Eskişehir 7. vekiline kavuştu!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), illerin çıkaracağı milletvekili ve seçim çevresi sayılarını 2023 yılı nüfus bilgilerini esas alarak yeniden belirledi.

28 Haziran 2024 09:11
A
a
Sütiş Eskişehir
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), illerin çıkaracağı milletvekili ve seçim çevresi sayılarını 2023 yılı nüfus bilgilerini esas alarak yeniden belirledi.
Eskişehir’in nüfus sayımına göre 7’den 6’ya düşen vekil sayısı yeniden 7’ye çıkartıldı.
2018 yılındaki Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçiminde ilk kez vekil sayımız 6’dan 7’ye çıkmıştı.
Pandemi nedeniyle uzaktan eğitim alan üniversite öğrencileri ikametlerini Eskişehir’e taşımayınca kayıtlı nüfusu azalan Eskişehir’de geçen yıl yapılan genel seçimlerde vekil sayımız 6’ya gerilemişti.

-VEKİL SAYISI ARTIK HEP 7 Mİ OLACAK?

Şimdi gelelim geçen seçimlerde vekil sayısı 7 olsaydı tablonun nasıl değişeceğine.
Bu konuyu seçim sistemi üzerine kafa yoran, istatistik bilgisi kuvvetli CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan’a sordum.
Arslan’ın ilk yanıtı, “Eskişehir’de partilere göre vekil dağılımı 3 CHP, 3 AKP, 1 İYİ Parti olurdu. Çünkü yaklaşık 65 bin oya karşılık 1 milletvekili çıkarılabilirdi. 43 bin oy alan MHP yine vekil çıkaramazdı. Ancak şuna dikkat etmek lazım YSK’nın vekil sayısı hesaplama yönteminde sadece Eskişehir’in nüfusu değil diğer illerin nüfus hareketleri de etkili oluyor. Tek başına bir ilin nüfus artışı vekil sayısının yükselmesinde etkili olmuyor. YSK bu yıl bir seçim olursa Eskişehir’in vekil sayısını 7 olarak belirledi. Bu sayı gelecek yıl değişebilir” dedi.
Bu notu düşmekte fayda var.
Nebi Hatipoğlu’nun İYİ Parti’den seçilip sonra AK Parti’ye geçtiğini düşündüğümüzde…
Eskişehir AK Parti’li 4, CHP’li 3 milletvekiliyle parlamentoda temsil edilecekti.

-ARSLAN’DAN ESKİŞEHİRLİLİK VURGUSU

İkinci soru, milletvekili sayımızın 7’ye çıkmasının bir avantajı olur mu?
Arslan, önemli ve bir o kadar da anlamlı şu sözleri ifade etti:
“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmeden önce milletvekilinin gücü, varlığı, TBMM’nin işlevi çok kıymetliydi. Yine kıymetli. Eskişehir’in temsili bakımından bu gelişmeyi olumlu buluyorum. Parlamentoda güçlü temsili açısından çok önemli. Ancak Eskişehirlilik üst kimliğinde kentin tüm milletvekillerinin bir araya gelebilmesi çok daha kıymetli. Elbette diğer parti milletvekilleriyle siyasi görüşlerimiz farklı ama mesele Eskişehir olduğunda vekiller bir araya gelemiyor, ortak hareket edemiyorsa sayının önemi kalmıyor.”
Parlamenter demokratik sistem, kuvvetler ayrılığı ve TBMM’deki denetim mekanizmalarının önemine işaret eden Arslan, “Öncelikle Siyasi Partiler Kanunun yenilenmesi lazım. Milletvekili Seçim Kanunu  yenilenmeli ve mutlaka bu tek adam rejimi ortadan kaldırılıp yeniden demokratik parlamenter sisteme geçiş sağlanmalıdır. Hakimiyetin mutlak millete ait olduğu bir sistemde demokrasiyi taçlandırmamız lazım. O zaman milletvekilliği hak ettiği yere oturur” değerlendirmesinde bulundu.
Bu arada, Eskişehir ve diğer illerdeki vekil sayısı değişimini YSK’dan önce 6 Şubat’ta X sosyal medya hesabından rakamlarıyla paylaşan CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan’ın öngörüleri, bir kez daha doğru çıktı.
“Hesap adamı” olmak böyle bir şey olsa gerek.

Eskişehir Sağlık Müdürlüğünden güzel hizmet!

Eskişehir Şehir Hastanesi Başhekimliğinden İl Sağlık Müdürlüğüne geçen ekim ayında atanan Doç. Dr. Yaşar Bildirici, art arda önemli uygulama ve hizmetlere imza atıyor.
Son uygulaması bizzat Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından sosyal medya hesabından duyuruldu.
Bu uygulamanın adı “Anne ve Bebekler Ebeleriyle Buluşuyor”. 
Yaklaşık 2 hafta önce hayata geçirilen söz konusu uygulama kapsamında, hastanelerin gebe okullarına katılıp doğumlarını burada yapan anne adaylarına yönelik doğum sonu dönemde evde ebe ziyaretleri geçekleştiriliyor.
Anneler ve bebekler doğal yaşam ortamlarında değerlendirilerek, olası sorunların erken dönemde tespit edilmesi amaçlanıyor.
İl Sağlık Müdürlüğünün bilgi paylaşımına göre, ev ziyaretlerindeki amaç “annelerde kanama, enfeksiyon, depresyon” gibi sağlık sorunları ile yenidoğanlarda emme problemleri, yenidoğan sarılığı benzeri pek çok sorunda etkili olan kanıta dayalı bir önleme stratejisi. 
Burada gebe okullarına da bir parantez açmak zaruri oldu.
Gebe okulu eğitimleri haftada bir gün 2 saat 6 haftalık eğitim programı şeklinde yürütülüyor.
Bir saat teorik olarak inter-aktif bir eğitim ve 1 saat kas, solunum, kegel ve gevşeme egzersizleri şeklinde yapılıyor. Ücretsiz bir eğitim programı. Gebeliğin 20. haftasında başlayan eğitimlere baba adayları, doğum süreci ve bebeği büyütme sürecinde yanında olacak aile büyükleri de katılabiliyor.
Hatta evlilik planlayan gençler de programa dahil olabiliyor.
Arı gibi çalışkan Doç. Dr. Yaşar Bildirici’nin Eskişehir için daha pek çok önemli hizmeti hayata geçirmek için sabırsızlandığını biliyorum.
Eskişehir için her alanda yapılan güzel hizmetler her zaman takdir görür.
Bu da onlardan biri oldu.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi