Geleneksel hâle gelen ve Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Grafik Bölümü tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen “Uluslararası Anadolu Kaligrafi ve Tipografi Etkinliği”nin açılışı Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Sinema Anadolu’da 7-18 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek etkinliğin açılışına, Rektör Gündoğan’ın yanı sıra GSF Dekan Vekili Prof. Emel Şölenay, Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Taş Alicenap, Grafik Bölüm Başkanı Doç. Melike Taşcıoğlu, Sanattan Sorumlu Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Sadettin Aygün’ün yanı sıra GSF öğretim elemanları, öğrencileri ile yurt içinden ve yurt dışından da çok sayıda sanatçı katıldı.
Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü öğrencilerinden oluşan Yaylı Çalgılar Dörtlüsünün müzik dinletisiyle başlayan etkinliğin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan, böylesine güzel bir sanatsal etkinlikle üniversitede buluşmanın kendisini mutlu ettiğini ve heyecan verdiğine değindi. Prof. Dr. Gündoğan, “Anadolu Üniversitesi kuruluşundan bu yana sanata önem vermiş bir üniversite. İlgili birimleriyle hem sanat eğitimini hem de uygulamalarını elinden geldiğince de gerçekleştirmeye çalışıyor. Bu üniversitenin bir yöneticisi olarak böylesine güzel birimlere sahip olmaktan dolayı mutluluk ve kıvanç duyuyorum. Bu sene 8’incisini düzenlediğimiz kaligrafi ve tipografi etkinliği, üniversitemizin artık gelenekselleşmiş etkinliklerinden biri hâline geldi. Ben de her sene bu etkinliğin açılışında mutlaka bulunmaya; sergileri, yapılacak etkinlikleri ve konferansları da takip etmeye çalışıyorum” dedi.
"Etkinliğin, üniversitemize ve şehre renk katmasını diliyorum"
“Anadolu Üniversitesi olarak her ne kadar bu tür etkinliklerin düzenlenmesinde kolaylaştırıcı rol oynamaya çalışsak da bu etkinlikleri gerçekleştirmek kolay değil” diyen Rektör Gündoğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Gerçekten bu noktada özellikle Güzel Sanatlar Fakültemize ve 8 yıldır bu etkinliği bıkmadan, usanmadan büyük bir özveriyle gerçekleştirmeye çalışan Grafik Bölümümüze teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca bu etkinliğe yurt içinden ve yurt dışından katılan tüm sanatçılarımıza, hocalarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. 8’incisi gerçekleşecek bu etkinliğin de hafta boyunca hem üniversitemize hem şehrimize renk katmasını diliyorum.”
Yazı sanatı, Yunus Emre’yle buluşuyor
Uluslararası Anadolu Kaligrafi ve Tipografi Etkinliği'nin büyük bir emek ve özveri isteyen bir etkinlik olduğunu dile getiren GSF Dekan Vekili Prof. Emel Şölenay ise, bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Şölenay, “8’incisinin düzenlendiği bu etkinlikte, yazı sanatının geleneksel ve çağdaş yorumları ile Yunus Emre’nin özlü sözlerinin buluşmasını izlemek çok keyifli. Her sanatçının kendi yorumlarıyla ifade bulan bu eserleri çalıştay ve sergilerde görmek de bizi ayrıca mutlu edecek. Güzel bir etkinlik olacağını bekliyorum ve umut ediyorum” ifadelerini kullandı.
"Ülkemizin genç yeteneklerinin bir araya gelmelerini bekliyoruz"
Uluslararası Anadolu Kaligrafi ve Tipografi Etkinliği'nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Grafik Bölüm Başkanı Doç. Melike Taşcıoğlu de, şunları kaydetti:
“Bu sene 8’inci kez buluşmak için buradayız. Bugün çok kıymetli konuklarımız ve öğrencilerimiz bir arada ve ilham dolu bir hafta yaşayacağız. Bu etkinlikteki amacımız sınır çizmek, ayrıştırmak, alan belirlemek, isim koymak değil, tam tersine kaligrafiyi tipografiyle, geçmişi gelecekle, geleceğin tasarımcılarını alanın en iyi tasarımcı, sanatçı ve ustalarıyla buluşturmayı istiyoruz. Yunus Emre temalı sergimizle 14. yüzyılın şiirini ve felsefesini bize ve dünyaya taşıyan ‘Yarının Ustaları’ sergisiyle ülkemizin genç yeteneklerinin bir araya gelmelerini bekliyoruz.”
Etkinlik, açılış konuşmalarının ardından Mehmet Gözetlik ve Erman Yılmaz’ın kaligrafi ve tipografi alanındaki çalışmalarından örnekleri katılımcılarla paylaşmalarıyla devam etti. Organizasyonun açılış günü, Anadolu Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde, ulusal ve uluslararası olmak üzere 51 katılımcıyla düzenlenen “Yunus Emre” temalı serginin açılışıyla devam edecek. 8 Kasım Salı günü ise Anadolu Üniversitesi ve Türkiye’de grafik tasarımı alanında eğitim veren üniversitelerden seçilen öğrencilerin çalışmalarından oluşan “Yarının Ustaları” sergisinin açılışı yapılacak. Ayrıca etkinlik kapsamında eş zamanlı çalıştaylar ve sunumlar gerçekleştirilecek.