Eskişehir'de çiftçiye 228 lira destek!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de çiftçiye 228 lira destek!
A
a

Çiftçilerin sosyal medyada yayılan yanlış bilgilere karşı dikkatli olması gerektiğini belirten Çelikoğlu, “Dane Mısırların bu tip spekülatif açıklamalara dayanılarak erken biçilmesi fiyatının düşük olmasına sebebiyet verecektir” dedi.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Tarım Platformu, Odunpazarı Ziraat Odası'nda gerçekleştirdiği basın açıklamasında, Eskişehir'deki mısır üretimi, çiftçilerin destekleme ödemeleri ve şeker pancarı üretimine dair önemli bilgiler paylaştı. Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, çiftçilerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekerek, resmi açıklamalara itibar edilmesi gerektiğini vurguladı.

ÇİFTÇİYE DESTEK 228 LİRA

Çelikoğlu, Eskişehir'de mısır üretiminin durumunu ve çiftçilerin destekleme ödemelerini değerlendirerek, çiftçinin bu yıl ortalama 228 TL destek alacağını belirtti.“Ülkemizde 2023/24 üretim sezonunda 9,1 milyon dekar alanda, 9 milyon ton mısır üretilmiş olup, 300.000 çiftçimiz tarafından mısır üretimi yapılmaktadır. İlimizde ile 20 bin dekar alanda yaklaşık 18 bin ton mısır üretimi olup, il genelinde Odunpazarı, Tepebaşı, Alpu, Beylikova, Mihalıççık, Çifteler ve Mahmudiye ilçelerinde ağırlıklı ekimi yapılmaktadır. 2024 yılında Eskişehir çiftçisine ekiliş verileri göz önüne alındığında dekara 35 TL Gübre, 103 TL Mazot, 10 Kuruş fark ödemesi Tarım İl Müdürlüğü raporlarına göre dekara verim otlaması 900, kg olarak hesaplandığında 90 TL olduğunda çiftçinin eline geçecek olan ortalama 228 TL destek ödemesi alacaklardır.” dedi.

RESMİ AÇIKLAMALARA İTİBAR EDİN

Sosyal medyada yayılan dane mısır ithalatı hakkındaki yanlış bilgilerin çiftçileri yanılttığını söyleyen Çelikoğlu, çiftçilerin resmi açıklamalara itibar etmeleri gerektiğini vurguladı. Çelikoğlu, “Ekonomik değeri yüksek ürün olan Dane Mısırda özellikle, sosyal medya ve diğer yayın organları kullanılarak çiftçinin hükümet tarafından ithal mısır alınacağı ve gümrük vergisinin sıfırlanacağı yönünde yapılan spekülatif açıklamalar ile çiftçilerin hassas oldukları noktalara dokunularak hükümete karşı bir algı oluşturulduğu görülmüş, bu konu hakkında yaptığımız araştırmalar ve konunun muhatabı hükümet yetkilileri ve Tarım ve Orman Bakanlığına konu sorularak, yetkililerden alınan bilgi ve cevapta hükümetin gündeminde ithal mısır alımı olmadığı yönünde bir açıklama getirilmiştir. Dane Mısırların bu tip spekülatif açıklamalara dayanılarak erken biçilmesi fiyatının düşük olmasına sebebiyet verecektir. Bu tip açıklamalara itibar edilmeyerek resmi kurumlarda yapılacak açıklamaların dikkate alınması çiftçilerimizden önemle rica olunur” ifadelerini kullandı.

MALİYETLER ÇİFTÇİYİ ZORLUYOR

Başkan Çelikoğlu, maliyetlerin çiftçiler için üretim yapma isteklerini azalttığını söyledi. Çelikoğlu,“Şeker pancarı, ilimizde 165.000 dekar alanda yetiştirilmekte ve Türkiye'nin şeker pancarı üretiminin %7'sini karşılayarak çiftçilere önemli bir ekonomik getiri sağlamaktadır. 2024 yılı için şeker pancarı maliyeti kilo başına 2,256 TL olarak belirlenmiştir; ancak amortisman, işçilik, kuraklık ve diğer kayıplarla birlikte bu maliyet 2,850 TL'yi aşmaktadır. Bu durum, çiftçilerin üretime devam etme isteğini azaltmakta ve ekilen alanların küçülmesine neden olmaktadır. Ayrıca, yetersiz ekonomik getiriler nedeniyle fabrikalar kapasite altında çalışmaktadır. Bu nedenle, maliyetlerin gözden geçirilip üreticilerin hak ettiği desteklerin sağlanması önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.
 
Kaynak : HABER MERKEZİ
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi