Köşe Bucak Hikayeler: Yörüklerin bahar şenliği

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Köşe Bucak Hikayeler:  Yörüklerin bahar şenliği
A
a

Seyitgazi ilçesine bağlı Göknebi köyü bu yıl sekizincisini düzenledikleri Göknebi Yörükleri Bahar Şenliği’nde bir araya geldiler. Araştırmacı-Yazar Ö

Sütiş Eskişehir
Seyitgazi ilçesine bağlı Göknebi köyü bu yıl sekizincisini düzenledikleri Göknebi Yörükleri Bahar Şenliği’nde bir araya geldiler.
Araştırmacı-Yazar Ömer Osman Yenel bu işin öncülerinden.
Köyün adını, Göknebi Sultan’dan aldığını söylüyor.
Osmanlı’nın kurulmasında aktif rol alan Horasan erenlerinden olan Göknebi Sultan, Sücaattin ve Üryan baba gibi Horasan7dan gelmiş.Anadolu’daki beyliklerin uç beyliği olan Osmanlı beyliğinde görev almış, düşmanla savaşmış, hem de kurduğu tekke etrafında Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen konar-göçer aşiretleri toplayarak iskanını sağlamış.
Köye ismini veren Göknebi vefat ettiğinde gökyüzüne masmavi bir nur saçtığından köy bu ismi almış. Daha sonra öle eşi de yanına gömülmüş.
Şu andaki Göknebi türbesi yeşil boyasıyla ziyaretçileri kabul ediyor.
Yörük şenliklerinde Dernek Başkanı Veli Yılmaz ve yönetim kurulu, Eskişehir ile Gemiş, Beşsaray, Akin, Yukarısöğüt, Numanoluk ve Çatören köylerinden gelen misafirleri şinleklerde görmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirttiler.
Şenlikte, geleneksel Yörük adeti olan gelin kınası da canlandırıldı. At arabasıyla gelin alıcı, yöre kültürünü adet ve töreleri yansıttı.
Türkmen dağının eteklerinde yaşatılan bu geleneğin daha uzun yıllar sürmesini diliyoruz.
 
 
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi