Cumhuriyet kazanımlarımızdan olan Kazım Taşkent Şeker Fabrikası Eskişehir’in en önemli simgelerinden biri… Binlerce Eskişehirlinin geçimini sağladığı bu fabrika ülke ekonomisine de büyük bir katkı sağlıyor… Fabrikanın arazisi de kentin en değerli arazilerinin başında geliyor. Nedense her yıl
“Şeker Fabrikası özelleştiriliyor… Şeker Fabrikası kapanacak, Şeker Fabrikası taşınıyor” türünden dedikodu başlıklarına rastlayabilirsiniz…
TÜKDES Genel Başkanı Süleyman Bakal da önceki haftalarda böyle bir açıklama yapmış, fabrikanın kaldırılarak başka bir noktaya taşınmasını önermişti… Şeker Fabrikası alanına da yeni bir yaşam alanı yapılması gerektiğini belirtmişti…
Her yıl fabrikanın kaldırılmasını, cumhuriyet kazanımı olan bu değerin yok olmasını dileyen birileri sürekli olarak Şeker Fabrikası’nı öne sürüyor ve gündemde tutmaya çalışıyor…
Ancak hiçbir program dahilinde olmayan özelleştirme dedikoduları kim tarafından ve ne için ortaya atıldığı ne yazık ki bilinmiyor!
Tek gerçek var oda Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulan Eskişehir Şeker Fabrikasının hala dimdik ayakta ve tam randımanlı çalışıyor olması!
Fabrika civarındaki Şeker Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar geçtiğimiz günlerde fabrika önüne giderek, fabrikadan yayılan şilempe kokusu nedeniyle şikayetlerini dile getirmiş, çevreye duyarlı olunmasını istemişti.
Durumu Şeker İş Sendikası Şube Başkanı Hamit Dokuzlar’a sordum. Başkan Dokuzlar, pandemi sürecine dikkat çekti. Dokuzlar, “Pandemi sürecinde ülke ve vatandaş ekonomisine katkı sağlamak için alkol üretimi son sürat devam ediyor. Normal şartlarda fabrikamızda nisan-mayıs aylarında alkol üretimi tamamlanırdı. Ancak koronavirüs nedeniyle fabrikamızda alkol üretimi devam ediyor. Halkımızın daha ucuz kolonya alabilmesi sağlanıyor. Bu süreçte fabrika olarak devletimize ve milletimize destek oluyoruz” diyor.
Dokuzlar, kokunun yaz mevsiminin de etkisiyle arttığını ancak, pandemi sürecinde vatandaşlar için alkol üretmek zorunda olduklarını, halkımızı da fabrika çalışanlarına destek olmaları konusunda çağrıda bulunuyor… Dokuzlar kokunun giderilmesi ve azaltılması için 6-7 kat fazla önlem aldıklarını da ifade etti.
Şeker Fabrikası’nda alkol üretilmeseydi, kolonyanın litre fiyatı ne olurdu?
Sorunun cevabını hepimiz biliyoruz…
Pandemi süreciyle dayanışma ruhunun arttığı bu dönemde yaşanan gelişmeler doğrultusunda fabrika yönetimi de vatandaşların haklı olarak “
koku istemiyoruz” talebine kısa sürede yanıt vermeli… Kokunun giderilmesi veya azaltılması için yeni bir formül geliştirmeli…
YILLARDIR KAPILARI AÇIK
Son valiler kararnamesi ile İzmir’den Eskişehir’e atanan Vali Erol Ayyıldız herkes tarafından takdir gören bir uygulamaya imza attı…
Valilik binasındaki tüm kapıları halka ardına kadar açtı… Hiçbir kapı kapalı değil… Gazetemizin başarılı muhabiri Hilal Köver kapıların açıldığı haberini alır almaz Valiliğe giderek binayı fotoğrafladı…
Sadece resmi ziyaretlerde açık olan protokol kapısı da artık halkın hizmetinde… Vatandaşlar valiliğe girerken yan kapıları kullanmak zorunda değil… Bakanlar, Valiler, Milletvekilleri, Belediye Başkanları, üst düzey yöneticilerin kullandığı protokol kapısı artık halkın da giriş kapısı…
Herkes eşit… Üst düzey yöneticiler hangi kapıyı kullanıyorsa Eskişehir halkı da artık o kapıyı rahatlıkla kullanabilecek…
Ayyıldız halkla iç içe olmasıyla dikkatleri üzerine çeken bir Vali… Protokol kapısını halka açmak takdir edilecek bir hareket…
Ayyıldız bunu ilk defa Eskişehir’de yapmıyor… Hangi ilde valilik yaptıysa ilk işi tüm kapıları halka açmak olduğu haber arşivlerinde görülüyor…
Ayyıldız bundan önce valilik yaptığı tüm illerde halka kapılarını ardına kadar açmış, Eskişehir’de de resmen bunu ortaya koydu… Halk haftalarca Vali’yle görüşmek için beklemeyecek. Protokol kapısından girecek, talebini belirten formu dolduracak ve Vali’yle dakikalar içerisinde görüşebilecek…
Vali Ayyıldız’ın tüm kapıları sizlere açık duyurulur…
BİR FOTOĞRAF BİN HİKAYE
Kırsal bölgede yaşanan sel felaketi çiftçilerimizi derinden etkiledi… Üreticilerimiz kendilerine uzanacak bir yardım eli bekliyor… Çiftçiler artık çile çekmek istemiyor!
SORUYORUM?
Kırsal bölgede ve kent merkezindeki bazı mahallelerde sağanak yağış nedeniyle ortaya çıkan su göletleri ne zaman ortadan kaldırılacak?
RAKAMLAR NE DURUMDA?
Normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte vaka sayılarında artışlar meydana geliyor. Ancak Eskişehir ile ilgili her zaman olduğu gibi hiçbir yetkiliden son durum hakkında bilgi alınamıyor… Vatandaşlar da merak ediyor, “Eskişehir iyi durumda mı? Kötü durumda mı?” biri artık çıkıp gerçek bir açıklama yapabilir mi? Açıklama yapılmaması vatandaşları kötü senaryolara itiyor benden söylemesi…