Eskişehir de Maymun Çiçeğine kenetlendi ama asıl salgın başka!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir de Maymun Çiçeğine kenetlendi ama asıl salgın başka!
A
a

Eskişehir Bilecik Tabip Odası Başkanı Nazan Aksaray, son dönemde artan sağlık sorunları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Aksaray, toplumda paniğe neden olan M-çiçeği ve Batı Nil virüsü gibi hastalıkların Türkiye'de sınırlı sayıda görüldüğünü ifade etti. Ancak iklim değişikliği ve seyahatlerin artmasıyla birlikte yeni hastalıklarla karşılaşabileceğimizi hatırlattı.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Bilecik Tabip Odası (EBTO) Başkanı Nazan Aksaray, son dönemde gündemde olan M-çiçeği (Maymun çiçeği) ve Batı Nil virüsü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Toplumun bu iki infeksiyon için panik yapmaması gerektiğini belirten Aksaray, yaz aylarında artan ishal ve COVID-19 vakalarına dikkat çekerek gereken tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

ENDİŞE VE PANİĞE GEREK YOK

Türkiye’de yakın dönemde bildirilmiş M-çiçeği hastasının olmadığını, Batı Nil virüsü infeksiyonu olduğu bildirilen ise, sadece 6 hastanın olduğunu belirten Aksaray, “İklim değişikliği ve çeşitli nedenlerle ülkeler arası seyahatlerin artması ile elbette bazı hastalıkları ülkemizde de görebileceğiz. Bu durum yurttaşlarımızda asla, endişe ve panik duygusu yaratmamalıdır” ifadelerini kullandı.

EĞİTİM PROGRAMLARI ŞART

Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için en önemli faktörlerin başında eğitim programlarının geldiğini söyleyen Aksaray, “Anaokulu döneminden başlayarak her dönemde, eğitim programlarında yer almalıdır. Başta kadınlarımız olmak üzere, eğitim olanaklarına ulaşamayan tüm insanlarımız için belde evlerinden, televizyon programlarına her fırsat halkımızın bilinçlendirilmesi için kullanılmalıdır.Ülkenin sağlık yöneticileri, toplumda panik duygusu uyandırmadan, herhangi bir hastalık için, her aşamada, gerekli ise ve gereken kadar bilgi paylaşmalıdır. Halkımız mutlaka güvenilir, bilimsel kurumların bilgilerine rağbet etmeli, sorularını onlara yöneltmelidir. Konunun uzmanı olmayan kişiler, asla fikir beyan etmemelidirler” şeklinde konuştu.

İNSANİ KOŞULLAR SAĞLANMALI

Güçlü bir bağışıklık sistemi için gerekenleri de anlatan Aksaray, “Bunun için, insanlarımızın sağlıklı gıdaya, suya ulaşabilmesi, yaşamlarında stresin en aza indirilebilmesi ve iyi bir uyku ile vücudunu ertesi güne hazırlaması gerekir. Bunlar için ise, insani koşullarda gelir, insani barınma, çalışma, eğitim ve sağlık koşulları, parklar, sosyal alanlar gerekir. Tüm yaşam alanlarımız hastalandırıcı değil, koruyucu olmalıdır. Tüm bu saydıklarım ise kamu yönetiminin asli görevleridir” dedi.

EL HİJYENİ ÇOK ÖNEMLİ

Bireysel tedbirlerin de elden bırakılmaması gerektiğinin altını çizen Aksaray, “Örneğin, burun akıntısı, boğaz ağrısı veya öksürük gibi yani, hastalığı solunum yoluyla bulaştırma ihtimali olan bir hasta mutlaka usulüne uygun tıbbi maske takmalıdır, cildinde döküntüleri (lezyonları) varsa bunların üzerini kapalı tutmalıdır, gibi. Daha sonra hekiminin ona önerdiği tedbirleri aksatmadan uygulamalıdır.Tüm koruyucu tedbirlerin en üstte olanı el hijyenidir. Ellerimizi gerekli olan her durumda bol su ve sabunla yıkamalıyız, görünür kir yoksa alkol bazlı el dezenfektanları da kullanılabilir” açıklamasını yaptı.

YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET ETTİ

Aksaray açıklamasına şöyle devam etti: “Sözlerimi ülkemiz sağlık yöneticilerini, iki başka önemli sağlık sorunu için göreve davet ederek tamamlayayım. Bu yaz şehrimizde ve ülkemizde ishal vakalarının sayısı artmıştır ve daha henüz kapalı mekanlara geçilmeyen sıcak günler olmasına karşın, COVID-19 vakalarında da artış görülmektedir.  İshallere ‘Zaten her yaz olur, yaz ishalidir bu’ denilerek geçilemez. Başta en küçüğünden, en büyüğüne, gıda üretimi yapılan işletmelerin eğitim, hijyen kuralları, üretim, servis ve depolama süreçleri açısından hızla ve yerinde denetimlerinin yapılması olmak üzere, gereken tüm önlemler alınmalıdır. COVID-19 için ise ‘Zaten hafif geçiyor, tetkike de, ilaca da, aşıya da gerek yok” düşüncesinden acilen uzaklaşılıp, hızlı tanı testleri ile tanının konulabilmesi, dünyada kabul görmüş ‘molnupravir’ ilacına, kısıtlama olmaksızın ve kolayca ulaşılabilmesi ve dolaşımdaki varyantlara göre hazırlanmış güncel aşının sağlanması gerekmektedir.Son olarak, doğru bilginin ve bilimsel, çağdaş eğitimin ve yaklaşımın hastalıklarla mücadelede en önemli güç olduğunu bir kez daha ifade etmek isterim. Bundan asla ödün veremeyiz.”
 
 
 
Kaynak : M. ANIL AKSOY
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi