Gemlik Körfezi’nde art arda iki deprem meydana geldi. Eskişehir’den de hissedilen depremler paniğe yol açtı. Peki, gerçekleşen bu deprem Eskişehir fayını etkileyecek miydi? Uzmanlar “Eskişehirliler rahat olsun, ama yine de dikkatli olmak lazım” diyor…
Gemlik Körfezi’nde art arda iki deprem meydana geldi. Eskişehir’den de hissedilen depremler paniğe yol açtı. Peki, gerçekleşen bu deprem Eskişehir fayını etkileyecek miydi? Uzmanlar “Eskişehirliler rahat olsun, ama yine de dikkatli olmak lazım” diyor…
Eskişehir depreme karşı ne kadar hazır? Tam da yerel seçim yaklaşmışken, belediye başkanlıklarına talip olanların Eskişehir’de olası bir deprem için hazırladığı bir proje var mı?
Depremin ardından anadolugazetesi.com’da flaş bir haber yayımlandı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erhan Altunel, “Belki İstanbul’da deprem üretmesi beklenen kuzey koluyla bir etkileşim olabilir. Bunu söylemek için henüz erken. Merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5,1 ve 4,5 büyüklüğündeki depremlerin Eskişehir fayı ile ilgisi yok. Eskişehirliler rahat olsun. Ama yine de dikkatli olmak lazım” açıklamasında bulundu…
Altunel’in uyarılarına kulak vermekte fayda var depremin ne zaman hangi koşullarda geleceğini ne yazık ki bilemiyoruz.
Bizim yapmamız gereken en önemli şey depreme iyi hazırlanmak ve en az hasarla atlatabilmek…
Bunu yaparken de en önemli görevde yerel yönetimlere düşüyor…
Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday’ın yıllardır bahsettiği ve üstüne basa basa söylediği bir konu var… O da Eskişehir’in deprem master planının olmaması…
6 Şubat’taki Kahramanmaraş depreminin acısı hala taze… Deprem sonrası ortaya çıkan vahim görüntüleri unutmak mümkün değil…
Bu deprem Türkiye’yi bırakın tüm dünyaya ders nitelikteydi…
Ama yönetenlerimiz bu dersi ne kadar aldı?
Türkiye ne yazık ki deprem ülkesi…
1999 depremi ve 6 Şubat 2023 depremi bunu bize gösterdi…
Binlerce insanımızı kaybettik…
Bu acıların yaşanmaması için uzmanların sesine kulak vermemiz gerekiyor. Deprem karşı kentlerde ne yapılması gerekiyorsa vakit kaybetmeden hemen şimdi harekete geçmemiz şart…
Eskişehir’in hasarlı yapı stokunun belirlenmesi için yapılan çalışmaların son hali kamuoyu ile paylaşılmalı…
Vatandaşlar da ona göre tedbirlerini almalıdır.
Öte yandan yerel seçim yaklaştıkça siyasilerin de projeleri ortaya çıkmaya başladı…
Belediyelere aday olacak isimlerin depremle ilgili bir projelerinin olup olmadığını henüz ağızlarından duymadık…
Adaylar deprem için ne yapacak?
Eskişehir’i korumak için projeleri çalışmaları var mı?
Adayların bence birinci gündem maddesi deprem olmalı…
İnsanları yaşatmak için somut adımlar atılmalı…
Lütfen artık acılar yaşamayalım!
Önce insan diyelim…
Not: Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday’ın annesi Sevim Ayday’ın hayatını kaybettiğini öğrendik. Merhumeye Allah’tan rahmet, Can Ayday ve ailesine sabırlar diliyorum…
//////////
AŞEVİ VE SİYASET
AK Parti Milletvekili Nebi Hatipoğlu tarafından açılan aşevi Emek Mahallesi’nde hizmete girdi… Açılışın ardından çıkan haberlere ve sosyal medyada yapılan yorumlara göz attım. Aman Allah’ım bir de ne göreyim… “Milleti aşevlerine muhtaç bıraktınız”, “Şov yapıyorsun”, “Milleti aşevlerine muhtaç etmeyin” daha bir sürü yorum, tepki, isyan…
Şimdi aşevi açmak yanlış bir hareket mi? Belediyelerimizin de birçok aşevi var yardıma muhtaç insanlar sayelerinde boğazlarından sıcak bir yemek geçiyor…
Herkes tarafından takdir ediliyor.
Bence insanımıza yönelik yapılan yardımların siyaseti malzeme edilmesi son derece yanlış, A partisi B partisi olarak olaya bakmamak lazım…
Hatipoğlu bu aşevini İYİ Parti vekili olarak açsaydı acaba tepkiler ne olacaktı?
Ya da CHP’li bir milletvekili açsa AK Partililer aynı tepkiyi mi gösterecekti?
İş biraz karışık…
Hatipoğlu belki de bu açılışı sessiz sedasız yapsaydı bu kadar tepki ile karşılaşmayacaktı…
Bu da tercih meselesi…
Fakat dediğim gibi insanımız üzerinden siyaset yapmak kimseye yakışmaz…
Bu duruma partizanca da yaklaşmamak lazım. Vatandaşlara yönelik hizmet kimden gelirse gelsin destek vermekte fayda var…
////////////////
SORU-YORUM
Balık ucuzlayınca kuyruklarına da alıştık… Simit artık Eskişehir’de 9 TL… Sizce ilerleyen dönemlerde ucuz simit kuyruğu da görecek miyiz? Askıda simit uygulaması ne zaman başlar?