Eskişehir Tymbris dansıyla tanıtılacak

ABONE OL:google news abone ol butonu
A
a

Kültürleri tanıtmak amacıyla 1975 yılında kurulan Anadolu Üniversitesi (AÜ) Halkbilim Araştırmaları Merkezi, 2013-2014 akademik yılına yeni etkinlikle

Sütiş Eskişehir
Kültürleri tanıtmak amacıyla 1975 yılında kurulan Anadolu Üniversitesi (AÜ) Halkbilim Araştırmaları Merkezi, 2013-2014 akademik yılına yeni etkinlikler düzenleyerek hazırlanıyor.
 
 
Yeni öğretim yılında gerçekleştirmeyi planladıkları etkinliklerden bahseden Halk Dansları Birim sorumlusu okutman Bektaş Tuncer, bu yıl ilk defa düzenlenecek olan Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında sunulan “Tymbris’in Dansı” isimli dans projesinin detaylarını aktardı. Tymbris’in, Porsuk’un Frigler dönemindeki ismi olduğunu kaydeden Tuncer, projeyle, Cumhuriyet dönemine kadar tabii her olayı anlatma şanlarının olmadığını ama kentle belli başlı simgeleşmiş olayları anlatmaya çalışacaklarını söyledi.
Tuncer, çalışmaları bir yıldır devam eden ve BAP olarak sunulan, Eskişehir’in tarihsel gelişimini anlatan “Tymbris’in Dansı” isimli dans projesiyle ilgili, "Proje Frigler'den ya da ilk yerleşimlerden bugüne, yani Cumhuriyet dönemine kadar olan süreci ve bu süreçteki belli başlı olayları dansla anlatmayı, seyirciye birazcık tarihi bilgi vermeyi hedefliyor. BAP'ın konusunda da bunlar yer alıyor. İzleyicilere tiyatro ya da belgesellerle tarih anlatılır ama dansla ilgili böyle bir çalışma yok. Literatür araştırması yaptığımızda da böyle bir projeye rastlamadık. Daha önce bilimsel araştırma projesi yapılmış ve o da biraz bizi bu konuya itti" dedi.
 
DANSÇILARIN HEPSİ ÖĞRENCİ
 
Dansçıların hepsinin farklı birimlerde öğrenci olduklarını bu işi de amatörce yaptıklarını ve her sene kasım ayında konuyla alakalı fakültelerde duyurular yapıldığını anlatan Tuncer, şöyle devam etti: "Bu işe daha önce ilgisi olan-olmayan, daha önce dans etmiş-etmemiş herkes dahil olabiliyor. Önemli olan sadece boy ve görsellik. Algısına, ritim bilgisine ve vücut esnekliğine bakılarak bir seçme yapılıyor ama olmazsa olmaz kriterler arasında erkekler için 1.70 boy alt sınırı, bayanlar için ise 1.65 boy alt sınırımız var. Boy sınırına uygunsa ve düzgün bir fizik görünümüne sahipse aramıza katılabiliyor. Bunlar önemli çünkü görsel bir iş yapıyoruz. Sosyal bir faaliyet gibi görünmesine rağmen daha profesyonel bir bakış açımız var. Başvuru çok olduğu için böyle bir seçme yapmak zorundayız. Bu gösteri için özel besteler yapılıyor. Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Yusuf Gençay da besteler ve düzenlemeler yapıyor." (HM)
 
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi