Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Şube Başkanı Cihan Taşar, son dönemde gündem olan genç subayların yargılama süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu. Taşar, subayların ordudan atılmalarının Atatürk bilincini zedelemeyeceğini, aksine Atatürk’e olan bağlılık ve saygıyı artıracağını ifade etti.
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Şube Başkanı Cihan Taşar, ay sonunda belli olacak genç subayların yargılama sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 30 Ağustos Harp Okulu mezuniyet töreninde yaşanan olayların anormal olmadığını vurgulayan Taşar, iktidarın olayı siyasallaştırdığı belirtti.
SUBAYLAR SAYGIYI HAKEDİYOR
30 Ağustos Harp Okulu mezuniyet töreninde yaşananlara dikkat çeken Taşar, olayınanormal bir durum olmadığını belirterek,“Her yıl mezuniyet törenlerinde öğrenciler, mezun olmanın coşkusuyla bir program gerçekleştirir. Burada da Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri olduklarını ifade ettiler. Bu, son derece doğal bir durum. Türkiye Cumhuriyeti’nin ordusundaki bir asker, Mustafa Kemal’in askeri değil de neyin askeri olacak? Bunun sorgulanması bile abes ve yanlıştır. Buradaki genç teğmenleri ayrıca kutluyoruz. Harp Okulu birincisi bir kadın öğrenci de dahil olmak üzere, bu genç teğmenler duruşlarıyla büyük bir saygıyı hak ediyorlar ve Atatürk’ün askeri olduklarını ifade etmekten çekinmediler” diye konuştu.
OLAY SİYASİLEŞTİ
Taşar, olayın siyasileştiğini kaydederek, “Siyasal iktidar burada kendilerine yönelik bir durum varmış gibi bir algı yaratmaya çalıştı. Halbuki bu, yıllardır yapılan bir tören. Bugün Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları da Harp Okulu mezunu. Onlar da bu aşamalardan geçti. Geçmişte törenin bir parçası olan bu uygulama, 2016 yılından itibaren yasaklandı. Ancak öğrenciler, eğitimleri boyunca zaten Atatürk’ün askeri olarak yetiştiriliyor. Bunun öğrenciler tarafından dile getirilmesi doğal bir durumdur” dedi.
CÜBBELİ AMİRALİ EMEKLİ YAPTILAR
İktidarın, subayları yargılarken “Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri dedikleri için yargılıyoruz” diyemediklerini ifade eden Taşar, “Bunun yerine “emre itaatsizlik” gibi gerekçeler öne sürülüyor. Ancak burada emre itaatsizlik de yok. Çünkü resmi tören bittikten sonra gerçekleşen bir olay. Bu yaklaşım, geçmişte cübbeli bir amirale gösterilen hoşgörüyle çelişiyor. O amiral, tarikat şeyhine biat etti ve bu büyük bir disiplin ihlaliydi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde böyle bir şeyin olması mümkün değil. Ancak o amiral, emeklilik haklarını alarak görevden ayrıldı ve bu saygısızlık göz ardı edildi. Buna karşın genç teğmenlere, “Mustafa Kemal Atatürk’ün askeriyiz” dedikleri için aynı hoşgörü gösterilmiyor. Bu, çok büyük bir çelişki” şeklinde konuştu.
CESUR BİR DURUŞ SERGİLEDİLER
“Yargılama süreci ordudan atılmaya kadar giderse, bu durum ordudaki Atatürk bilincini zedelemez” diyen Taşar, “Aksine, büyük bir tepkiye neden olur ve Atatürk’e olan bağlılık daha da artar. Çünkü bu ülkenin çağdaş, laik ve demokratik bir yapıda olmasının temel dayanağı, Atatürk’ün kurduğu laik Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Silahlı Kuvvetleri’dir. Bu bilinçten asla vazgeçileceğini düşünmüyorum. Zaten teğmenlerin mahkemede verdikleri ifadeler de kararlılıklarını açıkça ortaya koyuyor. Hiçbir geri adım atmadılar, aksine cesur bir duruş sergilediler. Bu da örnek alınacak bir tutumdur” diye konuştu.
Kaynak : HABER MERKEZİ