Eskişehir’de eğitim alanında önemli gelişmeler yaşanıyor. İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, 2025 yılı için 12 yeni okul ve eğitim yapısının inşa edilmesi amacıyla Bakanlığa teklif verildiğini açıkladı. Bu projelerle birlikte, şehirdeki okul ve derslik ihtiyacına çözüm üretilmesi hedefleniyor.
Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, 2025 yılı için eğitim alanında önemli yatırımların planlandığını duyurdu. Aydın, 7 okulun güçlendirilmesi ve yenilenmesi için tekliflerin Bakanlığa sunulduğunu belirtti. Osmangazi Ortaokulu, Sami Sipahi Ortaokulu, Porsuk İlkokulu, Mehmet Gedik Ortaokulu, Sinan Alaağaç Ortaokulu, Mualla Zeyrek İlkokulu ve Çifteler Cumhuriyet Anaokulu’nun yer aldığı bu projeler, 2025 yılı Temel Eğitim Yatırım Programı’na dahil edildi. Ayrıca, Eskişehir Anadolu Lisesi Eğitim – Öğretim Binası, Spor Salonu ve Pansiyon binası ile Celalettin Ökten İmam Hatip Lisesi ve Kılıçoğlu Anadolu Lisesi Spor Salonu için de 4 proje teklifi verildi. İşte detaylar...
Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın ve şube müdürleri basın mensuplarıyla bir araya geldi. Öğretmenevi’nde gerçekleştirilen etkinlikte 2024-25 eğitim öğretim yılı ilk dönemini değerlendiren Aydın, okullarda ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan faaliyetlerle ilgili bilgi verdi. Kentteki güçlendirme veya yık/yap kapsamında değerlendirmeye alınan okullarla ilgili konuşan Aydın, Osmangazi Ortaokulu, Sami Sipahi Ortaokulu, Porsuk İlkokulu, Mehmet Gedik Ortaokulu, Sinan Alaağaç Ortaokulu, Mualla Zeyrek İlkokulu ve Çifteler Cumhuriyet Anaokulu ile ilgili 2025 yılı Temel Eğitim Yatırım Programı’na 7 proje teklifi verildiğini ve Bakanlığın onayına göre işlem yapılacağını söyledi. Aynı kapsamda Eskişehir Anadolu Lisesi Eğitim – Öğretim Binası, Spor Salonu ve Pansiyon binası il Celalettin Ökten İmam Hatip Lisesi, Kılıçoğlu Anadolu Lisesi Spor Salonu ile ilgili de yatırım programına 4 proje teklifi verildiğini ve Bakanlığın onayının beklendiğini söyledi. Aydın ayrıca 2025 Yatırım programına ihtiyaç dahilinde Eskişehir’de 3 anaokulu, 7 ilkokul ve 2 ortaokul olmak üzere toplam 12 projenin yine Bakanlığa teklif edildiği belirtti.
BELEDİYEYLE ORTAK NOKTADA BULUŞABİLİRİZ
Osmangazi Ortaokulu’nun akıbeti hakkındaki soruyu yanıtlayan Aydın, “Daha önceden belediyenin yaptığı imar değişikliği planı sebebiyle oradaki arsamızın bir kısmı yeşil alana dönüştürülmüş. 28 dönümlük bir arsa üzerinde bizim 30 Milli Eğitim Lojmanı, Osmangazi Ortaokulu, Gülay Kanatlı Lisesi, ETİ Sosyal Bilimler Lisesi ve onun pansiyonu var. Böyle olunca biz o binalarımızdan vazgeçmek istemiyoruz. Bu sebeple inşaat ruhsatını da belediyemizden alamadık. Biz durumumuzu Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğümüz üzerinden Çevre Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’ne arz ettik. Bize ruhsat verin ki okulumuzu yıkalım ve yeniden yapalım dedik. 2022 yılında boşalttık ve bir şey yapamadık. Bizi haklı gördüler ve yeşil alana takla attırıp orta yere aldılar. Böylece binalarımızı korumuş olduk. Fakat belediye ‘yeşil alanı miktarı bizim ayırdığımız kadar değil’ idare mahkemesine başvurdu. İdare Mahkemesi de yürütmeyi durdurma kararı aldı. Üst mahkemeye gitti. Bu mahkeme nezdinde takibimiz devam ediyor. Biz diyoruz ki, yeşil alanı büyütelim. Burada büyütemiyorsak eğitim tesisi alanlar olan diğer arsalar içerisinde büyütelim ama bize müsaade edin biz bu okulumuzu yapalım. Çünkü 2025 yatırım programına girdi. Biz okulumuzu bu sebepten dolayı yapamazsak okulumuz kalacak. Yıkılma ihalesini de yapmıştık. Süreç böyle gelişince yıkamadık. Aynı zamanda belediyeyle görüşmelerimiz de devam ediyor. Bir noktada buluşacağız. Nihayetinde bu çocuklar da bu şehrin çocukları. Bir noktada buluşup çözüm üreteceğimize inanıyorum” dedi.
ŞEHİR MERKEZİNE GÖÇ ÇOK FAZLA
Kentteki ikili eğitime çözüm üretilmesi ilgili soruyu yanıtlayan Aydın, “Kentimizdeki toplam öğrenci sayısını toplam derslik sayısına böldüğümüzde aslında şehrimizin dersliğe ihtiyacı yok. Ama son 20 yıldır kenar ilçelerden şehir merkezine nüfus akışı olmuş. Sayın Valimizin dediğine göre, şehrimizin nüfusunun yüzde 89’u şehir merkezinde yaşıyor. Böyle olunca bizim şehir merkezinde dersliğe ihtiyacımız var. Başka şehirlerden de şehrimize göç var. Bu sebeple bizim maalesef 34 okulumuzda bugün ikili eğitim yapılıyor. Bizim takriben sıfırdan 17, 18 yeni okul yapmamız lazım ki şehrimizin ikili eğitim yapan okulların tamamını normal eğitime dönüştürelim” ifadelerini kullandı.
30 DAKİKA UYGULAMASI SERVİSÇİLERE TAKILDI
30 dakika ders saati uygulaması ile ilgili Valiliğin tüm paydaşların anlaşması ile onay vereceğini ifade eden Aydın, “İlgili tarafların tamamı ve Servis Odası Başkanı da orada hazır bulunduk. Servis Odası Başkanı ‘daha önce söyleseydiniz ona göre planlama yapardık’ dedi. Valimiz de ‘bütün taraflar anlaşınca onaya gönderin’ dedi. Taraflar anlaştıkça onaya gönderiyoruz. Bütün tarafların anlaşması esas olduğu için geçemeyen okullarımız da var. Zannederim önümüzdeki eğitim – öğretim yılında daha çok okulumuz tarafından tercih edilecek” şeklinde konuştu.
Kaynak : HABER MERKEZİ