Eczacılık mesleğini büyük bir tehlike bekliyor

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eczacılık mesleğini büyük bir tehlike bekliyor
A
a

Türk Eczacılar Birliği 9. Bölge Eskişehir Eczacı Odası İkinci Başkanı Nagehan Kaya Şentürk, “Şu anda bile 40 bin eczacı fazlası var” diyerek fakültelerin ihtiyaç fazlası eczacı yetiştirdiğine dikkat çekti.

Sütiş Eskişehir

Nagehan Kaya Şentürk, eczacılık sektöründeki işsizlik sorununa dikkat çeken önemli açıklamalarda bulundu. Şentürk, Türkiye'de eczacılık alanında çalışan ya da çalışması muhtemel 72 bin civarında insan bulunduğunu belirtti. Ancak mevcut durumda istihdam edilebilecek eczacı sayısının yalnızca 32 bin olduğunu ifade eden Nagehan Kaya Şentürk, "Bu durumda şu anda bile 40 bin eczacı fazlası var demektir. Her iki eczacıdan biri işsiz kalacak gibi gözüküyor" dedi.

İŞ BULMALARI HER GEÇEN GÜN DAHA DA ZORLAŞIYOR

Eczacılıkta yeni istihdam alanları yaratılması gerektiğini vurgulayan Şentürk, eczacılık fakültelerindeki kontenjanların da düşürülmesi gerektiğini savundu. 2000 yılı öncesinde Türkiye'de sadece 7 eczacılık fakültesi olduğunu ve yılda yaklaşık 500 eczacının mezun olduğunu hatırlatan Şentürk, günümüzde her yıl 5 bin civarında eczacının mezun olduğuna dikkat çekti. "Çocuklarınızı gönül rahatlığıyla eczacılık fakültesine gönderin diyemiyoruz, çünkü iş bulmaları her geçen gün daha da zorlaşıyor" diyen Şentürk, eczacılık eğitiminin kalitesinin düştüğünü ve fakültelerin sayısının artmasının nitelikli eğitimden ödün verilmesine yol açtığını belirtti.

Nagehan Kaya Şentürk, "İlacın olduğu her yerde eczacı olmalı" ifadesiyle eczacıların sağlık sistemindeki önemine vurgu yaparken, eczacılık fakültelerinin başında eczacı hocaların olmamasını ve bazı fakültelerin bina eksikliğini eleştirdi. Ayrıca, eczacılık mezunlarının doğrudan mesleğe başlayamadığını, önce bir yıl boyunca yardımcı eczacılık yapmaları gerektiğini belirten Şentürk, bu süreç sonunda eczane açma hakkı kazanabildiklerini ifade etti.

 

Kaynak : ANADOLU GAZETESİ - ELİF NUR AKBIYIK
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi