Türkiye'de 2004-2023 yılları arasında boşananların sayısında yüzde 89'luk artış gözlendi. Boşanmalardaki artışı değerlendiren Uzm. Kl. Psk. Beste Çokaygil, “Çiftler aynı evin içerisinde birbirileriyle konuşup vakit geçirmek yerine sosyal medyada vakit geçirmeyi tercih edebiliyor. Ekonomik sıkıntılar da çok ön planda” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu'na göre boşanma oranı 20 yılda yüzde 89 arttı. 2004'te 91 bin olan boşanma sayısı geçen yıl 171 bine yükseldi. Türkiye'de 2004'te 615 bin 557 olan evlenen çift sayısı, 2023'te 565 bin 435'e geriledi. 91 bin 22 olan boşanma sayısı da 171 bin 881'e yükseldi. Uzman Klinik Psikolog Beste Çokaygil, boşanmalardaki artışın en önemli sebeplerin teknolojik gelişmeler ve ekonomik kriz olduğunu söyledi. Sosyal medyanın çiftler arasındaki iletişimi yok edebildiğini söyleyen Çokaygil, “Çiftler aynı evin içerisinde birbirileriyle konuşup vakit geçirmek yerine sosyal medyada vakit geçirmeyi tercih edebiliyor. Sosyal medyadaki yanılsama olan çiftlerle kendilerini kıyaslayabiliyorlar. Bu da evlilik birliğinin zarar görmesine sebep oluyor. Özellikle kadının sosyal konumdaki yerine, ekonomik olarak bağımsızlığını kazanması, bununla beraber kadının iş yerinde yaşadığı zorluklar artık evliliğinde problemleri tolare etmemesine sebep olabiliyor. Ekonomik sıkıntılar da çok ön planda. Özellikle eşin evin temel ihtiyaçlarını karşılayamaması, bununla beraber eve haciz gelmesi ya da süreçli borçlanma, kumar oynama gibi problemler evlilik düzenini bozabilecek davranışlara sebep olabiliyor” ifadelerini kullandı.
BİRBİRLERİYLE VAKİT GEÇİRMELİLER
Çiftlerin birlikte vakit geçirebilecekleri aktiviteler yapmalarının çok önemli olduğunu belirten Çokaygil, “Ne olursa olsun çiftlerin kendi özel alanları olabileceği gibi mutlaka birbirleriyle de vakit geçirebilecekleri paylaşımları, etkinlikleri, aktiviteleri olmaları çok önemli. Çiftler yemeğe çıktıklarında bile çiftin elinde maalesef ki telefon oluyor. Burada büyük bir iletişimsizlik var. Mutlaka gün içinde neler yaşanıldı, eşlerin bunları birbirleriyle paylaşması çok önemli. Mutlaka birlikte yapılan etkinlikler evliliğin yürümesi için büyük bir önem taşıyor” ifadelerini kullandı. Ekonomik krizin de evlilik birliğinin sarsılmasında önemli bir faktör olduğunu belirten Çokaygil, “Eşler yanlış davranışlara yönelebiliyor. Kumar oynamak ya da eve haciz gelmesi gibi… Bu da aile düzenini bozabiliyor. Eşin etkilenmesiyle beraber çocuk ruhsal ve psikolojik olarak etkilenebiliyor. Özellikle kadınların da tahammül seviyesi düştüğü için maalesef ki evlilikler son bulabiliyor” şeklinde konuştu.
Kaynak : HABER MERKEZİ