ÖSYM'DEN TARİHİ KARAR

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç ÖSYM'DEN TARİHİ KARAR
A
a

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 13 Mart'ta yapılacak 2016-Yükseköğretime Geçiş Sınavı sorularının tamamının, kurumun internet sitesinden kamuoyunun bilgisine sunulmasını kararlaştırdı.

Sütiş Eskişehir
Merkez yetkililerinden alınan bilgiye göre, ÖSYM Yönetim Kurulu, 13 Mart 2016'da yapılacak YGS'deki soruların tamamının "Temel Soru Kitapçığı" adı altında, ÖSYM'nin internet sitesinden tüm kamuoyunun bilgisine sunulmasına karar verdi.

YGS sınav giriş belgesi yayınlandı, sınav yerleri belli oldu
Üniversiteye geçişin ilk adımı olan YGS 2016, 13 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek. Öğrencilerin olduğu kadar velilerin de heyecanla beklediği YGS giriş belgesi yoğun çalışma temposuyla 

beklenirken Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi YGS sınav yerlerini duyurdu.
ÖSYM'den yapılan açıklamada 2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) başvuru alma işlemlerinin 6-20 Ocak 2016 tarihleri arasında tamamlandığı bildirildi. ÖSYS’nin ilk basamağı olan 2016 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (2016-YGS) 13 Mart 2016 Pazar günü gerçekleştirileceği ifade edildi. 2.178.563 adayın katılacağı sınav 173 il/ilçe sınav merkezinde, yaklaşık 7.300 bina, 117.000 salonda görev yapacak toplam 303.000 sınav görevlisi ile uygulanacağı açıklanırken YGS 2016'ya Şırnak ilinde girmek için başvuruda bulunan adaylar, İçişleri Bakanlığının güvenlik içerikli yazısı doğrultusunda Gaziantep Merkez, Gaziantep Nizip, Batman ve Siirt sınav merkezlerinden birinde sınava alınacağı ifade edildi.

2016 ÖSYS KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ
ÖSYM, 13 Mart 2016'da YGS sınavına girecek tüm adaylar sınava girecekleri yer bilgisini gösteren ve sınava girişte yanlarında bulundurmaları gereken YGS Sınava Giriş Belgesini, T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile 3 Mart 2016 tarihinden itibaren ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinebileceklerini duyurdu. YGS sınav giriş yerlerini haberimizde de bulabilirsiniz.

YGS 2016 NE ZAMAN BAŞLAYACAK, KAÇ DAKİKA SÜRECEK?
YGS, 13 Mart 2016 Pazar günü tek oturumda yapılacaktır. Sınav, saat 10.00'da başlayacak ve 160 dakika sürecektir. Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalıdır. Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında en geç saat 09.00'da hazır bulunmaları gerekmektedir. Adaylar, sınav salonuna 2016-YGS Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı/pasaportları  

kontrol edilerek alınacaklar, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturacaklardır. Yerine oturan aday 2016-YGS Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanını/pasaportunu sırasının üzerine koyacaktır. Salondaki görevliler ilk iş olarak adayların kimlik kontrollerini yapacak ve sınava giriş belgelerini toplayacaklardır. Gerekli kimlik kontrolleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara okuyacak; üzerinde adayın fotoğrafı, T.C. Kimlik Numarası, adı ve soyadı bulunan cevap kâğıtları (Her aday, sınavda kendi fotoğrafının ve kendi kimlik bilgilerinin bulunduğu, kendisine ait cevap kâğıdını kullanmak zorundadır. Başka bir adaya ait cevap kâğıdını kullanan adayın sınavı geçersiz sayılır.) ile içinde iki adet kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, şeker ve peçete bulunan kutuların dağıtılmasını sağlayacaktır.

Cevap kâğıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra soru kitapçıkları dağıtılacaktır. Adaylar, kendilerine verilen soru kitapçıklarında yer alan sayfaların baskısını hızlıca kontrol ettikten sonra, kitapçığın kapağı üzerindeki T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı, salon no. ile sıra no. bilgilerini dolduracak ve soru kitapçık numarasını cevap kâğıdındaki “Soru Kitapçık Numarası’’ alanına yazıp kodlayacaklardır. Bu işlemin doğru ve eksiksiz olarak yapıldığı, hem soru kitapçığının hem de cevap kâğıdının ilgili alanında yine aday tarafından onaylanacaktır. Cevap kâğıdı üzerine soru kitapçığı numarasının doğru ve eksiksiz kodlanmasından sınav görevlileri değil adayın kendisi sorumludur. Daha sonra salon görevlileri, adayın soru kitapçığı üzerinde yer alan soru kitapçığı karekod etiketini, salon aday yoklama listesinde bu kitapçığı kullanan adayın adının yer aldığı bölüme yapıştıracaklardır.

Sınava giren adayların, kendilerine verilen soru kitapçıkları ve cevap kâğıtlarını kontrol edip kendi durumlarına ve Sınava Giriş Belgelerindeki bilgilere uygun sınav evrakı olduğundan emin olmaları aksi takdirde salon başkanını bilgilendirmeleri zorunludur. Gerekli incelemeyi yapmadan soru kitapçığını ve cevap kâğıdını kabul ederek sınava devam eden adayların, sınav evrakının yanlışlığından oluşacak sorunların tüm sorumluluğu kendilerine aittir.

Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra adayların sınav süresinin ilk 120 dakikası tamamlanmadan ve sınavın son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmeleri, sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa (tuvalete gitmek dâhil) sınav salonundan çıkmaları yasaktır. Bu durumdaki adaylara kesinlikle izin verilmeyecektir. Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 120 dakikası tamamlanana kadar sınav binasında bekletilecektir.

YGS SONUÇLARI NASIL KULLANILACAK?
YGS’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç). YGS puanı 150’nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacaktır.

YGS’de 150,00000-179,99999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebileceklerdir. Bu adayların LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS’lere girme hakkı kazanacaktır. YGS’de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 150 ve üzeri olması gerekir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm spektrum bozukluğu), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir (Bkz. 9. Özel Yetenek Sınavı İle Seçme Yöntemi).

YGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
YGS sonuçları ÖSYM sınav takvimine göre 25 Mart 2016'da duyurulacak ve adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar YGS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, sms ve mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir. YGS sonuçları, LYS sonrasında İnternet’ten duyurulacak olan sınav sonuç bilgilerinde de yer alacaktır.
ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

Uzmanlardan YGS’ye girecek öğrencilere kritik öneri
Uzmanlar, aşırı kaygının başarısızlığa ve depresyona varabilen sonuçları olabildiğini belirterek, ailelere önerilerde bulundu.

Milyonlarca öğrencinin beklediği Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), 13 Mart Pazar Günü gerçekleşecek.

İzmir Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tarkan Amuk, sınav kaygısının öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olduğunu söyledi. Tarkan Amuk, kaygı derecesi yüksek olan öğrencinin başarısında belirgin bir düşüş gözlendiğini belirterek "Ders çalışmayı erteleme, sınav ve hazırlığı hakkında konuşmayı reddetme vardır. Soru sorulmasından rahatsız olurlar. Dikkat dağınıklığı, odaklanamama, karın ağrısı, mide bulantısı, terleme, uyku düzensizliği, iştahsızlık ya da tersine aşırı yeme meydana gelebilir. Çalışılmasına karşın performans düşüklüğü kaygının varlığını gösterir” dedi.

"SINAVI ÖLÜM KALIM SORUNU YAPMAYIN"
Ailelerin sınırlarının farkında olması gerektiğini kaydeden Psikiyatrist Tarkan Amuk, "Anne ve babalar çocuklarına güven ve sorumluluk vermeli, onları önemsemeli, olumlu geri bildirimde bulunmalıdır. Sınava ilişkin konuşmalarda özenli davranmalı, gerçekçi olmalı, akranlarıyla karşılaştırmaktan kaçınmalıdır. Duygu ve düşünce paylaşımı, empati önemlidir. Sınavı yüceltmeme, ölüm kalım sorunu yapmama, yüreklendirici davranma önerilmektedir. Çocuklar koşulsuz sevilmelidir. Aile bireyleri uygun rol modeli olmalı, uygun aile ortamı sağlamalı ve uygun problem çözme davranışları geliştirilmelidir” diye konuştu.

"KAYGIYLA BAŞA ÇIKIN"
Amuk, öğrencilerin kaygıyla başa çıkmasının mümkün olduğunu dile getirerek, "Gerçekçi olmayan düşünme alışkanlıkları farklı bir gözle yeniden değerlendirmek, nefes alma ve gevşeme egzersizleri, kaygıyı bastırmaya değil, onu kabul etme ve tanımaya çalışmak ile dikkatini başka noktalara odaklama tekniği kaygıyla başa çıkma konusunda etkin yollardır” dedi.

SINAV ÖNCESİ VE ESNASINDA NELER YAPILMALI?
Tarkan Amuk, çalışma alışkanlıklarını ve sınava ilişkin tutumları gözden geçirerek yeni bir zihinsel yapılanma oluşturmaya çalışmak gerektiğini söyledi.

Zamanın iyi kullanılması gerektiğini anlatan Amuk, şöyle konuştu: "Beslenme ve uykuya dikkat edilmelidir. Sınava yönelik çalışmaları son güne veya geceye bırakmamak önemlidir. Uygun yöntemle kaygının azaltılmasını sağlamak gerekir. Sınav esnasında öğrenciler kontrollü olmalı. Sorulara yanıtlayabileceği sorulardan başlamalı, kaygıyı azaltmaya yönelik hızlı gevşeme, dikkat artırma teknikleri ile nefes alıştırması yapmalılar.”

"UZMANA DANIŞIN"
İzmir Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç.Dr. Tarkan Amuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çocuğunuzda depresyon, anksiyete bozukluğu, uyku bozukluğu gibiruhsal belirtilerden dolayı işlevselliğinin bozulması, kaygıyla başa çıkmak için uygun olmayan yol kullanma, davranış bozukluklarının görülmesi psikiyatrik destek gerektiğinin başlıca göstergeleridir.” 
Kaynak : Mynet
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi