Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Birimi’nin düzenlediği, Erasmus+ Ortak Ülkeler Hareketliliği Tanıtım Toplantısı, Öğrenci Merkezi Salon 2009’da gerçekleştirildi.
Anadolu Üniversitesi’nin, uluslararası öğrenci hareketliliğine yönelik projeleri ve çalışmaları hakkında bilgilendirmelerde bulunulan toplantıya; Eğitim-Öğretim ve Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Özcan ve Uluslararası İlişkiler Birimi Müdürü Doç. Dr. Bilge Kağan Özdemir’in yanı sıra çok sayıda öğretim elemanı katıldı.
Anadolu Üniversitesi’nin, Uluslararası İlişkiler Birimi aracılığıyla gerçekleştirdiği projeler hakkında bilgi veren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Özcan, Üniversitemizin, Erasmus faaliyetleri uzun yıllardır devam etmekte. 2004 yılından bu yana çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Hâlihazırda yurt dışına en fazla öğrenci gönderen üniversite durumundayız. Uluslararası İlişkiler Birimi, kurulduğu 2004 yılından bu yana bin 700 öğretim elemanımızın değişim programlarıyla yurt dışına gitmesini sağladığı gibi, sayısız kurumsal iş birliğinin gerçekleşmesine de katkıda bulunmuştur. Bugün üniversitemizde değişim programlarından faydalananların sayısı bütçe dâhilinde artarken yeni anlaşmalar ve programların sayısı da buna bağlı olarak artış göstermektedir şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Adnan Özcan, Uzun yıllardır sürdürülmekte olan K103’ projesi, bu 7 projemizden en temel olanı. Bir de bunlardan farklı olarak bugün tanıtımını yapacağımız Ortak Ülkelerle Hareketlilik Programı’ olarak anılan K107’ diye yeni bir projemiz var. Üniversitemiz bu projeye ilk defa geçen yıl başvuruda bulunmuş ve 11 ülke ile değişim yapmak üzere bütçe hak etmiştir dedi.
Anadolu Üniversitesi’nden Türkiye 2’nciliği başarısı
Ortak Ülkelerle Hareketlilik Programlarından, K103 ve K107 arasındaki farklılıklara da değinen Özcan, konuyla ilgili olarak, K103, standart olarak herkese verilen bir proje. K107’nin ise farklılıkları var. K107’de yapılan projeler, iki bağımsız hakeme gönderiliyor ve bu projeye her ülke için ayrı bir başvuru yapılması gerekiyor. Başvurular ise Ulusal Ajans tarafından değerlendiriliyor. Geçen yıl projemizin kabul gördüğü 11 ülke arasında Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Japonya, Güney Kore, Kosova ve Bosna-Hersek gibi ülkeler yer aldı" diye konuştu.
Kendilerine ayrılan bütçeden 395 bin Euro kullanarak Türkiye'de 2'nci sırada yer aldıklarını ifade eden Rektör Yardımcısı Özcan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Bu yıl ise bütçemiz 800 bin Euro'yu geçti. Ayrıca, projeyi geliştirerek 11 ülkeden 23 ülkeye ulaştık. Bazı Afrika ülkeleri ve Körfez ülkelerini de bu projeye davet ettik. Japonya ile Güzel Sanatlar Fakültesi’nin güzel bir iş birliği var. Aynı şekilde; Kanada, Güney Kore Azerbaycan, Kosova gibi ülkelerle çalışmalarımız devam ediyor. Proje için akreditasyon uygulaması olduğunu da söyleyen Prof. Dr. Adnan Özcan, K107'ye başvurabilmeniz için öncelikle bir akreditasyon almanız gerekiyor. Ulusal Ajans yetkileri bu kapsamda üniversiteye gelerek yerinde denetimler yaptılar. Biz de akreditasyonun ardından başvurumuzu yaptık."
Açıköğretim öğrencilerine Avrupa kapıları açılıyor
Açıköğretim öğrencilerinin yararlandığı Avrupa Gençlik Hizmetleri Projesine de değinen Prof. Dr. Adnan Özcan, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
"Avrupa Gençlikleri Hizmetleri Projemizde de akreditasyon özelliği var. Projeden, sadece 30 yaş altındaki Açıköğretim öğrencilerimiz yararlanabiliyor. Geçen yıl yararlanan öğrencilerimiz, Avrupa’nın değişik ülkelerine gittiler ve orada çeşitli kuruluşlarda belirli bir süre bulundular. Projeyi, Açıköğretim öğrencilerimize açmamızın nedeni ise örgündeki öğrencilerimiz Mevlana, Farabi ve Erasmus gibi farklı programlardan yararlanabiliyorlar. Ortak Ülkeler Projesinden de yararlanabilecekler ancak Açıköğretim öğrencilerimize sunabildiğimiz imkânların kısıtlı olması nedeniyle bu projeden Açıköğretim öğrencilerimizin yararlanmasını sağlıyoruz. Bu kapsamda hâlihazırda 7 projenin öğrenciler tarafından yürütülmekte."
Anadolu Üniversitesi Staj Konsorsiyumu hakkında da bilgiler veren Özcan, "Üniversitemizin, Ulusal Ajans'tan hibe aldığı bir Staj Konsorsiyumu var. Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Eskişehir Sanayi Odası ile ortaklaşa yürütülen bir proje olan konsorsiyumla şu ana kadar 60 öğrenci bu faaliyetten yararlandı ve bu öğrencilerin yüzde 50'sini Anadolu Üniversitesi öğrencileri oluşturdu" dedi.
Hedef, program dışındaki ülkelere de açılabilmek
Erasmus+ ve çift diploma programları hareketliliğinin devam ettiğine değinen Uluslararası İlişkiler Birimi Müdürü Doç. Dr. Bilge Kağan Özdemir ise, K107 Programına ilişkin olarak şu bilgileri aktardı:
"K107 Programı, ortak ülkelerle iş birliği yapılarak uluslararası bir boyut elde edilmesi amacını taşıyor. Bunun yanında Avrupa'daki yükseköğretime olan ilgiyi arttırmayı ve yükseköğretim kurumlarıyla rekabet edilebilirliği desteklemeyi hedefliyor. Programın bir başka amacı da Avrupa dışındaki coğrafyalarda uluslararasılaşmaya ve modernizasyona destek vermek amacıyla Erasmus+ Programı dışındaki ülkelere açılmak."
Program kapsamında hibeden yararlanmaya hak kazanan üniversiteler arasında Anadolu Üniversitesi olarak 2'nci sırada yer aldıklarına dikkat çeken Doç. Dr. Özdemir, K107 Projesi için yapılacak başvuruların ise 2 Şubat tarihinde başlayacağını hatırlattı. Detaylı bir proje yazım sürecini gerektiren başvuruda her ülke ve o ülkede partner olunacak kurumlarla ilgili ayrı bir proje yazıldığını belirten Özdemir, proje yazım sürecinde her bir ülke için hareketliliğin akademik dayanaklarından etki ve yaygınlaştırma boyutuna kadar ofis çalışanları olarak kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini önemle vurguladı. Özdemir, yeni proje yazım sürecinde ve önümüzdeki dönemlerde Ortak Ülkeler Hareketliliğinin kapsamının genişleyebilmesi adına üniversitemizdeki her bölümün desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.