Münafikun Suresi Okunuşu - Münafikun Suresi Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı Ve Fazileti (Diyanet Meali & Dinle)

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Münafikun Suresi Okunuşu - Münafikun Suresi Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı Ve Fazileti (Diyanet Meali & Dinle)
A
a

Münafikun Suresi, Medine döneminde inmiştir ve toplamda 11 ayetten oluşmaktadır. Bu sure, Hac Suresi'nden sonra gelir ve Mücadele Suresi'nden önce yer alır. Münafıkların genel karakter özelliklerini ele alan bu sure, münafıkların davranışları ve tutumları hakkında bilgi verir. Münafikun Suresi’nin okunuşu, Arapça yazılışı ve Türkçe anlamı ve faydaları pek çok kişi tarafından merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Münafikun Suresi'nin detayları ise haberimizde

Sütiş Eskişehir
Münafikun Suresi, mushaftaki sıralamada altmış üçüncü, iniş sırasına göre ise yüz dördüncü suredir. Surenin son ayetlerinde, Müslümanlara hiçbir gerekçenin Allah'ı unutmayı ve sahip oldukları imkânları başkalarıyla paylaşmamakta direnmeyi haklı kılmayacağı hatırlatılmaktadır. Bu ayetler, Müslümanların yardımlaşma, dayanışma ve cömertlik konusundaki sorumluluklarını vurgular.

Münafikun Suresi Konusu

Münafikun Suresi, münafıkların ikiyüzlülükleri ve Allah'a karşı gizli nifaklarına vurgu yaparak Müslümanları uyarır. Sure, münafıkların içsel durumlarına odaklanarak imanlarının zayıflığına ve samimiyetsizliğine dikkat çeker. Münafıkların bu özelliklerini anlamak, Müslümanlara dini bir öğüt ve uyarı sağlar. Bu nedenle, Münafikun Suresi'nin meali ve tefsiri sık sık araştırılmaktadır. İşte Münafikun Suresi okunuşu, Arapça yazılışı…

Münafikun Suresi Türkçe Okunuşu

Bismillahirrahmanirrahim
1.İza caekelmunafikune kalu neşhedu inneke leresulullahi vallahu ya'lemu inneke leresulullahi vallahu yeşhedu innelmunafikıyne lekazibune.
2.İttehazu eymanehum cunneten fesaddu 'ansebiylillahi innehum sae ma kanu ya'melune.
3.Zalike biennehum amenu summe keferu fetubi'a 'ala kulubihim fehum la yefkahune.
4.Ve iza reeytehum tu'cibuke ecsamuhum ve in yekulu tesma' likavlihim keennehum huşubun musennedetun yahsebune kulle sayhatin 'aleyhim humul'aduvvu fahzerhum katelehumullahu enna yu'fekune.
5.Ve iza kıyle lehum te'alev yestağfir lekum resulullahi levvev ruusehum ve reeytehum yesuddune ve hum mustekbirune.
6.Sevun 'aleyhim estağferte lehum em lem testağfir lehum len yağfirallahu lehum innallahe la yehdiylkavmelfasikıyne.
7.Humulleziyne yekulune la tunfiku 'ala men 'ınde resulillahi hatta yenfaddu ve lillahi hazainussemavati vel'ardı ve lakinnelmunafikıyne la yefkahune.
8.Yekulune lein reca'na ilelmediyneti leyuhricennel'e'azzu minhel'ezelle ve lillahil'ızzetu ve liresulihi ve lilmu'miniyne ve lakinnelmunafikıyne la ya'lemune.
9.Ya eyyuhelleziyne amenu la tulhikum emvalukum ve la evladukum 'an zikrillahi ve men yef'al zalike feulaike humulhasirune.
10.Ve enfiku mimma rezaknakum min kabli en ye'tiye ehadekumulmevtu feyekule rabbi lev la ahharteniy ila ecelin kariybin feassaddeka ve ekun minessalihıyne.
11.Ve len yuahhırallahu nefsen iza cae eceluha vallahu habiyrun bima ta'melune.

Münafikun Suresi Arapça Okunuşu

 

Münafikun Suresi Türkçe Anlamı ve Diyanet Meali

1.Münafıklar sana geldiklerinde: "Biz, senin Allah'ın Resulü olduğuna şahitlik ederiz." derler. Allah da senin Kendisinin elçisi olduğunu elbette bilir. Bununla beraber, Allah, onların bunu söylerken yalan söylediklerine, samimî olmadıklarına şahitlik eder.
2.Onlar yeminlerini kalkan olarak kullanıp insanları Allah'ın yolundan uzaklaştırırlar. Yaptıkları bu iş ne kötü bir iştir!
3.Çünkü onlar önce inandıklarını iddia ettiler, sonra inkâra gittiler. Bu sebeple kalpleri mühürlendi. Artık onlar hakkı anlamazlar.
4.Onları gördüğünde kalıpları kıyafetleri senin hoşuna gider, onları beğenirsin. Konuştuklarında sözlerine kulak verirsin. Gerçekte ise onlar, âdeta duvara dayatılan, ruhsuz kütüklere benzerler. İçleri boş, ödlek olduklarından çıkan her sesten pirelenir, her yeni haberi kendi aleyhlerinde sanırlar. Onlar düşmandır, onlardan sakın! Allah belalarını versin onların! Nasıl da hakikatten vazgeçiriliyorlar.
5.Onlara: "Gelin, Resulullahın huzuruna varın, sizin için dua etsin, Allah'tan size af dilesin!" denildiğinde, (açıktan bir şey söyleyemediklerinden), kibirlerinden ötürü başlarını sağa sola büker, içten içe homurdanırlar ve onların kibirli bir şekilde yan çizdiklerini görürsün.
6.Ha mağfiret diledin, ha dilemedin, onlara göre birdir. Allah onları asla affetmeyecektir. Çünkü Allah, fâsıklığı tabiat haline getirenleri hidâyet etmez, emellerine ulaştırmaz.
7.Onlar: "Resulullahın etrafındaki fakirlere infak etmeyin, destek olmayın ki dağılsınlar!" diyen bedbahtlardır. Halbuki göklerin ve yerin bütün hazineleri Allah'ındır, lâkin münafıklar bunu bilmezler, anlamazlar.
8.Hem derler ki: "Medineye bir dönelim; göreceksiniz aziz olan, zelil olanı oradan dışarı atacaktır." Heyhat! İzzet, Allah'ın, Resulünün ve müminlerindir. Ne var ki münafıklar bunu bilmezler.
9.Ey iman edenler! Ne mallarınız, ne evlatlarınız sizi Allah'ı zikretmekten alıkoymasın! Bilin ki böyle yapanlar, en büyük kayba uğrarlar.
10, 11.Sizden birinize ölüm gelip çatmadan önce, size nasib ettiğimiz imkânlardan Allah yolunda harcayın! Ölüm gelip çatınca: "Ya Rabbî, az mühlet ver bana, bak nasıl hayırlar yapacağım, tam takvâ ehlinden olacağım!" diyecek olsa da, Allah vâdesi gelen hiçbir kimsenin ecelini ertelemez. Allah yaptığınız her şeyden haberdardır.
 

Münafikun Suresi Dinle

 

Münafikun Suresi Faziletleri

Münâfikūn sûresi, Asr-ı saâdet'ten itibaren İslâm tarihinde müslüman toplumların önemli bir problemini teşkil eden nifakın teşhisi konusuna ışık tutmaktadır. Bazı tefsir kaynaklarında, "Münâfikūn sûresini okuyan kimse nifaktan uzak kalır" meâlinde nakledilen hadisin (meselâ bk. Zemahşerî, IV, 112; Beyzâvî, IV, 282) mevzû olduğu kabul edilmiştir (Muhammed et-Trablusî, II, 723).
 

Münafikun Suresi Hakkında

Münafikun Suresi, Kur'an-ı Kerim'de altmış üçüncü sırada yer alan bir suredir. İniş sırasına göre ise yüz dördüncü olarak kaydedilmiştir. Mekke döneminde inmiş olan bu sure, Müslümanların karşılaştığı münafıklık gibi konulara odaklanmaktadır. Surenin 11 ayetten oluştuğu bilinir ve 28. cüzde yer alır.
Münafikun Suresi'nin önemi, İslam toplumunun içinde yaşanan ikiyüzlülük ve münafıklık gibi olumsuz davranışların ele alınmasıyla öne çıkar. Müslümanlar arasında dürüstlük, sadakat ve samimiyetin önemi vurgulanır. Ayetlerde, bu tür davranışlardan kaçınılması, Allah'a karşı gelmekten sakınılması gerektiği öğretilir.
Münafikun kelimesi, İslam literatüründe açıkça inanmadığı halde Müslüman gibi görünen kişilere atıfta bulunur. Surenin okunması, Müslümanları samimiyet ve doğruluk konusunda uyarırken, aynı zamanda münafıkların günahlarından kaçınmaya çağırır.
Abdestsiz olarak Kur'an'a dokunmanın caiz olmadığı belirtilir ve bu nedenle Münafikun Suresi'nin abdestli olarak okunması önerilir. Bu sure, Müslüman topluluğunu güçlendirmek ve içsel dürüstlüğü teşvik etmek amacıyla Allah'ın vahyiyle Müslümanlara rehberlik eder.

Münafikun Suresi Tefsiri

Kur’an’da, yer yer dünyaya aşırı düşkünlük göstermenin tehlikelerine ve dünya hayatının varlık sebebi olan sınavın icaplarından olarak insana bazı şeylerin câzip gösterildiğine sık sık değinilir. 9. âyetten açıkça anlaşıldığı üzere burada kişiye yüklenen ödev, onun ailesiyle ilgilenmemesi, kazanç sağlayıcı işlerle meşgul olmaması değil, hayatın tabii akışı içinde ve insanın doğasının bir gereği olarak zaten gösterilmekte olan bu ilgi ve meşguliyetin, hayatın gerçek anlamını unutturacak ve Allah’a kul olma bilincini yitirmeye yol açacak bir sapmaya yol açmamasıdır (ayrıca bk. Âl-i İmrân 3/14; Enfâl 8/28; Sebe’ 34/37; Tegåbün 64/14). İnsan kendisini dünya telâşının anaforuna kaptırırsa, âhiret için bir şeyler yapmak gerektiğine inansa bile, henüz önünde uzun bir ömür bulunduğunu düşünüp varlık amacına ilişkin görevlerini ileriye erteleme gibi yanılgılara kapılır. Değişmez gerçek olan ölümle yüz yüze geldiği zaman ise kendisine ek süre verilmesi için yalvarır. Ama sınav süresi dolmuş, artık sıra değerlendirmeye gelmiştir (bu konuda benzer bir tasvir için bk. Mü’minûn 23/99-100; “ecel” hakkında bk. En‘âm 6/2; A‘râf 7/34). 7. âyette münafıkların başkaları için ve Allah yolunda yapılan harcamalar (infak) konusundaki hasis tutumları kınanmıştı; burada ise insanı lâyık olduğu yerde tutacak olan iki temel davranışa vurgu yapılmaktadır: 1. Allah’ı anmayı yani O’nun kulu olduğunu unutmamak, 2. Sahip olduğu imkânları gönüllü olarak başkalarıyla paylaşmaya çalışmak. İnsanî değerler bakımından düşük düzeyde olan bireyler ve toplumlar, başkalarından ne koparabilecekleri, bu açıdan yüksek düzeyde olanlar ise başkalarına ne verebilecekleri üzerinde yoğunlaşırlar. İnsanlık tarihindeki çekişmelerin ve geliştirilen sosyal düzenlerin özü de bu iki noktadan bağımsız değildir (infak hakkında bk. Bakara 2/245, 254, 261).
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi