Mumcu Eskişehir'de yaşatılacak

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Mumcu Eskişehir'de yaşatılacak
A
a

Odunpazarı Belediyesi tarafından Uğur Mumcu anısına yaptırılan park gerçekleşen...

Sütiş Eskişehir
Odunpazarı Belediyesi tarafından Uğur Mumcu anısına yaptırılan park gerçekleşen törenle açıldı. Türkiye’nin önemli parklarından biri olacak alanda Uğur Mumcu’nun bombalı saldırıya uğradığı sıradaki aracı sergilenecek.

Parkın açılışı için gerçekleşen törende konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt her şeye inat Uğur Mumcu'yu yaşatacaklarını ifade ederek, "Eskişehirliler Uğur Mumcu'yu çok iyi bilir çok iyi tanır. O nedenle her şeye inat Uğur Mumcu'yu yaşatmak istiyoruz" dedi.  Başkan Kurt cinayetin failleri bulana kadar Uğur Mumcu’nun aracının sergileneceğini belirterek, "23 yıldır unutturulmaya çalışılan bir cinayetin çözümlenememesine inat  bir anıt dikiyoruz. 23 yıldır kim iktidar olduysa bu çözümsüzlükte payı vardır. Biz Eskişehirliler bunu unutmayacağız. Cinayetin failleri bulunana kadar ibret olsun diye bütün dünyaya, Türkiye’deki bir hukuk cinayetinin işlendiğini gösterebilmek için bir anıt dikiyoruz. Uğur Mumcu’yu unutturmaya çalışanlara inat bu anıtı dikiyoruz” dedi.
 
 

ANIT GELECEĞİMİZE IŞIK TUTSUN

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Dünyada eşi olmayan bir anıt işlenen cinayetin ve Uğur Mumcu’ya yapılan alçakça saldırıyı somut bir şekilde ortaya koymaktadır” dedi. Büyükerşen anıtın kaldırılmaması taraftarı olduğunu belirterek, “Cinayetin failleri bulunsa bile bunu anıt kaldırılmamalıdır.  Halka bütün gerçeklerin anlatılabilmesi için bir gazetecinin hayatına nasıl kastedileceği endişesi taşımasına rağmen korkmadan gerçekleri yazdığı için gelecek kuşaklara anlatılmalıdır. Bu anıt geleceğimize ışık tutsun ” diye konuştu.  Başkan Büyükerşen, “Uğur Mumcu benim için sadece büyük bir gazeteci değil aynı zamanda rektörlüğüm sırasında Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nin basın yayın bölümü hocasıydı.  Her derse gelişin de Türkiye’de dönen siyasi dolapları uzun uzun anlatırdı” dedi.
 
 

TÜRK DEMOKRASİSİNE SUİKASTI
CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Levent Gök 23 yıl önce Türk demokrasisine bir suikast düzenlendiğini söyleyerek, “O gün patlayan bomba sadece Uğur Mumcu’nun şahsına değil Türkiye demokrasine bir suikastı. Bu suikastın üzerinden tan 23 yıl geçti. Bu olay aydınlatılamadı. Hala karanlık pek çok noktası var. Bugün Uğur Mumcu’nun yazdıklarından onun düşüncelerinden yola çıkan binler, on binler o suikasta inat her yerde Mumcu’yu anmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.
 
 

OYNANAN OYUNU BİLİYORUZ
Oynanan oyunu bildiklerini aktaran Gök, “Böylesine cesur bir gazetenin hayatta olması bir takım çevrelerin işine gelmezdi. Şimdi gerçekleri yazan gazeteciler Uğur Mumcu da olduğu gibi bomba ile kaldırılıyor ya da Can Dündar ve Erdem Gül’de olduğu gibi demir parmaklar arkasına atılıyor.  Kimseden korkmuyoruz. Biz bu oyunu biliyoruz.   Türkiye’nin yüz akı Uğur Mumcu yazdıklarını hiçbir zaman çekinmeden gazetesinde yayınladı ve fikirlerini ifade etti. Bugün sanıyorlar ki gazetecileri demir parmaklar arkasına atarsak Türkiye’de demokrasi mücadelesi bitecek. Asla bitmeyecek.  Bu mücadeleyi vereceğiz” dedi.
 

EŞİNİZİ KORUYAMADIK, ÖZÜR DİLERİZ
Gök, Güldal Mumcu’dan özür dileyerek, “Biz aslında bu töreni gerçekleştirirken bir özür borçluyuz. Sevgili Güldal Mumcu eşinizi koruyamadık. Ondan sonrakileri de koruyamadık. Sizlerden özür diliyoruz. Türkiye’deki seçkin aydınlarımızı koruyamadık. Onların fikirlerinden milyonların faydalanmasını ne yazık ki sağlayamadık” diye konuştu.
 
 

GERÇEKLERİN AYDINLATILMASI İÇİN YILMADAN UĞRAŞTIK
Son olarak konuşan Uğur Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu gerçeklerin aydınlatılması için yılmadan mücadele ettiklerini ifade ederek, “Benim için zor bir konuşma. 23 sene önce buğun 23 Ocak’ta gene cumartesi günü Uğur’un arabası park halinde dururken arabasına yerleştirilen bomba 24 Ocak günü yine karlı bir günde infilak etti ve onu aramızdan aldı. O günden bugüne 23 geçti. 23 yıl boyunca hukuki mücadele yaptık. Gerçeğin aydınlanması için yılmadan uğraştık” dedi.
 
 

MUMCU’NUN KATİLİ BELLİ

Güldal Mumcu katilin belli olduğunu aktararak, “Dava sonucunda bazı katiller yakalandı fakat   Uğur Mumcu’yu öldürenlerin kim olduğuna dair net sonuca ulaşamadık. Zanlılardan biri bombayı koyan Oğuz Demir hala firarda akıbetini bilmiyoruz. Kimin öldürdüğünü bilmiyoruz. Net bir sonuca ulaşmış değiliz” ifadelerini kullandı.
 
 

BUGÜNE IŞIK TUTTUĞU İÇİN ÖLDÜRÜLDÜ
Eşini anlatan Mumcu şunları söyledi:  “O bir gazeteciydi o sadece halkın bilgilenme hakkı için gerçekleri duyuran insandır. Yılmadan halkın bilgilenmesi için gereğini yazdı. O bir kâhin değildi ama gerçekleri araştırdığı için bugün olacaklara ışık tutacak bilgilere ulaşmıştı. Bunları paylaştığı için öldürüldü. Onu öldüren zihniyet ile bugün gazetecileri hapiste tutan ayni zihniyettir 23 yıldır uğursuz yıllar yasıyoruz. Onun sözleriyle bunca dökülen kan ve gözyaşından geleceğe özgürleri ve barış çiçekleri ulaşsın istiyordu. Bunu başaracak güce sahibiz. Sizlere güveniyorum. Bu barış ve özgürlüğü gerçekleştireceğimize inanıyorum.”

Konuşmaların ardından parkın açılışı gerçekleşti.  Barış için güvercin uçuruldu.  Uğur Mumcu anısına açılan sergi gezilerek tören sona erdi.
 

Uğur Mumcu Parkı’nın açılış törenine CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Levent Gök Mumcu’nun eşi -TBMM Eski Başkan Vekili Güldal Mumcu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen,  Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, gazeteciler ve önemli isimler katıldı.   Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise parti meclis toplantısı olduğu için törene katılamadı.
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi