Tepebaşı Belediyesi tarafından 10'uncusu düzenlenen "Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu" düzenlenen törenle başladı.
Bu yıl 10’uncusu gerçekleştirilen ve hayatını kaybeden Ali Rıza Karık’ın anısına düzenlenen Pişmiş Toprak Sempozyumun'un açılışı yapıldı. İsmet İnönü Caddesi'ndeki eski ETİ Fabrikası'nda gerçekleştirilen sempozyumun açılış törenine Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, CHP Eskişehir milletvekilleri Gaye Usluer, Cemal Okan Yüksel, Utku Çakırözer, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ETİ Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Kanatlı, Firuzhan Kanatlı, Anadolu Üniversitesi Rektörü Naci Gündoğan, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP ilçe başkanları ve çok sayıda Eskişehirli katıldı. Sempozyum açılışında konuşma yapan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Pişmiş Toprak Sempozyumu’na ev sahipliği yaptıklarından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Tabi bir yerel yönetim olarak böyle büyük bir projenin ev sahipliğini yapmak ve onu 10 yıldır sürdürmek bize de ayrıca gurur veriyor, övünme vesilesi oluyor. Biraz önce Gürcü sanatçı Nato ikinci konuşmasında, ‘Ben bütün dünyayı geziyorum, böylesini görmedim. Eskişehir sanatı çok iyi anlamış ve bunu çok iyi uyguluyor. Sizleri kutluyorum’ dedi. Bir yabancı sanatçının bütün dünyayı gezip de böyle bir sempozyumu görmemesi, bu kadar nitelikli ve özellikli olması onları burada ifade etmesi bize ayrı bir gurur veriyor” ifadelerini kullandı.
“Eskişehir Tepebaşı bölgesi açık hava pişmiş toprak müzesi oldu”
Tepebaşı bölgesinin açık hava pişmiş toprak müzesi haline geldiğini belirten Başkan Ataç, "Bugüne kadar 90 sanatçı katılmış, bugünkü sanatçılar hariç. Eskişehir’e 105 tane eser kazandırmışlar. Gerçekten Eskişehir Tepebaşı bölgesi açık hava pişmiş toprak müzesi oldu. 9 sempozyumda 352 bildiri sunulmuş, bunların hepsi ayrı ayrı kitaplaştırıldı. Bu sene bildirilerle ilgili çok önemli bir nokta var. 38 tane bildiri var. Bu seneki bildiriler, Uluslararası Hakemler ve Bilim Komitesi tarafından kabul edildi. Bu da Tepebaşı ve pişmiş toprak adına çok önemli bir gelişme olarak nitelendiriyorum” şeklinde konuştu.
“Eskişehir’in tozu, çamuru ve toprağı artık sanat eserlerine dönüşüyor”
Ardından konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de, kentin geçmiş dönemlerine nazirede bulunarak, “Kim derdi ki 1999 yılından önce Eskişehir’e her gelenin, Eskişehir’de yaşayanların, Eskişehir’den gelip geçenlerin ‘İllallah bu şehrin tozundan, toprağından, illallah bu şehrin çamurundan’ denilen yerde bugün artık Eskişehir’in tozu, çamuru ve toprağı artık sanat eserlerine dönüşüyor” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve Pişmiş Toprak Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Bilgehan Uzuner, sempozyumun 10’uncu yıl logosu üzerine imza attı. Ardından katılımcılar, geçmiş sempozyumlara ait eserlerin sergilendiği alana ziyaret etti.
Kaynak : İHA