Eskişehir Ticaret Odası'nın düzenli olarak yayınladığı "Eskişehir Ekonomik Göstergeler Raporu, ülkede gidişatın hiç de iyi olmadığını gözler önüne serdi.
Eskişehir Ticaret Odası'nın düzenli olarak yayınladığı "Eskişehir Ekonomik Göstergeler Raporu, ülkede gidişatın hiç de iyi olmadığını gözler önüne serdi.
Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre 2023 yılının Mayıs ayında 14 bin 225 lira olan Eskişehir’deki karşılıksız çek işlemi tutarının, 2024 yılında %657,52 artış göstererek, 107 bin 756 liraya ulaştığı belirtildi.
Elbette ülkemizde enflasyon olduğu gerçeğini unutmamak lazım. Ancak enflasyon TÜİK verilerine göre yüzde 75 civarında. Hükûmetin memur ve emeklisine yüksek maaş vermemek için, enflasyonu mümkün mertebe düşük gösterdiğini biliyoruz. Haydi diyelim ki gerçek enflasyon yüzde 100 olsun. Yine de karşılıksız çeklerdeki yüzde 657’lik rakamın çok gerisindeyiz.
Yani enflasyon farkını çıkarttıktan sonra bile, karşılıksız çeklerde 3 buçuk – 4 katlık bir artış söz konusu.
Sevgili hükûmetimiz enflasyonun düştüğünü, ülkenin şaha kalktığını veya Almanya’nın bizi kıskandığını anlatıp duruyor. Anlayacağınız kendi seçmenlerine masal anlatıyorlar.
Ancak rakamlar masal anlatmaz. Eskişehir ekonomisine ilişkin tüm veriler işlerin kötü gitmediğini, çok kötü gittiğini gösteriyor.
İğneden ipliğe zam dalgası
Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi, elektriğe gelen yüzde 38'lik zamla ilgili sert bir açıklama yaptı. Şube adına açıklamada bulunan Ayşenur Çalış, iktidarın ekonomik krizi emekçilerin sırtına yıktığını söyledi. Milyonlarca emekçinin sefalet koşullarına terk edildiğini belirten Çalış, “Bunun son örneğini elektrik tarifelerine yapılacak zamla gördük. Bu zamlarla birlikte yeni elektrik tarifesinde düşük kademede tüketimi olan konut faturalarına yüzde 38 oranında zam yansıyacak. Elektrik Mühendisleri Odası’nın hesaplamasına göre 4 kişilik bir ailenin asgari 230 kWh elektrik tüketimi üzerinden aylık faturası 476 liraya yükselecek” dedi.
Elektrik Mühendisleri Odası’nın hesaplarının doğru olduğuna güveniyorum. Öte yandan elektriğe gelen zamların, piyasadaki bütün mal ve hizmetlerin fiyatlarında tsunami etkisi yapacağını unutmamak lazım. Özetlemek gerekirse elektrik ve akaryakıta gelen zamları, sadece elektrik faturası ve yakıt giderlerinin artması olarak değerlendirmemek lazım. Bu zamlar iğneden ipliğe kadar her şeye zam geleceğinin göstergesi.