Eskişehirli çiftçiler şokta! Bakan sözünü tutmadı...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehirli çiftçiler şokta! Bakan sözünü tutmadı...
A
a

Eskişehirli çiftçiler, Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’nın, mısır fiyatları düşerse müdahale edeceğine dair verdiği sözü tutmadığını söyledi. Çiftçi Burak Kuşan, “Bakan, çiftçimi ezdirmeyeceğim demişti ama bir gece ansızın alınan karar ile yüzde 130’dan yüzde 5’e inen ithalat gümrük vergisinin düşürüldüğünü öğrendik” dedi.

Sütiş Eskişehir
Eskişehirli çiftçiler, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan arpa ve buğday fiyatları ile ithalat vergilerindeki düşüşe tepki gösterdi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın çiftçilere verdiği fiyat koruma sözünün tutulmadığını belirten çiftçiler, mısır fiyatlarının hızla düşmesi nedeniyle büyük zarar ettiklerini ifade etti.

ŞOK GEÇİRDİK

TMO fiyatlarının açıklanmasıyla çiftçilerin adeta şok geçirdiklerini ifade eden Çiftçi Burak Kuşan, “Güncel enflasyon rakamları yüzde 60, yüzde 70 seviyelerindeyken, çiftçinin ürettiği ürüne yüzde 3 ve yüzde 12 arasında zam verilmesini tepkiyle karşıladık. Sayın Bakanımıza gittiğimizde çiftçimizin yaşadığı sıkıntıları raporlayarak kendisine sunduk. Girdilerimizin çok fazla olduğunu ve bu yüzden ürünlerimizin maliyetlerinin doğru fiyatlandırılmasını talep ettik” dedi

MAĞDURUZ

Mısır ürünü için fiyat konusunda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan bir söz aldıklarını kaydeden Kuşan, Yumaklı’nın sözünü tutmadığını söyledi. Kuşan, “Bakan, ‘Eğer bu fiyat altına inerse ben TMO olarak müdahale edeceğim, müdahale alım fiyatını açıklayacağım, çiftçimi ezdirmeyeceğim’ demişti. Biz de Tarım Bakanımıza güvendik. Ancak bir gece ansızın alınan kararla yüzde 130’dan yüzde 5’e inen ithalat gümrük vergisinin düşürüldüğünü öğrendik. Bir gün önce 9 lira 80 kuruşa sattığımız mısır fiyatı, ithalat kararı sonrası 8 lira, 8 buçuk seviyelerine indi. Biz Bakanımızın vermiş olduğu sözü tutmasını istiyoruz. Eğer ki ertelenmiyorsa, TMO’nun ve bakanlığın müdahale alım fiyatını açıklamasını bekliyoruz. Çiftçilerimiz şu anda çok mağdur” ifadelerini kullandı.



ÇİFTÇİYE DARBE VURDULAR

İthalat kararının çiftçiler için darbe niteliği taşıdığını vurgulayan Çiftçi Hüseyin Büdüş, “Tarım Bakanlığı'nın önerisiyle ithalat kararı bir gecede çıktı. Bir kamyon mısırda 50 bin lira gibi bir para kaybettik. Bu karar siyasi bir karardır ve çiftçinin emeğini büyük sermaye gruplarına aktarmanın bir yöntemidir. Bu yıl çiftçi çok ağır bir yıl geçiriyor. Girdi maliyetleri çok arttı. Mazot, enerji, kimyevi gübre ve tarım kimyasalları fahiş bir biçimde arttı. Geçmiş yıllarda da benzer durumlarla karşılaştık” diye konuştu.

KADERİMİZE TERK EDİLDİK

Büdüş, çiftçinin ve emekçinin kendi kaderine terk edildiğini belirterek, “Bu halde köyde işimizi, traktörümüzü bırakıp buraya derdimizi anlatmaya geldik. Bu kolay bir iş değil. Bizim emeğimizin karşılığını elde etmekten başka bir maksadımız yok. Onların rant sağlamak istedikleri, zenginleştirmek istedikleri bir sınıf var” dedi.



KARAR GERİ ALINSIN

Çiftçi Hayati Yendi ise çiftçilerin bitme noktasına geldiğini söyleyerek, “Bugün borsaya bir araba malımız geldi. 10 ton mısırda 12 bin lira zararımız var. Mısır daha çok olduğunda zarar da artacak. İthalat kararı bizi olumsuz etkiledi. Mümkünse geri alınsın. Çünkü çiftçi gerçekten bitmiş durumda. Eskişehirli çiftçilerin tek güvendiği mısır ve pancar kalmıştı. Yine yapacaklarını yaptılar. En azından hasat bitimine kadar kararı ertelesinler. Şu anda hasatta yarıya geldik, arada vurgunu vuran vurdu. Çiftçinin cebine giren bir şey yok” dedi.
Kaynak : HABER MERKEZİ
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi