Üniversite öğrencilerinin en büyük sorunu: Yüzde 88'i doldu...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Üniversite öğrencilerinin en büyük sorunu: Yüzde 88'i doldu...
A
a

Ülke genelinde 987 bin kapasiteli KYK yurtları, yüksek başvuru nedeniyle dolmuş durumda. Bu durum, milyonlarca üniversite öğrencisini özel yurt ve kiralık daire arayışına itti. Ancak artan talep, kira fiyatlarında önemli artışlara neden oldu

Sütiş Eskişehir

2024-2025 eğitim öğretim yılı başlarken, üniversite öğrencileri barınma sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarındaki kapasitelerin yüzde 88 oranında dolduğu açıklandı. Bu durum, öğrencilerin ve ailelerinin özel yurtlar ve kiralık daire arayışına hız kazandırdı.



KYK yurtları yüksek başvuru nedeniyle dolmuş durumda

Türkiye genelinde 81 ildeki 987 bin kapasiteli KYK yurtları, yüksek başvuru nedeniyle büyük oranda dolmuş durumda. Yaklaşık 7 milyon üniversite öğrencisinin 3,5 milyonu yaşadıkları şehirden uzak bölgelerde eğitim alıyor. Bu öğrencilerden yaklaşık 2 milyonu, özel yurtlar ve kiralık konutlar aracılığıyla barınma çözümü arıyor.

"Eskişehir'de kiralar 14 - 15 bin lira civarında"

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, kira fiyatlarındaki artışa dikkat çekti. Özellikle kiralık dairelere olan yüksek talep, fiyatların yükselmesine yol açtı. Özelmacıklı, “İstanbul’da ortalama kira fiyatları 23 bin liradan başlarken, Ankara’da 18 bin lira, Eskişehir, Sakarya ve Erzurum gibi şehirlerde ise 14-15 bin lira civarında seyrediyor” diye belirtti.

Ev sahipleri ev kiralamaya çekiniyor

KYK yurtlarının doluluk oranına da değinen Özelmacıklı, “KYK yurtlarının kapasitesinin yüzde 88’i dolmuş durumda. 7 milyon öğrenciden 3,5 milyonu kendi şehirlerinin dışında eğitim görüyor. Bu öğrencilerin yaklaşık 2 milyonu, özel yurtlar ve kiralık dairelerle barınma ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Ancak bazı ev sahipleri, öğrencilerin dönem dönem değişmesi nedeniyle kiralamaktan çekinebiliyor” dedi.

Konut arzı yetersiz olduğu için talep yüksek olduğunda kira fiyatları artabiliyor

 

Konut arzının yetersizliği ve yüksek talepten kaynaklanan kira fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Özelmacıklı, “Eylül ayı boyunca öğrenciler ev arama telaşında olacak. Konut arzı yetersiz olduğu için talep yüksek olduğunda kira fiyatları artabiliyor. Bu yüksek fiyatlar, ailelerin bütçelerini zorlayabilir. Öğrenciler, bir araya gelip daire kiralayarak yüksek kira bedelini paylaşabilirler. Ailelerin, kiralama yapacakları kişilerin ev sahibi olup olmadığını ve depozito gibi ödemelerin yasal şartlara uygunluğunu kontrol etmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Son olarak, özel yurt fiyatlarına da değinen Özelmacıklı, “Eskişehir, Sakarya ve Erzurum gibi şehirlerde kira fiyatları 14-15 bin lira arasında değişiyor. Ankara’da ortalama kira 17-18 bin lira, İstanbul’da ise 22-23 bin lira seviyelerine çıkabiliyor. Öğrenciler genellikle merkezi lokasyonları tercih ettikleri için fiyatlar daha da yüksek olabiliyor. Özel yurtlarda ise fiyatlar genellikle 10 bin TL’den başlıyor” şeklinde bilgi verdi.

Kaynak : HABER MERKEZİ
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi