Bab-ı Mizah: Eskişehir'in amatör tiyatro kalesi 10 yaşında!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Bab-ı Mizah: Eskişehir'in amatör tiyatro kalesi 10 yaşında!
A
a

Eskişehir’in kültürel hayatına önemli katkılar sağlayan Bab-ı Mizah, 10. yılını kutluyor. Gönüllülük esasına dayalı olarak kurulan bu amatör tiyatro grubu, zorlu koşullara rağmen doğaçlama tiyatro sanatıyla izleyicilerine keyif vermeye devam ediyor

Sütiş Eskişehir
Eskişehir'in kültürel dokusuna önemli katkılar sağlayan amatör tiyatro ekiplerinden biri olan Bab-ı Mizah, 10. yılını kutluyor. Tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak kurulan grup, doğaçlama tiyatronun yanı sıra sanata olan tutkusunu yaşadıkları zorluklara rağmen aktarmaya devam ediyor.



Ekip kurucusu Hamza Hurşit, 12 yıllık doğaçlama tiyatro deneyimiyle Eskişehir'e gelmiş ve burada kendi ekibini kurmuş. Hurşit, “Doğaçlama tiyatro, sadece sahneye çıkmak değil; aynı zamanda hayatın her alanında kullanabileceğimiz önemli becerileri geliştirmemizi sağlayan bir disiplin. Kişisel gelişim, ekip çalışması, yaratıcılık ve hızlı düşünme gibi becerilerimiz bu sayede güçleniyor,” dedi. Diğer ekip üyesi Ferdi Çelik ise, “Eskişehir’e geldiğim ilk andan itibaren bu sanatın, tiyatronun içindeyim. Yaşam pahalılığı bana gelir sağlamasa da gönül vermeyi seviyorum,” şeklinde belirtti.



Sanat Değersizleşiyor

Hurşit, “Yeni bir fotoğraf makinesi almak istiyoruz. Ancak mevcut ekipmanlarımız idare ediyor. Arkadaşlarımız bazen fotoğraf ve video çekimlerini telefonlarla yapıyor,” diyor. Hurşit, bilet fiyatları hakkında da şu eleştiriyi getiriyor: “100 lira bilet ücreti veriyoruz, çok diyorlar ama popüler bir ismin konserine 1000 lira ödeniyor. Amatör olarak yaptığımız gösterilere olan ilginin artırılması için destek bekliyoruz.”



Sosyal Medyada Bir İçeriğin Tutması Yeterli

Ferdi Çelik, “Özellikle ünlü sanatçılar sahnede çok daha fazla ilgi görüyor. Tiyatroya gelen insanlar, ünlü biri varsa o oyuna gitmeyi tercih ediyor. Biz ise 10 yıldır bu işi yapmamıza rağmen amatör görünmemiz nedeniyle yeterli ilgiyi göremiyoruz,” diye konuştu. Çelik, sosyal medyanın önemine de dikkat çekerek, “Sosyal medya platformlarında fenomen olma çabası, bazı tiyatro sanatçıları için zorlayıcı bir hale geldi,” dedi.

Sahne Yok

Bab-ı Mizah gibi amatör tiyatro grupları için Eskişehir'de sahne bulmak ve destek almak kolay değil. Ferdi Çelik, “Eskişehir'de tiyatro yapmak hem çok keyifli hem de zorlu bir süreç. Bir yandan şehirdeki canlılık ve öğrenci kitlesi bize destek oluyor, diğer yandan sahne bulma konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle amatör tiyatrolar için uygun fiyatlı ve düzenli olarak kullanabilecekleri sahnelere ihtiyaç var,” şeklinde konuşuyor. Çelik, Ankara gibi büyük şehirlerde tiyatroya olan ilginin daha fazla olduğunu ve amatör tiyatrolara daha fazla destek verildiğini de vurguladı.

Belediyelerden ve İşletmelerden Destek Çağrısı

Amatör tiyatro gruplarının daha iyi koşullarda çalışmalarını sağlayabilmek için belediyelerin ve özellikle işletmelerin desteklerine ihtiyaç bulunuyor. Yaşam pahalılığı, sevdikleri işi yapmalarına büyük engel oluşturuyor. Yaratıcı fikirlerin, buluşmak istedikleri seyircilerin onları tercih etmeleri için uğraşırken, yüksek kira maliyetleri gibi engellerle karşı karşıya kalıyorlar. Hurşit, “Şu an mesela amatör tiyatrolar, özel sahne bulmakta zorlanıyor. Çünkü küçük sahnelerin kiraları 80 kişilik bir sahne için 3500-4000 lira olabiliyor. Amatör tiyatro yapıyoruz. Ben 80 kişilik bir sahne için 3500 lira kirayı verip de ne çıkarmaya çalışıyorum. İşin içine para girince stres giriyor bu defa. Ben bu işi zevk için yapmaya başlamıştım,” diyerek düşüncelerini paylaştı.

Ekip üyeleri, mevcut şartlarda daha iyi bir fotoğraf makinesi almak için ne kadar oyun yapmaları gerektiğini sorgularken, popüler isimlerin bilet fiyatlarının yüksek olmasına rağmen nasıl ilgi gördüğünü de vurguluyor. Amatör tiyatro gruplarının ayakta kalabilmesi için belediyelerin ve yerel işletmelerin desteklerine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Hurşit, “Tiyatro yaparak yaşamımızı sürdürebilmemiz için daha uygun koşullar gerekiyor. Kiralar ve yaşam pahalılığı, sevdiklerimizle yaptığımız bu sanatı icra etmemizi zorlaştırıyor,” diye ekledi.
 
Kaynak : HABER MERKEZİ
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi