Sosyal medyadaki yeni tehlike: Kilo verme hayaliniz kabusa dönmesin!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Sosyal medyadaki yeni tehlike: Kilo verme hayaliniz kabusa dönmesin!
A
a

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte fazla kilolarından kurtulmak, tatile daha sağlıklı ve fit bir vücutla gitmek isteyenler sosyal medyada sıkça karşımıza çıkan diyet kürlerine başvurabiliyor. Uzman Diyetisyen Ayşegül Akkaya Erden kişiye özel olarak ve uzman tarafından hazırlanmayan diyetlerin olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekerek, “Ölümle sonuçlanan vakalar da mevcut” dedi.

Sütiş Eskişehir
Uzman Diyetisyen Ayşegül Akkaya Erden, diyet programı ve kürlerinin kişiye özel hazırlanması gerektiğini belirterek uzman kontrolünde yapılmayan diyetlerin başta karaciğer ve böbrek olmak üzere birçok organa zarar verebileceğini söyledi. Her insanın parmak izi gibi eşsiz olduğunu ifade eden Erden, “Diyet, kişiye özel olmalıdır. Geçici değil kalıcı olmalıdır. Kısa sürede kilo vermeyi vaat eden kürler elbette vardır ama bu kişiye özel revize edilmelidir. Kişinin ihtiyaçları, vitamin ve mineral destekleri,  o günkü alması gereken enerji miktarı birbirinden farklı olduğu için kişiye özel düzenlenmesi gerekir. Bunu bir beslenme ve diyet uzmanı yapıyorsa uygulanabilir ama sosyal medyada bu iş için uzman olmayan, diploması olmayan insanların çok kirli bilgileri yaydığını üzülerek görmekteyiz. Ben bunları önermiyorum çünkü karaciğer ve böbrek yükünü artırarak hastalık meydana getirebiliriz. Bu çok sıkıntılı… Bir de zaten kısa dönemde kürlerle kaybettiğimiz aslında yağdan değil vücudun suyundan kaybettiğimiz kilolar. Biz vücudun suyunun kaybedilmesini istemeyiz. Ödem adı altında vücudun yararlı suyunu uzaklaştırmak tehlike arz edebilir” dedi.

BÖBREKLERİNİZ İFLAS EDEBİLİR

Kontrolsüz ve uzman tarafından hazırlanmayan diyetlerin sonuçlarının ağır olabileceğinin altını çizen Erden, “Öncelikle bununla ilgili hastane yatışlarımız da var. Çok fazla çaylar çıktı özellikle zayıflama üzere. Böbrek iflası ve karaciğer yağlanmaları, karaciğer dokularının zedelenmesi çok söz konusu. Ani kan şekeri düşüşleri çok önemli. Belirli periyodlarda o çaylar içiliyor, diğer vakitlerde bir şey yemek içmek yasakmış. Bu son derece sağlıksız bir şey. Vücudun karbonhidrata da, proteine de, yağa da ihtiyacı var. Bunların tabii ki belirli oranlarda olması gerekiyor. Herkesin kendisine uygun bir şekilde beslenmesi gerekiyor. Böbrek vücudun en hassas organıdır ve ilk zedelenen böbrektir. Kısa vadede doktorlarımız o hastayı kurtarsa da uzun vadede böbrek tahribatı, diyalize bağlanma, karaciğerle ilgili toksik olaylar olabiliyor. Ölümle sonuçlananlar vakalar da maalesef mevcut” ifadelerini kullandı.

SAĞLIĞINIZI RİSKE ATMAYIN

Kısa sürede hızlı kilo kaybı vaat eden kişilere itibar edilmemesi gerektiğini söyleyen Erden, ”Size kısa sürede kilo vermeyi vaat eden kimseye biat etmeyin. Ne hekim, ne diyetiysen ne de başka bir kişi. Çünkü bu alınan kilolar belirli bir sürede alındı, belirli bir sürede verilmesi gerekiyor. Belki kilo aldığımız dönem kadar uzun bir dönem gerekmeyecektir vermek için ama alınan 10 kilo da 3 günde verilmez. Buna dikkat etmelerini istiyorum. Sağlıklarını riske atmasınlar” şeklinde konuştu.
 
 
Kaynak : M. ANIL AKSOY
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi