Anadolu Üniversitesi'nden önemli adım: 345 milyon TL cepte kaldı!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Anadolu Üniversitesi'nden önemli adım: 345 milyon TL cepte kaldı!
A
a

Anadolu Üniversitesi, kamu kaynaklarının verimli kullanımı kapsamında önemli bir projeye imza attı. Açıköğretim sınav sisteminde yapılan değişikliklerle 1 yılda 345 milyon TL tasarruf sağlandı. Ayrıca bu sayede 22 bin ağacın kesilmesi de önlendi.

Sütiş Eskişehir
Anadolu Üniversitesi kamu kaynaklarının verimli kullanılması kapsamında önemli adımlar atıyor. Yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenciye sahip üniversitede açıköğretim sınav sisteminde yapılan değişiklik sayesinde 1 yılda 345 milyon liralık tasarruf sağladı. Ayrıca 22 bin ağacın kesilmesi de önlendi.

Anadolu Üniversitesi kamu kaynaklarının verimli kullanılması kapsamında açıköğretim sisteminde değişikler gerçekleştirdi. 1 milyon 200 bin öğrencinin öğrenim gördüğü üniversitede sınav sistemlerinde değişikliğe gidildi. Yapılan yeniliklerle üniversite yılda 345 milyon kar elde etti. Konu ile ilgi konuşan Anadolu Üniversitesi Rektörü Fuat Erdal, “Biz yaklaşık 4 yıldır her türlü kaynağımızın verimli kullanılmasına yönelik çalışmalarımızı başlatmıştık. Bu sene daha çok meyvelerini aldığımız zamanlar oldu. Basım evimiz daha önceki yıllarda 1970’li 1980’li yıllardan kalma makinalarla basım yapılıyordu. Şu anda görmüş olduğunuz ortamda da daha önce roldan rola makinalar yerine dijital makinalara geçmiş olduk. Bu bağlamda bir sınavda yaklaşık 155 ton kağıt kullanılırken şuanda bunları neredeyse 29 tona kadar indirmiş olduk. Yine büyük makinalarda hem makinaların bozulması hatalı üretimden dolayı önemli miktarda fire veriliyordu bu fire rakamları 29 tonlara kadar çıkıyordu. Şuanda en son bastığımız sınavlarda artık. Biz yarım tonunda altında fire veren bir ortama girmiş olduk.  29 ton gibi fire kağıttan 200 300 kg kadar inen bir sürece girmiş olduk” dedi.

KARBON AYAK İZİNDE AZALMA

Karbon ayak izini azalttıklarını dile getiren Rektör Erdal, “Daha önce ders bazlı soru kitapçıkları basılırken 1 milyon 200 bin kişiye 4 seansta sınava giriyordu.  Şuanda biz kişiye özgü basmaya başladık. Ders bazlı oturumda şöyle idi: Bir öğrenci sınava girmediği sorumlu olmadığı soruları da kitapçığında bulabiliyordu. Ders bazlı basıldığı için ama şuanda her öğrencinin önünde kendisini ilgilendiren sorular var sadece. Dolayısı ile burada da çok önemli bir tasarrufa elde etmiş olduk. matbaada 4 seanstan 3 seansa inme dijital makinalara geçmenin sonucunda aslında toplamda 22 bin ağacı kesilmekten kurtarmış olduk. Kitapçıklar basıldıktan sonra dağıtım var önceden 53 araçla bütün Türkiye’ye bu kitaplar dağıtılırken şuanda 29 a inmiş oldu dolayısı ile burada önemli bir karbon izi anlamında doğaya zarar verme anlamında önemli bir avantajımızda meydana gelmiş oldu” ifadelerini kullandı.

KAĞIT VE TONER TASARRUFU

Yaptıkları tasarruflardan bahseden Erdal, “Optik form sayısına baktığımızda yaklaşık 4 buçuk milyon optik form basarken şu anda 2 buçuk milyonda bu 3 seanslık sınavı kişiye özgü sınavı yapabiliyoruz. Kitapçık basımı olarak baktığımızda 40 milyonun üzerindeki basımdan yaklaşık 26 milyonlara kadar inmiş olduk. Tamamen bu kişiye özel kendi yerli ve milli yazılımımızla yaptığımız düzenlemeler şeklinde oldu. Bu hem kağıt hem toner israfı hem bunların taşınması ile ilgili kargo masrafı ve karbon salınımı hem de sınavda kullandığınız görevliler önemli bir tasarruf meydana getirdi bize yine yaptığımız yeniliklerden bir tanesi açıköğretim sistemimiz de kitlesel bir eğitim verdiğimiz için önemli oranda online çevrim içi ortamlara geçmiş olduk. Ne gibi ortamlarda kayıt kabullerden eğitim materyallerine diplomalara kadar artık dijital olarak sağlıyoruz bunları. Buda şu anlama geliyor artık açık öğretim öğrencilerimiz önceden sizin ekranlarınızda görülen kuyruklar yok artık kitap alma kuyruğu kayıt olma kuyruğu diploma alma kuyruğu gibi şeyler tamamen devre dışı kaldı” diye konuştu.

TEK KULLANIMLIK EŞYAYA SON

Yemekhanelerde tek kullanımlık yemek setlerini kullanmayı bıraktıklarını dile getiren Erdal, şöyle konuştu: “Yemekhanelerimizde çok fazla miktarda tek kullanımlık plastik ve kağıt içerikli atık üreten yemek setleri vardı. Yine bunlarda çelik cam ve seramik ağırlıklı sistemlere geçerek çoklu kullanımı ve daha hijyenik kullanımlara doğru geçmiş olduk. Ayrıca üniversite içerisinde 33 ayrı noktada 43 dış mekânda geri dönüşebilir atık ekipmanı ile geri dönüşebilir atıkların toplanmasını sağlıyor. 450 noktaya kurulan iç mekân atık kutuları ile geri dönüşümde en az fire verilmesi sağlanıyor. Tabi bütün bu avantajlar ve kazanımlar öğrencilerimize geri dönüşüm olarak gelecektir. Biz bir taraftan çevresel atık sistemi vasıtası ile atıkları ayrı değerlendirerek çevremize tekrar geri dönüşüm sağlamak durumunda iken bir taraftan da bütçemizde yaptığımız tasarruflarımızı öğrencilerimize hizmet olarak götürme yolunu seçmiş olduk.”
Kaynak : HABER MERKEZİ
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi