Balkanlardan sıcak hava rüzgarı geldi

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Balkanlardan sıcak hava rüzgarı geldi
A
a

Şehit Fazıl Yıldırım Anadolu Lisesi ve Mehmetçik Anadolu Lisesi Öğrencileri, Türk Dünyası Kültür Başkenti Projesi kapsamında Makedonya ve Kosova gezis

Sütiş Eskişehir
Üç gece dört günlük bir geziden sonra öğrenciler yoğun duygularla Eskişehir’e döndüler. Neredeyse tamamı ilk kez uçağa binmenin, İstanbul’u bile henüz görmeden ülke dışına çıkmanın, kitap sayfalarında bazen de anlamsızca baktıkları tarih sayfalarını yaşayarak öğrenmenin heyecanı ve mutluluğunu yaşarken, bazı dersler de aldılar. Örneğin yabancı dil bilmenin gerekliliğini yaşayarak öğrendiler. Çok yararlı ve keyifli bir gezi gerçekleştirdiklerini belirten öğrenciler, projeyi düzenleyen ve emeği geçenlere teşekkür ettiler.
 
 
Haber: Hacer GÖRKAN
 
Türk Dünyası Kültür Başkentliliği Projelerinden Eskişehir’deki 5.000 öğrencinin çeşitli ülkeler tarihi-kültürel gezisi kapsamında yer alan, Eskişehir Valiliği, Eskişehir Mili Eğitim Müdürlüğü ve TDKB Ajansı organizasyonunda düzenlenen Balkanlar -Makedonya ve Kosova Gezisinin 5. grubunda yer alan öğrenciler gezilerini tamamlayarak Eskişehir’e döndü.
6-9 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen Makedonya-Kosova gezisine, Şehit Fazıl Yıldırım ve Mehmetçik Anadolu Liselerinden 46 öğrenci katıldı. Şehit Fazıl Yıldırım Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı İdris Arslan, Coğrafya Öğretmeni Ayşe Özdemir Avcı ve Mehmetçik Anadolu Lisesi Tarih öğretmeni Serap Uğuz öğrencilere rehberlik etti.
 
 
GEZİ ÜSKÜP’TEN BAŞLADI
 
Makedonya’daki gezilerine , yüzde 50 Müslüman , yüzde 50 Makedonların yaşadığı Başkent Üsküp’ten başlayan öğrenciler, Vardar nehrinin ikiye ayırdığı ve nehrin bir tarafında Türk ve Müslüman nüfusun yaşadığı, diğer tarafında Makedonların yaşadığı başkente hayran kaldılar. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Murat Paşa Cami, Mustafa Paşa Cami, İsa Bey Cami, Sultan Murat Cami, Zafer Kapısı, Kapan Han gibi belli başlı yerleri de ziyaret ettiler.
Makedonya’daki bir sonraki durak 2. büyük şehir olan Manastır (Bitolo) oldu. Konsolosluklar şehri olarak da bilinen Manastır, Türkiye Cumhuriyeti’nin tohumlarının atıldığı İttihat ve Terakki yapılanmasının başlatıldığı merkez olması açısından bizim tarihimizde önemli bir yere sahip Balkan şehirlerinden birisi.
Manastır da öğrencilerin büyük merak ve heyecanla gezdikleri yerlerden birisi de Mustafa Kemal Atatürk’ün okuduğu ve sonra müze haline getirilen “Askeri İdadi Müzesi” oldu. Müzede Atatürk’e ait kıyafetler, madalyalar, heykeller ve resimler yer alırken. Atatürk’ü anlatan bir belgesel de ziyaretçilere videodan izletiliyor.
 
 
TARİHİ MANASTIR ŞEHRİ
 
Manastır şehrinden sonra İttihat Terakkicilerden Resneli Niyazi Paşa’nın yaşadığı Resne ve Niyazi Paşa’nın Konağına da kısa bir ziyaret gerçekleştirilirken, öğrenciler Gezi rehberi Abdullah Bey’den Niyazi Paşa’ya ait hoş anekdotlar dinledi.
Öğrencilerin üçüncü durakları Makedonya’nın tarihi ve turistik şehri olan Ohri oldu. Güzel Ohri gölünü içinde barındıran şehirde birçok Cami ve Kiliseye rastlanırken Türk Mahallesi olarak adlandırılan bölge cumbalı evleri dar sokakları ile adeta Eskişehir Odunpazarı’ndan bir kesit. Ohri’de bir çok tarihi yerleri gezen öğrencilere bir de Ohri nehrinde keyifli bir tekne gezisi gerçekleştirdi.
Makedonya’daki son durak Kalkandelen (Tetetova) kenti oldu. Kalkandelen de en göze çarpan ziyaret yerleri arasında bir Bektaşi tekkesi olan “Harabati Baba Tekkesi” ile Mensure ve Hurşide hanımların yaptırdığı bir bayan eli değen dış kaplaması binlerce yumurta akı ve keçi tüyünden yapılan Alaca Cami (Paşa Cami) oldu.
 
 
TARİHİ TANIDILAR
 
Bektaşi Tekkesi ziyaretlerinde tekkede yaşayan ve tekke hakkında bilgiler veren Cemali Bey’den öğrenciler bir hayli etkilendi. Çünkü Cemali bey bir savaşa katılmış, sonra gelmiş, Hıristiyanların elinde bulunan Bektaşi (Harabati) Tekkesini 100 askere karşılık 15-16 askerle birlikte tekrar ele geçirilmesinde savaşmış ve burada yaşayıp koruyan bir eski asker. Makedonya gezisini tamamlayan öğrenciler, 2 saatlik bir yolculuktan sonra Makedon gümrüğünden geçerek Kosovaya geldiler. Kosova’nın Priştine ve Prizren şehirlerini gezdiler. Priştine de Fatih Cami ve I. Murat Paşa’nın iç organlarının defnedildiği Sultan Murat Türbesi ve Müzesini ziyaret ettiler. Bizim Amasya şehrini andıran Prizrende ise Fatih Sultan Mehmet Kalesi, üç gözlü Taş Köprü, Sinan Paşa Cami ve şehir içinde tur gerçekleştirdiler.
 
 
TİKA’NIN YAPTIĞI ÇALIŞMALAR
 
Bu arada belirtmek isterim ki Makedonya ve Kosova’da cami- müze gibi bir çok tarihi yapının restorasyon ve yeniden kazandırılması TİKA Türk İşbirliği ve Koordinasyon ajansı tarafından gerçekleştirilmiş.
Üç gece dört günlük bir geziden sonra öğrenciler yoğun duygularla Eskişehir’e döndüler. Nerde ise tamamı ilk kez uçağa binmenin, İstanbul’u bile henüz görmeden ülke dışına çıkmanın, kitap sayfalarında bazen de anlamsızca baktıkları tarih sayfalarını yaşayarak öğrenmenin heyecanı ve mutluluğunu yaşarken bazı da dersler aldılar örneğin yabancı dil bilmenin gerekliliğini yaşayarak öğrendiler. Çok yararlı ve keyifli bir gezi gerçekleştirdiklerini belirten öğrenciler, Projeyi düzenleyen ve emeği geçenlere teşekkür ettiler.
 
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi