Eskişehir'de Cengiz Holding'e sert çıkış: Felaket olacak!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de Cengiz Holding'e sert çıkış: Felaket olacak!
A
a

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eskişehir Şubeler Platformu adına Doğukan Aktürk, Cengiz Holding'in planladığı madencilik projesine yönelik sert bir basın açıklaması yaptı.

Sütiş Eskişehir
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eskişehir Şubeler Platformu adına Doğukan Aktürk, Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş.’nin Eskişehir’in Tepebaşı ilçesi Atalan Mahallesi ve Mihalgazi ilçesi Alpagut Mahallesi’nde başlatmayı planladığı madencilik projesine yönelik sert bir basın açıklaması yaptı. Aktürk, yaptığı açıklamada, şirketin siyanürlü yığın liçi yöntemiyle altın ve gümüş madeni işletmek için yeniden harekete geçtiğini belirterek, bu durumun bölge için büyük bir çevre felaketi anlamına geldiğini ifade etti.

ÇED süreci yeniden başlatıldı

Açıklamada, Eti Bakır A.Ş.’nin yerel seçim öncesinde durdurulan ÇED sürecini yeniden başlattığı ve 5 Temmuz 2024 tarihinde Eskişehir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne başvuru dosyasını teslim ettiği belirtildi. ÇED sürecinin hızlı bir şekilde ilerlediğine dikkat çeken KESK yetkilileri, Halk Bilgilendirme Toplantısı’nın 15 Ağustos’ta yapılacağının duyurulmasına tepki gösterdi.

Madencilik projesi geniş alanı kapsıyor

Aktürk, maden sahasının toplam ruhsat alanının 1836 hektar olduğunu, bunu 509 hektarının ÇED sürecine dahil edildiğini ve bu alanın 716 futbol sahası büyüklüğünde olduğunu vurguladı. Ayrıca, 750 metre derinlikte bir açık işletme sahası planlandığı ve 12 milyon ton kazı yapılmasının öngörüldüğünü ifade etti. Kazılarda siyanürlü yığın liçi yöntemi kullanılacak olması, bölge halkında ve çevre örgütlerinde ciddi endişelere yol açtı.

İliç felaketine dikkat çekildi                              

KESK Eskişehir Şubeler Platformu, açıklamasında 2019 yılında Alamos Gold firmasının Kaz Dağları’nda başlattığı madencilik faaliyetlerine ve Şubat 2024’te İliç’te yaşanan felakete dikkat çekti. Doğukan Aktürk, ‘’Bu tür projeler yalnızca doğayı değil, insan sağlığını da tehdit etmektedir. Aynı felaketin Alpagut-Atalan bölgesinde yaşanmasını istemiyoruz’’ ifadelerini kullandı.

‘’Doğa ve yaşam alanlarını koruyacağız’’  

KESK, bu tür madencilik projelerinin ülke ekonomosine katkı sağladığı iddialarına karşı çıkarak, bu projelerin geri dönüşü olmayan tahribata yol açtığını belirtti. ‘’Yaşam alanlarımızı ve doğal kaynaklarımızı korumak için sonuna kadar mücadele edeceğiz.’’diyen Aktürk, bu mücadelenin yalnızca bölge halkının değil, tüm Türkiye’nin geleceği için önemli olduğunu vurguladı.

KESK’ten kararlılık mesajı

 Açıklamanın sonunda KESK Eskişehir Şubeler Platformu adına basın açıklaması yapan Doğukan Aktürk,  Alpagut-Atalan maden projesine karşı mücadele edeceklerini ve bu projenin durdurulması için her türlü çabayı göstereceklerini belirtti. Aktürk, kamu görevlilerinin ve yetkililerin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini ifade ederek, bu yağmaya göz yumanlardan hesap sorulmasını talep etti.
 
Kaynak : MUHABİR - TUĞÇE KAŞ
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi