Dünyaca ünlü çini ustası Eskişehir’de

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Dünyaca ünlü çini ustası Eskişehir’de
A
a

Reşadiye Camiinin yanında Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından düzenlenen ‘Eskişehir Uluslar arası Sanat Çalıştayı’na katılan Ünesco tarafın

Sütiş Eskişehir
Reşadiye Camiinin yanında Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından düzenlenen ‘Eskişehir Uluslar arası Sanat Çalıştayı’na katılan Ünesco tarafından ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ ödülü verilen Kütahyalı çini ustası Mehmet Gürsoy, Eskişehir’de hem çini işledi hem de eserlerini Eskişehirlilerle paylaştı.
Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumunun (UNESCO) somut olmayan kültür mirası çalışmaları kapsamında Mehmet Gürsoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce Türkiye'nin 2010 yılı ''Yaşayan İnsan Hazineleri'' adayları arasında gösterilmiş ve Ünesco’da ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ ödülü vermişti.
1991 yılından bu yana ABD, İngiltere, Almanya, Avusturya, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Japonya ve yurt içinde 43 sergi açtığını ifade eden Gürsoy, Çini’ye ‘Ateşin Oyunu’ diyor.
Sanatçılar dünyadan göçtüğünde bıraktıkları eserlerin yaşayacağını belirten Gürsoy, ''Dünya durdukça biz sanatçılar yaşayacağız. Dünya durdukça, dünyanın her yerinden insanlar eserlerimizi edinmek isteyecek. Dünyadaki tek imparatorluk sanatı, bizim sanatımızdır. Diğer ülkelerin kendi ülkelerine ait bir devlet sanatı yoktur. Bu sanat bizim Osmanlı'dan yadigar imparatorluk sanatımızdır. Bugün dünya müzelerini Osmanlı ustalarının geçmişte yaptığı eserler süslemektedir” dedi.
Yapılan müzayedelerde de en yüksek değerler Türk Çini ustalarının eserlerine verildiğini de vurgulayan Ünesco tarafından ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ ödülü verilen Kütahyalı çini ustası Mehmet Gürsoy (60) sanatçılar dünyadan göçtüğünde bıraktıkları eserlerin yaşayacağını dile getirerek, ''Dünya durdukça biz sanatçılar yaşayacağız. Dünya durdukça, dünyanın her yerinden insanlar eserlerimizi edinmek isteyecek. Dünyadaki tek imparatorluk sanatı, bizim sanatımızdır. Diğer ülkelerin kendi ülkelerine ait bir devlet sanatı yoktur. Bu sanat bizim Osmanlı'dan yadigar imparatorluk sanatımızdır’ diyerek sözlerini tamamladı.
Gürsoy, üç gün süren çalıştay da yapmış olduğu eserleri sergilerken, aynı süre içerisinde üç adet de tabak işledi. (Sadi Seda)
 
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi