Eskişehir'de tarım alanları tehlikede!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de tarım alanları tehlikede!
A
a

Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder, Tepebaşı ve Mihalgazi ilçelerinde planlanan patlatmalı açık ocak işletmeciliği ve siyanür yığın liçi yöntemiyle çıkarılacak cevherin, bölgedeki tarım alanlarına vereceği olası zararların tahmin bile edilemeyeceğini belirtti.

Sütiş Eskişehir
Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder, Tepebaşı ve Mihalgazi ilçelerine bağlı Alpagut ve Atalan mahallelerinde patlatmalı açık ocak işletmeciliği ve siyanür yığın liçi yöntemi ile çıkarılacak cevherin tarım alanlarına vereceği zararın tahmin bile edilemeyeceğini belirterek, “Olası bir kaymada Mihalgazi tarım alanları ve Sakarya Nehri’nin kirletilmesi yıllarca tarımın yapılamaması anlamına gelecektir” dedi.

Selma Güder, oda binasında düzenlediği basın toplantısında, Alpagut-Atalan Altın-Gümüş Maden Ocağı ve Cevher Zenginleştirme Tesisi için hazırlanan ÇED Başvuru dosyasının 5 Temmuz’da ETİ Bakır A.Ş. tarafından Eskişehir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'ne teslim edildiğini ifade ederek, “Halkın Bilgilendirme Toplantısı’nın 15 Ağustos’ta yapılacağı duyurulmuştur. Açık ocak alanı 997 bin 100 metrekare olup, ocakta toplam kazı 12 milyon tondur. Bu büyüklükteki bir çalışmanın İç Anadolu’nun Çukurovası sayılan Mihalgazi ilçesi ve tarım alanlarına vereceği zarar hayal bile edilemez” diye konuştu. 

“Rant uğruna kurban gidiyor”

Proje alanı içinden diri fay hattı geçtiğine dikkati çeken Güder, “Benzerini Erzincan İliç’te görüp, böyle bir kıyıma Eskişehir’de kalkışmak doğayı her şeye rağmen rant uğruna katletmek demektir. Olası bir kaymada Mihalgazi tarım alanları ve Sakarya nehrinin kirletilmesi yıllarca tarımın yapılamaması anlamına gelecektir” değerlendirmesinde bulundu. 

Güder, en önemli geçim kaynağının tarım olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

“ÇED Raporu’nda maden alanında vasfı belirtilmeyen, 727 bin 800 metrekare şahıs parseli tarım alanı ve 2 milyon 901 bin 900 metrekare orman alanı görülmektedir. Yani hem ormanlarımız, hem de tarım alanlarımız yok edilecektir. Raporun hazırlanmasında görev alan 4 çevre ve birer orman, kimya, jeoloji,  maden mühendisi ve iktisatçı personel olduğu görülmektedir. Mikroklima özelliğine sahip coğrafyada, hazırlanan bu raporda bir tane bile ziraat mühendisi olmaması bilimsellik adına kabul edilemez bir hatadır. Bölgede, örtü altı ve açık saha sebze üretimi yoğun olarak yapılmaktadır. Örtü altı varlığı bin 795 dekar olan ilçe, roka üretiminde Türkiye birincisi olup, yılda 8 kez mahsul alınmaktadır.”
 
Kaynak : SONHABER GAZETESİ MUHABİRİ - EMRAH KÖSE
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi