Eskişehir'de elektrik zammına bir tepki daha!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de elektrik zammına bir tepki daha!
A
a

Elektik Mühendisleri Odası (EMO) Eskişehir Şubesi elektriğe gelen yüzde 38’lik zamla ilgili açıklamada bulundu. Şube adına konuşan Ayşenur Çalış, “Bu zamları ve soygunu durdurun! Tüm elektrik üretim ve dağıtım şirketleri kamulaştırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Sütiş Eskişehir
Elektik Mühendisleri Odası (EMO) Eskişehir Şubesi, elektrik tariflerine gelen zamlarla ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Şube adına açıklamada bulunan Ayşenur Çalış, iktidarın ekonomik krizi emekçilerin sırtına yıktığını söyledi. Asgari ücrete zam yapılmamasıyla birlikte milyonlarca emekçinin sefalet koşullarına terk edildiğini belirten Çalış, “Bunun son örneğini elektrik tarifelerine yapılacak zamla gördük. 1 Temmuz’dan itibaren perakende enerji bedelindeki artış konutlar için yüzde 2.5 dağıtım şirketlerine aktarılan dağıtım bedeline yüzde 58.9 oranlarında zam uygulanacak. Bu zamlarla birlikte yeni elektrik tarifesinde düşük kademede tüketimi olan konut faturalarına yüzde 38 oranında zam yansıyacak. Elektrik Mühendisleri Odası’ nın hesaplamasına göre 4 kişilik bir ailenin asgari 230 kWh elektrik tüketimi üzerinden aylık faturası 476,6 TL’ye yükselecek” dedi.

KAMULAŞTIRMA ŞART

EMO’nun yaptığı hesaplamalarla birlikte ödenen elektrik faturaları bedelinde, ağırlığın elektrik dağıtım şirketlerine aktarılacağını vurgulayan Çalış, “Ülkenin dört bir yanında elektrik üretim ve dağıtım şirketleri bu iktidar döneminde birbiri ardına özelleştirilerek sermayeye peşkeş çekilirken; iktidar aynı zamanda teşviklerle, vergi aflarıyla bu şirketleri ödüllendirmeyi sürdürmektedir” ifadelerini kullandı. Tüm bunlara rağmen vatandaşların enerji ihtiyacına insani bir şekilde ulaşamadıklarını söyleyen Çalış, “Enerji hakkı en doğal, en temel insan hakkıdır ve sermayenin açgözlülüğüne, kar hırsına, umursamazlığına bırakılamayacak kadar önem taşımaktadır. Kamucu anlayışla; enerji alanında, ticari ve siyasi çıkarlardan uzak, üretim sektörleri başta olmak üzere genel ekonomiyi destekleyecek şekilde tarifeleri belirleyebilecek özerk bir yapının inşası mümkün ve zorunludur. Arz güvenliğini sağlamak ve toplam maliyeti düşürmek için özelleştirilen üretim tesisleri ve dağıtım bölgelerinin kamulaştırılması acilen gündeme alınmalıdır. Üretimden, dağıtıma kadar tüm süreçleri yönetecek dikey entegre bir kamu tekeli yeniden kurulmalıdır. ESM ve Elektrik Mühendisleri Odası olarak talebimizi bir kez daha yineliyoruz: Bu zamları ve soygunu durdurun! Tüm elektrik üretim ve dağıtım şirketleri kamulaştırılmalıdır” ifadelerini kullandı.
 
Kaynak : ANADOLU GAZETESİ MUHABİRİ - M. ANIL AKSOY
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi