Tamamlayıcı sağlık sigortası vatandaşa yük oluyor!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Tamamlayıcı sağlık sigortası vatandaşa yük oluyor!
A
a

Eskişehir'de özel bir sigorta şirketinde yöneticilik yapan Kenan Baş, devlet hastanelerindeki uzun bekleme sürelerinin tamamlayıcı sağlık sigortalarına olan talebi artırdığını belirtti.

Sütiş Eskişehir
Devlet hastanelerindeki uzun bekleme sürelerinin, tamamlayıcı sağlık sigortalarına olan talebi artırdığını belirtirten sigorta şirketi yöneticisi Kenan Baş,“Kişinin kullanımına özel fiyatlandırma yaparak, daha adil veya daha sürdürülebilir bir sistem oluşturmak gerekiyor” dedi. Eskişehir'de özel bir sigorta şirketinde yöneticilik yapan Baş, tamamlayıcı sağlık sigortasının ülkemizdeki yaygınlığını ve sağlık sistemimiz üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Hastalar MR için 3 ay bekliyorlar

Tamamlayıcı sağlık sigortasının, ülkemizde ve Eskişehir’de yaygın olduğunu belirten Baş, revaçta olan sigorta türünün yaygın olmasının nedenlerini açıkladı. Baş, “SGK'ya tabi olan kişiler için, devletin belirli bir maliyete katlandığı ve sigorta şirketlerinin belirli bir maliyete katlandığı ortaklaşa bir poliçe düzenleniyor. Burada SGK'nın anlaşmalı olduğu tüm hastane ve branşlarda kişinin bu sigortasıyla gidip 15 liralık bir katılım payı ücreti ödeyerek, poliçenin teminat dahilinde ayakta veya yatarak muayenelerini ve hatta doğum gibi işlemleri gerçekleştirebileceği bir sigorta türü tamamlayıcı sağlık sigortası. İnsanların algısal olarak özel hastanelerde kendini daha özel hissetmesi veya  istediği gibi bir hizmet alabilmesi burada bir konfor oluşturuyor. Maalesef devlet hastanelerinde bekleme süreleri, bir MR için 3 ay sonraya gün verme durumu söz konusu olabiliyor. İstediğiniz randevuyu istediğiniz tarihte alamamanız, randevu tarihlerinin çok yoğun olmasını da etkiliyor. Ama tabii ki hastalık beklemiyor. İnsanların canı söz konusu olduğunda özel hastaneleri tercih ediyorlar. Özel hastaneleri tercih eden kişilerin de tamamlayıcı sağlık sigortaları, maddi olarak bir öngörülebilirlik sunması açısından çok daha tercih edilebilir bir noktada oluyor” ifadelerini kullandı.

Tamamlayıcı sağlık sigortası, SGK’nın sağlık kısmındaki özelleştirmenin adımıdır

Tamamlayıcı sağlık sigortasının sürdürülebilir bir sistem olmadığına işaret eden Baş, “Tamamlayıcı sağlık sigortasıyla,devlet hastanelerine binen yükü paylaştırıp, sağlık sistemini biraz daha özelleştirip kişinin kullanımına özel  fiyatlandırmak yaparak, daha adil veya daha sürdürülebilir bir sistem oluşturmak gerekiyor. Ayda 30 kere hastaneye giden insanlar var veya çok gereksiz yere hastaneye giden insanlar var. Dolayısıyla bu insanların ödedikleri SGK primleriyle diğer tarafta yılda 1 kere hastaneye giden insanların primleri aynı. Bu adil ve sürdürülebilir bir sistem değil. SGK  bu yüzden sürekli bir bütçe açığı verdiği için, insanların hastaneleri kullandıkları kadar ödeyecekleri bir sistemin gelmesi gerekir. Tamamlayıcı sağlık sigortası, SGK’nın sağlık kısmındaki özelleştirmenin adımıdır diyebiliriz.” diye konuştu.V

Vatandaşa pahalıya patlıyor

Özel sağlık sigortasının ve tamamlayıcı sağlık sigortasının arasındaki farkı da açıklayan Kenan Baş, şunları söyledi: “Özel sağlık sigortaları kişinin herhangi bir sosyal sigorta güvenliği olmaksızın yaptırabileceği ve firmanın anlaşmalı olduğu veya anlaşmalı olmadığı yerlerde katılım payıyla muayene olabileceği bir tür. Burada kişinin herhangi bir sağlık güvenliği olup olmadığına bakmıyoruz. Dolayısıyla devletin bir ortaklığı veya bir maliyet ortaklığı yok. Devlet bu konuyla alakalı olmadığı için, iş sadece sigorta şirketlerinin risk ve primlendirme unsurlarına dayanıyor. Bu da tabii ki belirli bir poliçenin, poliçe bedeli olarak müşteriye daha yüksek bedeller çıkmasını sağlıyor.”

 
 
 
Kaynak : HABER MERKEZİ
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi