CHP kurultayından beklenen gerçek değişim!

“Hükümet programının provası” olarak görülen CHP’nin tüzük kurultayının açılışı 4 Eylül’de Sivas Kongresi'nin 105. yıl dönümünde sembolik olarak gerçekleşti.

6 Eylül 2024 09:18
A
a
Sütiş Eskişehir
“Hükümet programının provası” olarak görülen CHP’nin tüzük kurultayının açılışı 4 Eylül’de Sivas Kongresi'nin 105. yıl dönümünde sembolik olarak gerçekleşti.
Kurultayın resmi açılışı bugün Ankara’da yapılacak.
7-8 Eylül’de çalıştayların yapılacağı kurultay 9 Eylül’de sona erecek. “Türkiye’nin ikinci yüzyılında değişim kurultayı” olarak nitelendirilen CHP’nin tüzüğünde 10’dan fazla maddenin değişeceği tahmin ediliyor.
Tüzük değişikliğinde beklenti yaratan ve aslında herkesin merak ettiği iki konu var. Bunlar “dönem sınırlaması” ve “önseçim”in nasıl olacağı konuları.
Bu arada Eskişehir’de 12 kurultay delegesi var. Doğal kurultay üyesi olan milletvekilleriyle bu sayı 15 kişiye çıkıyor.
Delegeleri hatırlarsak eğer…
Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü ve İbrahim Arslan ile Yılmaz Büyükerşen, Kazım Kurt, Ahmet Ataç, Selma Sara, Rahmi Çınar, Figen Kahya, Talat Yalaz, Atilay Dalgıç, Aysu Bahar Gürlek, Sinan Özkar, İsmet Taner ve İrem Evgi.
Basına da yansıyan taslak çalışmaya göre, milletvekilliği seçimlerinde bir kişi en fazla 3 dönem üst üste seçilebilecek. 
Burada daha önce yer alan “dönem sürelerinin toplamı 15 yılı geçmiyorsa bu kural uygulanmayacak” ifadesi taslaktan çıkarıldı. Bunun yerine “Önseçim, örgüt denetiminde önseçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması” yöntemlerinde dönem koşulu aranmayacak.
Yerel seçimlerde ise bir kişi merkez yoklaması yöntemiyle en fazla üç dönem üst üste belediye başkanı, belediye veya il genel meclis üyesi seçilebilecek.
Milletvekilliği için aday saptanmasında yöntemler, önseçim, örgüt denetiminde önseçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması ve merkez yoklaması olarak belirleniyor. 
Hangi seçim çevresinde hangi aday saptama yönteminin kullanılacağına ilçe ve il örgütlerinin görüşü doğrultusunda PM karar verecek.
Nüfusu 20 binden fazla olan yerlerde milletvekilleri, belediye ve il genel meclis üyeleri, partili belediyeler, bunların bağlı kuruluşları ve iştiraklerinde çalışanlar kongrelerde aday olamayacak ve ilçe kongresi delegesi olarak seçilemeyecek.
Buraya kadar tüzük kurultayı öncesi beklentilere de ışık tutan bazı gelişmeleri sıralamaya çalıştım.

İKTİDARA GİDEN YOLUN TAŞLARI DÖŞENİYOR

Bunu, tüzük taslağı toplantısında söz alıp konuşan 20 milletvekilinden biri olan, 2 önerisi direkt CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından tüzükte yer alması gerektiği konusunda talimatlandırılan Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan ile konuştuk.
Arslan, geçen yıl kasımda genel başkan değişimiyle başlayan ve yerel seçimlerde halkın iktidara taşıdığı CHP’nin, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında, toplumun her kesiminin beklentilerine yanıt vermek, demokratik ve çoğulcu, kucaklayıcı bir anlayışı egemen kılmak adına kendini sürekli geliştirme eğilimi içinde olduğunu söyledi.
Artık bir zihniyet değişimine ihtiyaç olduğunun altını çizen Arslan, şunları söyledi:
“Halkın artık CHP’den parti içi iktidar mücadelesi vermesini değil iktidara gelmesi için açtığı krediyi iyi kullanmasını bekliyor. İktidara giden yolun taşlarının döşendiği bu kurultay, CHP’nin iktidara geldiğinde nasıl bir yönetim biçimini ortaya koyacağını tartıştığı bir ortama da ev sahipliği yapacak.”
Buradan da anlaşılacağı üzere…
CHP artık ince eleyip sık dokuyor.
İktidarda neyi nasıl yapacağını dahi şimdiden ortaya koymaya çalışıyor.
Eğer parti içi kısır tartışmaları bir kenara bırakabilir, üyelerini tatmin eden bir değişikliği bu kurultayda gerçekleştirebilirse CHP, tüm bu değişimin ödülünü olası bir erken seçimde alacak gibi görünüyor. 
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi