Bir gemideki malları göstermek için kaptan tarafından boşaltma işlemlerinin yapılacağı gümrük idaresine verilen liste… Bu değil. Bildiri… Olabilir. Toplumsal bir hareketin siyasal inanç ve amaçlarının açık ifadesi… Evet, AK Parti Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Volkan Doğan’ın ana ocağında açıkladığı Manifestoyu tam da yukarıdaki cümleyle özetlemek mümkün… 31 Mart yerel seçimler öncesi Volkan Doğan’ın seçim manifestosu…
Doğan, sözlerine “Odunpazarı bizim için bir ana kucağıdır. Biz de ana ocağımızdan açıklıyoruz” diyerek başladı. Manifestonun açıkladığı yer ise Doğan’ın annesinin evi. Bu hareketle Doğan bir ilke imza attı diyebiliriz. Doğan manifestosunda Eskişehir ve Odunpazarı sevdasından açıkça bahsediyor. Manifestoyu satır satır okudum. Maddelerin ortak özelliğinin halkçı bir anlayış olması dikkat çekiyor.
Odunpazarı’nın milletle birlikte yönetim anlayışı ön planda. İstihdam sorununa da ayrı bir parantez açmak istiyorum. Doğan manifestosunda istihdam sorununu çözecek projeler üreteceğini üstüne basa basa söylüyor. Odunpazarı’nda yapılacak işlerde en büyük gücü gençlerden alacaklarını duyuran Doğan, gençlerin yönetimlerde yer alabilmesi ve yetkili olabilmeleri için uygun şartları oluşturacaklarının altını çiziyor. Volkan Doğan’ın gençlere önem vermesi son derece önemli… Çünkü kentimizde özellikle genç nüfusun işsizlik sorunuyla karşılaştığını söylemek mümkün…
Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı’nın da 10 bin kişiye istihdam sağlayacağı sözleri oldukça tartışma konusu olmuştu. Doğan’ın da istihdam yaratma konusunda Sakallı’nın söylemlerinden yola çıktığını söylemek yanlış olmaz. Evet, işsizliğin olmadığı, vatandaşların ekonomik olarak rahatça yaşayabildiği bir ortam sağlandığı takdirde herkesin mutlu bir yaşam sürmesi mümkün…
Ancak işsizliğin sadece Odunpazarı bölgesinde yaşanıyormuş gibi vaatlerde bulunulması eleştirilebilecek bir nokta. İstihdam vaadi bana biraz komik geliyor. Türkiye’de milyonlarca işsiz olduğunu unutmamak gerek.
Vaatler… Vaatler… Sanki sadece Odunpazarı’nda işsizlik var algısı yaratmaya çalışmak ne kadar doğru? Bir kesim bu vaatlere inanabilir ancak, manifestonun gizli kahramanı olan gençlerin inanacağını pek sanmıyorum.
Tramvay dedikoduları
Eskişehir’de son yıllarda yabancı nüfusu arttı. Yabancı uyruklularda tramvayı sıklıkla kullanıyor. Yabancı uyruklu kalabalık bir aile tramvaya biniyor. Bebek arabası konulan bölüme ilerleyen aile fertlerinin küçük bir bireyi de yolu vatandaşın geçişini kapatmamak amacıyla koridorda ilerliyor. Ancak 4-5 yaşlarındaki bir çocuk ailesinin yanından uzaklaşınca başlıyor ağlamaya… Ne yazık ki Türkçeyi bilmediği için yanındaki vatandaşlara hiçbir türlü derdine anlatamıyor. Çocuk ailesinin yanına gitmek istiyor bir türlü başaramıyor… Çocuğun hıçkıra hıçkıra ağlayışları bazı vatandaşların anlayış göstermesinden sonra son buldu.
GÜNDEMDEKİ EFSANE SÖZLER
YILMAZ BÜYÜKERŞEN: Eskişehir yaşanılabilir kentler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Birlikte yaşadığımız bu güzel şehir bizim sevgilimiz dolayısıyla sizlere hizmet etmekten çok mutluyuz.
BURHAN SAKALLI: Sakallı Baksan Sanayi Sitesinde esnafı ziyaretinde “Bu şehrin esnafının, öğrencilerinin, tüccarının, tüm kesimlerinin sorunlarını çözeceğiz” diyor.
AHMET ATAÇ: Yürekleriyle mücadele eden Eskişehirsporlu gençlerimiz ve teknik direktörümüz Fuat Çapa ile ne kadar gurur duysak az. Onlar Ulu Önderimiz Mustafa Kemal’in “Zeki, çevik ve ahlaklı sporcu” tanımına çok yakışıyorlar.