Metin Nurullah Sazak umut verdi

Son yazılarımda, yoğunlukla, Eskişehir’de baş gösteren su kıtlığı tehlikesini ve şehrin tek kullanma suyu kaynağı olan Porsuk Barajı’nın kuruma eğiliminde olduğunu vurguladım.

23 Aralık 2020 09:41
A
a
Sütiş Eskişehir
Son yazılarımda, yoğunlukla, Eskişehir’de baş gösteren su kıtlığı tehlikesini ve şehrin tek kullanma suyu kaynağı olan Porsuk Barajı’nın kuruma eğiliminde olduğunu vurguladım.
(‘Su için irade’ ve ‘Politika olmasın insanlığımız kalsın’ başlıklı ilgili yazılara buradan ve buradan ulaşabilirsiniz.)
 
*
 
Bu noktada, şehri yönetenlere çağrı yaptım ve elbirliğiyle bu ciddi sorunun üstesinden gelebileceğimizin altını çizdim.
 
*
 
Akabinde umut veren bir gelişme yaşandı.
“Ne demek oluyor şimdi bu” diye sorarsanız, şöyle anlatayım…
 
*
 
MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak iletişime geçti ve Eskişehir’deki kuraklık tehlikesini parlamentoda dillendirdiğini söyledi.
Bunun yanı sıra kullanma ve tarımsal sulama suyu ihtiyacının karşılanabilmesi için Eskişehir sınırları içinde inşası devam eden barajların hızlandırılması gerektiğini gündeme getirdiğini ifade etti.
Dahası, Sazak, söz konusu barajların yapımının ne zaman biteceğine ilişkin soru önergesi verdiğine de vurgu yaptı.
 
*
 
Önce, Sazak’ın, bütçe görüşmeleri sırasında TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasının içinde yer alan ‘Eskişehir’de kuraklık’ temalı ifadeleri paylaşmak istiyorum.
Şunları söylemiş, MHP’li Sazak:
 
BARAJ VE GÖLET VURGUSU
“Değerli milletvekilleri, ekonomik kriz, Covid-19 gibi sorunların yanında, fosil yakıtların sebep olduğu küresel ısınmanın beraberinde getireceği kıtlık ve yeni salgınlar çok kısa vadede karşılaşacağımız en büyük sorunlardır. Ülkemizin bulunduğu iklim kuşağı sebebiyle bu kaçınılmazdır. Su havzalarının yapılaşması, nüfusun merkezde toplanması gibi artı faktörler son yıllarda öncelikle Eskişehir'i kuraklıkla yüzleştirmiştir. Kuraklık 10 binlerce dönüm tarım arazisini kurutmuş, emek yoğun ve düşük kâr marjıyla çalışan çiftçimizi zor durumda bırakmıştır. Eskişehir'in sulama ve içme suyu ihtiyacını tek başına karşılayan Porsuk Barajı'nın su seviyesinin tarımsal sulama için yetersiz kalmasından dolayı ekili alanlardan ürün alınamamıştır. Tarım arazisi ve ürün çeşitliliği anlamında Türkiye'nin en bereketli topraklarına sahip olan Eskişehir Ovası'nın su ihtiyacını karşılayacak baraj ve gölet gibi sulama kaynaklarının inşasına acilen başlanmalıdır.”
 
*
 
Şimdi, gelelim, Metin Nurullah Sazak’ın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle Eskişehir’de yapımı süren barajlarla ilgili meclise sunduğu soru önergesine…
İşte, önergedeki o sorular:
 
  • Depolanacak su ile 80 bin dekar tarım arazisinin sulanmasını sağlayacak Gökpınar Barajı’nın ne zaman hizmete alınması öngörülmektedir?
  • 2019 yılında bitmesi beklenen ve 12 bin 20 dekar zirai arazinin suya kavuşması öngörülen Gündüzler Barajı’nın inşaatının ne zaman bitmesi planlanmaktadır?
  • Sakarya Nehri üzerinde inşa edilmeye başlanan ve 10 bin 500 dekar alanın basınçlı sulanması öngörülen Gürsöğüt Barajı’nın çalışmaları ne zaman bitecektir?
  • Tamamlandığında 4 bin 150 dekar tarım arazisini sulayacak olan Sarıcakaya Laçin Barajı’nın ne zaman hizmete alınması planlanmaktadır?
  • Yapımı devam eden ve bin 110 dekar arazinin sulanmasına hizmet edecek olan Mihalıççık Güreş Göleti ne zaman teslim edilecektir?
 
*
 
Okuduğunuz üzere, Vekil Sazak, Eskişehir’deki su kıtlığı tehlikesi ile Porsuk Barajı’nın kuruma ihtimali karşısında duyarsız kalmamış.
Başta da belirttiğim gibi, umut verici bir hareket olduğunu bir kez daha ifade etmek isterim.
Darısı, iktidar erkini elinde bulundurup da Eskişehir’in sorunlarına duyarsız kalanların başına…
Umuyorum, sorumsuz sorumlular, bahsi geçen sorunlar karşısında çekirdek çitlemeyi bırakıp harekete geçerler.
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon
Adil gündüz 24 Aralık 2020 00:35

Merak etme iktidar erki türkiyeyi baraj ve göletlerle donatmaya devam ediyor. Hani toplu açılışlar oluyor ya bilmem kaç tane tesisin açılışını yapıyoruz deniliyor ya işte onların bir çoğu orta ölçekli barajlar ve göletler oluyor. Mütahitler zengin oluyor ama ne yapacaksın.

1 0 Cevap Yaz
Şaban Şanlı 23 Aralık 2020 10:12

Eskişehir'de kaç baraj ,kaç gölet var şehir merkezi porsuk çayı haricinde hangisiden faydanıyor...!?

0 3 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi