Eskişehir'de özel sergi: Madımak’ta katledilenler anılıyor!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de özel sergi: Madımak’ta katledilenler anılıyor!
A
a

2 Temmuz Madımak Katliamı’nın 31’inci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen fotoğraf Sergisinin açılışında konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Demokrasinin olmadığı yerde insanlar diğerini yakmaya kalkar. Hukukun olmadığı yerde de hesap soramazsınız. Sonuçta Sivas’ın katilleri elini kolunu sallayarak toplumun içinde gezer” dedi.

Sütiş Eskişehir
Sivas’taki Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993 günü katledilen 33 aydın için Eskişehir’de bir dizi etkinli düzenleniyor. Etkinlikler kapsamında Hamamyolu Yediler Parkı’nda düzenlenen fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi.Eskişehir Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Kamer Ali Durur sergiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Kubilay’ın kesilmesiyle başlayan gericilik ve yobazlık ne yazık ki 2 Temmuz 1993’te bir kez daha sahneye çıktı. Tarih sahnesinde sadece Alevileri katletmek değil, aynı zamanda laik Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletini yıkmaya yönelik bir girişimdi. Bir provaydı. Çünkü arkasından 5 Temmuz’da da Erzincan Başbağlar’da 33 tane insanımızı katlettiler. Amaç Alevi – Sünni çatışması yaratmaktı. Ama biz Alevi Bektaşi camiası olarak gerek Sünni dostlarımızla sağduyulu bir şekilde provokasyona engel olduk. Bundan sonra daha dikkatli olmalıyız. Fotoğraf sergisini açmaktaki amacımız 31 yıldır yaralar hala sönmedi. Bizim yüreğimiz yanıyor. Bu acıların son bulması gerekir” dedi. Hacı Bektaş Veli Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Seydi Battal Sülük ise provokasyonlara geçit vermeyeceklerinin altını çizerek,“Bağnaz zihniyetin provokasyonu hiçbir zaman bitmedi. Bizler bu provokasyonlara gelmeyeceğiz. Çünkü bu devletten önceki devletleri de bizler kurduk. Bizler devletimizin her zaman yanındayız. Sadece o gün devletin de provokasyona geldiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

HUKUK VE DEMOKRASİ VURGUSU

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise Türk tarihinin birçok katliama sahne olduğunu belirterek, “2 Temmuz, Türk tarihinin en kötü katliamlarından birisidir. Türk tarihindeki katliamlardan diyorum çünkü tarihte böyle pekçok katliam vardır. Eğer bunlardan ders çıkaramazsak, eğer bunları unutturursak daha da çoğalacaktır. Esas olan hukuktur, demokrasidir. Demokrasinin olmadığı yerde insanlar diğerini yakmaya kalkar. Hukukun olmadığı yerde de hesap soramazsınız. Sonuçta Sivas’ın katilleri elini kolunu sallayarak toplumun içinde gezer. Hatta çok farklı yönetim kademelerine dahi seçilerek Türkiye’yi yönetecek noktaya kadar gelir. Hukuk herkese lazım. Hukukun sürekliliği de herkese lazım. Eğer bunu sağlayamazsak hiç kimse bu katliamın hesabını soramaz. Aslında bu tür suçlarda zaman aşımı olmaz. Ama bu suçu zaman aşımından ortadan kaldıran bir karar verildi. Bu karar Türk hukuk tarihinde kara lekelerden birisidir. Bunu da protesto etmek lazım. Burada gördüğümüz fotoğraflar bize çok şeyi hatırlatır. Onun için unutturmamamız lazım, unutmamamız lazım. Üzülerek de olsa her yıl 2 Temmuz’da demokrasiyi, hukuku, insan haklarını hatırlayarak öne çıkarmamız gerekir. Tarihsel görev hemHacı Bektaş Veli vakıf ve derneklerine; hem de insan haklarından yana olan tüm STK’lara düşer. Bu katliamı gerçekleştirenleri, katliamı gerçekleştirenlere güç verenleri lanetle hatırlatıyorum” ifadelerini kullandı.
 
Kaynak : ANADOLU GAZETESİ MUHABİRİ - M. ANIL AKSOY
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi