Ürünler tarlada çürüyor

Eskişehir'de bazı çiftçiler tarladaki ürünü hasat etmek yerine, çürümeye bırakıyor. Nedeni basit, çiftçi ürününü hak ettiği paraya satamıyor.

7 Ekim 2024 09:19
A
a
Sütiş Eskişehir

Eskişehir'de bazı çiftçiler tarladaki ürünü hasat etmek yerine, çürümeye bırakıyor. Nedeni basit, çiftçi ürününü hak ettiği paraya satamıyor. Mesela tarlada kilosu 3 liraya satılan biberi hasat edip satsa, bir sene sonra aynı tarlayı gübrelemek için harcayacağı parayı karşılayamıyor. Böylece çiftçi ürününü tarlada çürümeye bırakarak, en azından bir sene sonra tarlasını bedavaya gübrelemiş oluyor.

Eğer ki çiftçimizin ürünü, gübre parasını bile karşılayamıyorsa, burada kabahat iktidardadır. Yıllardır dilimizde tüy bitmesine karşın hükümet bir türlü planlı tarım yapmıyor. Hal böyle olunca da hem çiftçi perişan oluyor hem de vatandaş gıda fiyatlarına astronomik rakamlar ödemek zorunda kalıyor.

Eğer ki Türkiye’de kepeğin, buğdayın kabuğu olduğunu bilmeyen ve ayrı bir bitki zanneden bir tarım bakanınız olursa, işte böyle sıkıntılar yaşarsınız. 
Çok açık söyleyeyim; eğer ki mahalle kahvesine gidip, “Selamünaleyküm biraderlerim, okeye dördüncü arıyorum” desem, bulacağım kişi tarımı, AK Partili Bakanlardan daha iyi yönetir.
Dolayısıyla bizim önce kafayı değiştirmemiz lazım. Benim çalışkan çiftçim, alın teriyle sulayıp yetiştirdiği ürünlerle gübre parasını bile çıkartamıyorsa, suçlu dış güçler değildir. Suçlu beceriksiz yöneticilerdir.

Çarşı Meclisi önemli bir adım

Odunpazarı Kent Konseyi Çarşı Meclisi Hamamyolu ve çevresinde bulunan esnaf tarafından kuruldu. Çarşı Meclisinin ilk toplantısı Odunpazarı Alaattin Park’ında yapıldı. Öncelikle bu meclisin kurulmasının çok önemli ve hayırlı bir iş olduğunu belirteyim. Özellikle Hamamyolu Caddesi, orta ve dar gelir grubunun sıklıkla alışveriş yaptığı bir bölge. Bu bölgede oluşan sorunların çözülmesi, sadece bölge esnafına değil, aynı zamanda Eskişehirlilerin tamamına fayda sağlayacaktır.
Odunpazarı Belediyesi böyle bir meclise danışmadan, bölgenin sorunlarını kendi istediği şekilde çözmeye çalışabilir. Ancak bu yol ister istemez sıkıntı yaratır. Bunun yerine bölge esnafının bir meclis oluşturarak ve ortak akılla hareket etmesi en doğrusu.
Bu güzel oluşumun altına imzasını atan belediye başkanı Kazım Kurt ve Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru’yu tebrik ederiz. 



 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi