Yeni yapılan bir araştırma, sakız çiğnemenin mikroplastik sorununun artmasına katkı sağladığını gösteriyor. Araştırmalara göre, bir sakız parçası ağzımıza yüzlerce mikroplastik salabiliyor ve bu durum çevresel kirliliği artırıyor. Detaylar haberimizde.
Araştırmalar, vücudumuzda bulunan mikroplastiklerin sayısının artmasına katkıda bulunan bir başka potansiyel kaynağın sakız olduğunu ortaya koydu. Amerika’da yapılan bir pilot çalışmaya göre, tek bir sakız parçası, ağzımıza yüzlerce polimer parçacığı salabiliyor ve bunlar çevresel mikroplastik sorununa da katkı sağlıyor. Uzmanlar, insanların her yıl binlerce mikroplastik parçacığı yediğini tahmin etse de, sakız çiğnemek bu durumu daha da kötüleştirebilecek bir faktör olabilir.
Sentetik ve Doğal Sakızlar Arasında Fark Yok
Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles (UCLA) mühendislik profesörü Sanjay Mohanty’nin liderliğindeki ekip, sakız çiğnemekle salınan mikroplastik miktarını inceledi. Araştırmada, gönüllüler on farklı sakız markasını test etti; beş sentetik ve beş tamamen doğal içerik içeriyordu. Sonuçlar, doğal sakızların bile benzer miktarda mikroplastik saldığını gösterdi, bu da sakızın içerdiği malzeme türüne bakılmaksızın mikroplastik salınımının önemli olduğunu ortaya koydu.
Dişlerin Rolü: Mikroplastikler Çiğneme Sırasında Salınıyor
Çalışma, sakızların çiğneme sırasında mikroplastiklerini serbest bıraktığını ve bu süreçte dişlerin önemli bir rol oynadığını gösterdi. Ortalama olarak, gram başına 100 mikroplastik salınırken, bu sayı 600’e kadar çıkabiliyor. Eğer bir kişi yıllık olarak ortalama 160-180 sakız çubuğu çiğniyorsa, bu rakam yılda yaklaşık 30.000 mikroplastik parçacığına denk geliyor.
Çevresel Etki: Sakızların Duyarsızca Atılması Sorunu Büyütüyor
Sakızları çevreye duyarsızca atmanın, mikroplastik sorununun daha da artmasına yol açtığını belirten uzmanlar, çiğneme sonrası sakızların doğru şekilde atılması gerektiğini vurguladı. Araştırmacılar, tükürüğe salınan plastiklerin yalnızca sakızdaki plastiğin küçük bir kısmını oluşturduğunu ve çevreyi kirletmemek için sakızların uygun şekilde atılması gerektiğini hatırlatıyor.
Mikroplastikler Küçük, Ancak Etkisi Büyüyor
Ekip, mevcut ekipmanlarıyla yalnızca 20 mikrometreden büyük mikroplastikleri sayabildi, ancak daha küçük parçacıkların da bulunduğunu belirtti. Bu durum, sakızların mikroplastik katkısının çok daha büyük olabileceğini ve çevreyi nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor.
Kaynak : HABER MERKEZİ