Eskişehir'de Sessiz Meleklerin Sesi Derneği çalışmalarını sürdürüyor

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de Sessiz Meleklerin Sesi Derneği çalışmalarını sürdürüyor
A
a

Eskişehir'de faaliyet gösteren Sessiz Meleklerin Sesi Derneği, zihinsel engelli bireylerin ve ailelerinin yaşam kalitesini artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Dernek, gerçekleştirdiği etkinlikler ile engelli bireylerin sosyalleşmesine de katkı sağlıyor.

Sütiş Eskişehir
Sessiz Meleklerin Sesi Derneği Başkanı Berrin Çakır, bu derneği açmasına uzanan süreci anlatarak cümlelerine şöyle başladı: 

“Engelli bir çocuğu evlat edindim, evlat edindikten sonra onun eğitim dönemi başladığında Bozüyük’te bazı şeyler eksikti. Rehberlik Araştırma dahi yoktu o zamanlar. Okula götürmekte sıkıntı yaşıyorduk eğitim açısından. Sonra Eskişehir’e geldik. Hem eğitim hem de sağlık açısından daha avantajlı bir yer düşünürek buraya geldik. Burada okullarda tanıdığım ailelerle beraber başka bir dernekteydim. Katıldığım dernekte de çok bir şey yapılmadığını görünce, oradaki ailelerle tanıştıktan sonra bizim çocuklarımızın adına bir dernek kuralım dedik.” ifadelerini kullandı. 

Amacımız, çocuklarımızın gelişimini desteklemek ve bağımsız yaşam becerilerini kazandırmak, yani hayata daha iyi adapte olmalarını sağlamak diyen Başkan Çakır: 

“Bu nedenle bu derneği kurduk. Derneği kurmadan önce, ailelerle yakından tanışmak ve ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenledik. Bu süreçte, derneği kurma kararımızı güçlendirdik. Bir süre derneğimize uygun bir yer bulamasak da, Emirdağlı Ahmet Eryörük Bey'in desteğiyle kendi bürosunu bize açması sayesinde derneğimizi kurduk ve aktif olarak hizmet vermeye başladık. Derneğimizin genel kurulunu yapmadan önce, üyelerimizle kaynaşmak amacıyla basketbol, masa tenisi gibi spor etkinlikleri düzenledik. Ayrıca, derneğimiz bünyesinde işaret dili, resim ve halk oyunları kursları açtık. Üyelerimizi at biniciliği gibi farklı aktivitelere de teşvik ettik. Pandemi dönemine kadar oldukça aktif bir şekilde çalışmalarımızı sürdürdük. Derneğimiz kurulduğu günden itibaren üyelerimiz için çeşitli etkinlikler düzenleyerek aktif bir şekilde çalışmalarınısürdürüyor.”

“Zihinsel engelli çocuklarımızın neler başarabileceğini tüm topluma gösterme fırsatı bulduk”

Başkan Çakır: “Bu faaliyetlerle, zihinsel engelli çocuklarımızın neler başarabileceğini tüm topluma gösterme fırsatı bulduk. Çocuklarımızın yaptığı resimlerle düzenlediğimiz sergi büyük ilgi gördü. Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi’nin desteğiyle birçok etkinlik gerçekleştirdik ve üniversitenin hocaları ve rektörleriyle yakın ilişkiler kurduk.” dedi.

Zihinsel engelli çocukların ve ailelerinin yaşadığı zorluklara dikkat çeken Başkan Çakır, en büyük sorunlarının toplum olduğunu ve ailelerin hastalandığı zaman çocukların bırakabileceği bir yer olmadığına dikkat çekti: 
“Özellikle çocuklarımızı, sağlık sorunları yaşadığımızda bırakabileceğimiz güvenli bir yerin olmaması büyük bir eksiklik. Eskişehir'de evcil hayvanlar için bile kedi otelleri gibi birçok seçenek var.”

Başkan Berrin Çakır, bu durumu tüm yetkililere ilettiğini ancak henüz çözüm bulunamadığını belirtti: 

“Açıköğretim sınavlarına girerken sınav stresinden daha çok çocuğumu nereye bırakacağımı düşünüyorum. Benim gibi düşünen birçok aile var. İnsanlar başlarına gelmeden bu türdurumların zorluklarını tam olarak anlamıyorlar. Otizmli ve zihinsel engelli çocuk sayısı ne yazık ki artıyor. Bir önceki valimizle birlikte bu konuda bir proje başlatmıştık ancak proje koordinatörlerinin sunduğu proje tam olarak beklentileri karşılamamıştı. Yeni bir proje hazırlığına başlamışken ülkemizi etkileyen büyük bir deprem oldu. Tüm ülke olarak depremzedelere yardım etmeye yöneldik ve projemiz ertelendi.”

Derneğin ofis kirasının artmasına da değinen Çakır, cümlelerini şu cümlelerle noktaladı: 

“Şu anda kiraladığımız mekanın kirası, geçen yıla göre artarak 5000 TL'ye ulaştı. Dernek olarak gelir kaynağımız sınırlı olduğu için bu yükü taşımakta zorlanıyoruz. Üyelerimizin verdiği aidatlar ve bağışlarla ayakta kalmaya çalışıyoruz. Derneğimiz için daha geniş bir alana ihtiyaç duyuyoruz."

 
Kaynak : ANADOLU GAZETESİ
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi