Ev sahipleri ve kiracılar için yeni dönem: Artık e-Devlet'te...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Ev sahipleri ve kiracılar için yeni dönem: Artık e-Devlet'te...
A
a

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hayata geçirdiği yeni projeye göre kira sözleşmeleri artık e-Devlet'e taşınacak. Son aşamaya gelen projeyi değerlendiren Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, burada amacın fiyatların tespit edilmesi olduğunu belirterek, “Enflasyonun önüne geçilemediği sürece kira artışlarının da önüne geçilemez” dedi.

Sütiş Eskişehir
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in "Reform niteliğinde önemli bir uygulamaya başlıyoruz. Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılmasını sağlayacağız. Bürokrasiyi azaltarak vatandaşlarımızın işlemlerini kolay ve güvenli yapabilmesi için çalışmaya devam ediyoruz” diyerek açıkladığı projede son aşamaya gelindi. Projeye göre, kira sözleşmeleri artık e-Devlet üzerinden hazırlanıp onaylanabilecek. Bakan Şimşek, projenin vatandaşların güvenilir bir devlet platformunda sözleşme oluşturmasına fırsat tanıyacağını belirterek, “Vatandaşlarımız kurumlara kira sözleşmelerini iletme yükünden de kurtaracak. Bürokrasi daha da azalacak. Ayrıca, Türkiye Gayrimenkul Değer Haritası'nın oluşturulması için veri temin edilecek” açıklamasını yaptı.

DİJİTAL ORTAMA AKTARILACAK

Kısa bir süre sonra iki aşamalı olarak hayata geçirilmesi planlanan projeyi değerlendiren Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, “Burada amacımız ev sahibi ve kiracıların e-devlet üzerinden kontrol altına alınması ve fiyatların tespit edilmesi, vergi kaçağının önlenmesidir. Yakın bir zamanda Resmi Gazete’de yayımlanarak hayata geçirilecektir. Burada emlak danışmanları ve yetki verilen kişiler tarafından da sözleşmeler yapılabilecek” dedi. Uygulamayla birlikte vergi kaçağının önüne geçilebileceğini vurgulayan Çelik, “Türkiye Gayrimenkul Değer Haritası'nınçıkmasıyla birlikte hangi mahallede, hangi semtte, kiraların ne kadar olacağı ve fiyat artışları dijital ortama aktarılacak” ifadelerini kullandı.

YENİDEN ZAM SINIRI GELİRSE…

Yeni projenin kira artışlarının önüne geçmeyeceğini vurgulayan Çelik, “Yeni uygulama ev sahibi ile kiracı uyuşmazlıklarına nispeten çözüm olacaktır ama enflasyonun önüne geçilemediği sürece kira artışlarının da önüne geçilemez. Her şey enflasyona göre zamlanıyor. İnsanlar yaşadıkları enflasyon oranında her şeye zam yapıyorlar. Eskiden yüzde 25 zam sınırı vardı. Devletimiz tekrar böyle bir yönetmelik çıkartıp da bir fiyat oranı koyarsa daha çok ev sahibi ile kiracı arasındaki artışları önlemiş olur” şeklinde konuştu.
 
Kaynak : HABER MERKEZİ
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi