Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılına ait Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri’ni açıkladı. Lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip bölümler şunlar: Özel eğitim öğretmenliği (%96,2), Tıp (%95,3), Dil ve konuşma terapisi (%93,9), Elektrik öğretmenliği (%93,2) ve Ebelik (%92,4). Yani sağlık ve eğitim alanları özellikle ön plana çıkıyor. Genel olarak bakıldığında ise, lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdam oranları; Sağlık ve Refah (%87,4), Mühendislik-İmalat-İnşaat (%83,7), Eğitim (%79,8), Bilişim ve İletişim Teknolojileri (%79,6) ile İş, Yönetim ve Hukuk (%74,8) alanlarında gözleniyor. Türkiye iş piyasası, sağlık, mühendislik, teknoloji ve eğitim gibi alanlardaki nitelikli mezunlara olan talebi sürdürüyor. Dolayısıyla bu bölümlerden mezun olmak, işsizlik riski açısından daha avantajlı görünüyor.
En Yüksek Kaytlı İstihdam Oranı Sağlık ve Refahta
Uluslararası Standart Eğitim ve Öğretim Alanları Sınıflaması'na göre, lisans seviyesinde kayıtlı istihdamın en yüksek olduğu alanlar da belli oldu. Sağlık ve refah alanı ilk sırada yer alıyor. Kayıtlı istihdam oranı yüzde 87,4 ile Mühendislik, imalat ve inşaat; eğitim; bilişim ve iletişim teknolojileri; iş, yönetim ve hukuk da kayıtlı istihdamın en yüksek olduğu diğer alanlar.
Ön lisans seviyesinde ise kayıtlı istihdamın zirvesinde polis meslek eğitimi, elektrik enerjisi üretim-iletim-dağıtımı, endüstriyel kalıpçılık, metalurji, avcılık ve yaban hayatı, kaynak teknolojisi bulunuyor. Eğitim seviyesine göre, ön lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı en yüksek alanlar; mühendislik, imalat ve inşaat, doğa bilimleri-matematik-istatistik, hizmetler, bilişim ve iletişim teknolojileri, tarım-ormancılık-balıkçılık-veterinerlik.
Lisansta Ortalama İş Bulma Süresi 14.4 Ay
Bölümlere göre ilk iş bulma sürelerine baktığımızda, dil ve konuşma terapisi gibi bazı alanların diğerlerine göre oldukça kısa bir sürede iş bulabildiğini görüyoruz. Tıp, özel eğitim öğretmenliği, eczacılık ve ebelik gibi alanlar da ilk iş bulma süresinin kısa olduğu bölümler arasında yer alıyor. Lisans mezunlarının ilk iş bulma sürelerine baktığımızda ise, sağlık ve refah alanının en kısa sürede iş bulanabildği bölüm olduğu dikkat çekiyor. Mühendislik, imalat ve inşaat; bilişim ve iletişim teknolojileri; eğitim; hizmetler alanları da lisans mezunlarının ilk işe yerleşmesinin en hızlı olduğu alanlar.
Ön lisans mezunlarının durumuna bakacak olursak, polis meslek eğitimi, optisyenlik, aşçılık, sivil havacılık kabin hizmetleri ve eczane hizmetleri gibi alanlarda mezuniyetin ardından en kısa sürede iş bulabildikleri görülüyor. Genel olarak değerlendirildiğinde, sağlık ve refah, mühendislik, teknoloji gibi alanlardaki mezunların ilk iş bulmada daha avantajlı konumda oldukları söylenebilir. Ancak, farklı bölümlerin istihdam edilebilirlik açısından da birbirinden ayrıştığı görülüyor.
Son olarak, iş bulma sürelerine bakarsak; lisans mezunları 2022'de ortalama 15 ay, 2023'te 14,4 ay içinde ilk işlerini bulabiliyor. Ön lisans mezunlarının ise 2022'de 16,8 ay, 2023'te 15,9 ay süren iş arama süreçleri var.
En Yüksek Kazanç Pilotlukta!
Üniversite mezunlarının aylık ortalama kazançları incelendiğinde, en yüksek gelir getiren bölümler ön plana çıkıyor. Pilotluk, matematik mühendisliği, uçak mühendisliği, kontrol ve otomasyon mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği gibi teknik ve özelleşmiş alanlarda yer alan bölümler, mezunlarına daha yüksek kazançlar sağlıyor.
Bu durum, bu alanlardaki talep ve ihtiyacın yüksek olmasıyla ilişkilendirilebilir. Hava yolları, otomotiv sektörü, enerji santralleri gibi teknoloji odaklı endüstrilerin ihtiyaçlarını karşılayan bu meslekler, iyi eğitimli ve deneyimli çalışanlara olan ihtiyacı karşılamak için daha yüksek ücretler sunuyor. Teknik ve uzmanlık gerektiren bölümlerin mezunları, diğer lisans programlarına kıyasla daha yüksek aylık kazançlara sahip oluyorlar. Bu durum, öğrencilerin bölüm tercihlerinde de etkili olabiliyor.
İşte en çok kazandıran bölümler