Eskişehir'de kurban keseceklere kritik uyarılar!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de kurban keseceklere kritik uyarılar!
A
a

Eskişehir Tarım Platformu, Kurban Bayramı öncesinde uyarılarda bulundu. Platform adına açıklama yapan Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdinç Yuva, kurbanlık seçilmesi ve etlerin muhafazası konularının halk sağlığı açısından önemini vurguladı. 

Sütiş Eskişehir
Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi’nde yapılan basın toplantısına platform temsilcileri katıldı. Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdinç Yuva, veteriner Hekimler olarak Kurbanda; insan sağlığının ve hayvan sağlığının en üst düzeyde korunması, hayvanların hijyen kurallarına uygun olarak kesilmesi, Kurban Bayramının kurban ruhuna uygun bir şekilde kutlanması temel amaçları olduğunu söyledi. Kurbanlık seçimi konusunda uyarılarda bulunan Yuva, “Kurbanlık hayvanlardan devenin 5 yaşını; sığır ve mandanın 2 yaşını; koyun ve keçinin 1 yaşını doldurması gerekmektedir. Bunun yanında 6 aylık küçükbaş hayvanlar, bir yaşındaki küçükbaş hayvan gibi semiz ve gösterişli olması durumunda kurban edilebilirler. Dinen bir hayvanın kurbanlık olabilmesi için tür, yaş ve sağlık kriterlerini sağlaması gerekmektedir” dedi.

ETLER NASIL SAKLANMALI?

Kurban etlerinin muhafazasının da toplum sağlığı açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Yuva, “Yeni kesilen kurbanın etleri hemen tüketim için uygun olmayıp kas dokusunun taze ete dönüşebilmesi içinde 24 saat dinlendirilmesi gerekmektedir. Şartlarımızın uygun olması halinde kurban etinin kesimden sonraki gün tüketilecek şekilde hazırlanması daha uygun ve sağlıklıdır. Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlanmalı ve sonrasında buzdolabına konulmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle de etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmeyerek hemen atılmalıdır. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 2-3 gün arasındadır. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyor ise etler derin dondurucuda -18 derecede dondurulursa 6 ay, -30 derece dondurularak saklanır ise de 6 ay ile 1 yıl arasında muhafaza edilebilmektedir.
Kaynak : M. ANIL AKSOY
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi