"Havalimanı ile ilgili sorun tamamen çözüldü. Süreç içinde seferlerine devam eden 2 firma uçuş sayısını arttırdı. Seferlerini durduran 2 firmada yeniden uçuşlarını başlatma kararı aldı. 2021'de 100 bin yolcuya hizmet verdik. 2022'de daha fazla yolcu bekliyoruz"
"Havalimanı ile ilgili sorun tamamen çözüldü. Süreç içinde seferlerine devam eden 2 firma uçuş sayısını arttırdı. Seferlerini durduran 2 firmada yeniden uçuşlarını başlatma kararı aldı. 2021'de 100 bin yolcuya hizmet verdik. 2022'de daha fazla yolcu bekliyoruz"
Bu sözler ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu'na ait.
Yaklaşık 1 aydır konuştuğumuz, tartıştığımız ve akıbetini merak ettiğimiz Hasan Polatkan Havalimanı ile ilgili iç rahatlatan, güven veren sözler. Tuncay Hoca belki biraz geç ama konuya dair en yetkili ağız olarak belki de bu sözlerle tartışmaya nokta koymuş olabilir. Çünkü siyasi bir figür olmadığı için kendisine güveniyoruz.
Ayrıca belki kamuoyuna yansımadı ama bizlerin siyasi ziyaretlere odaklandığı günlerde sayın Döğeroğlu'da boş durmamış. Ankara'yı arşınlamış. Havalimanı aynı zamanda ESTÜ'nün ülkede tek ücretsiz eğitim veren Sivil Havacılık bölümünüde finanse ettiği için bu durumun vehametini de ortaya koyan bir çaba göstermiş. Çözüm kısmında bu çabanın da etkisi var diye düşünüyorum.
Terminal Binası Geliştirilmiş
Cuma akşamı Hasan Polatkan Havalimanı'ndaydık. Uzun bir süreden sonra terminalı eni konu gezme imkanı bulduk. Daha önce bir kaç kez kullandığım terminal binasının geçmişe göre daha derli toplu, daha gelişmiş ve özenli olduğunu fark ettim.
Gezimize Tuncay Hoca ile birlikte Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Usanmaz ve limanla ilgili sorumlular da eşlik ederek her türlü sorumuza cevap verdi ve bilmediğimiz detaylarıda bizlerle paylaştılar.
Pandemi döneminde uçuşlar iptal, tüm dünya ve birçok benzeri havalimanı kapalıyken H.Polatkan havalimanın açık olduğunu, çeşitli kurtarma uçuşlarıda da dahil hizmet verdiğini öğrendik.
Aynı gün aralarında dünyanın önemli devlet adamlarının olduğu 26 uçuşa evsahipliği yaptıklarını ve hizmette en ufak aksaklık yaşanmadığını öğrenmiş olduk.
Teknik bilgiler kısmında geçtiğimiz gün yazdığım her detayın doğru olduğunu da resmi ağızlardan sağlama yaptık.
Yaklaşma (Radar) hizmetleri protokol gereği 1. Ana Jet Üs Komutanlığı tarafından yapılıyor. ILS cihazı sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Güvenlik adına da 72 personel 3 vardiye eksiksiz bir şekilde görevine devam ediyor.
Daha önce belirttiğiö Xray cihazı konusunda da daha önce yazdıklarımız geçerli. Mevcut halde zaten 2015 model bir Xray cihazı var ve standartlara uygun. Ancak SHGM bu cihazın daha hassas, daha gelişmiş olan 2022 modelini istiyor. ESTÜ'de maliyeti yaklaşık 5 milyon TL olan bu cihazı almak için girişimlere başlamış.
Kar Amacımız Yok
Rektör Döğeroğlu'na elde edilen gelir yatırım yapmaya yetiyor mu diye sordum. Döğeroğlu bu havalimanının kar değil kamu hizmeti amacıyla hizmet verdiğini ve mevcut havacılık tarifelerindeki en uygun ücretli hizmeti sunduklarını söyledi. Hatta kar amacı gütmedikleri için limanın araç otoparkının dahi ücretsiz olarak hizmet verdiğini söyledi. Ayrıca daha önce belirttiğimiz ve ücretsiz pilotaj hizmeti veren tek kurum olarak bu bölümün ciddi maliyetininde bu liman gelirleri ile karşılandığının altını çizdi.
Anlayacağını ESTÜ havalimanından elde ettiği gelirle öyle devasa yatırımlar yapabilecek bir durumda değil. Apronda pistin her an açık olması için bekleyen özel araçlar ve onların yakıt ihtiyacı ile sürekli çalışan personel maaşlarını düşünürsek, haksız da sayılmazlar.
Yolcu 20 Dakika İçinde Evine Ulaşabilir
Havalimanımızda bir başka avantaj ise mevcut butikliğinden kaynaklanıyor. Uçaktan inen yolcu terminal binasının butik olmasından da kaynaklı olarak çok hızlı bir şekilde bagajını teslim alıp, şehirde kalacağı yere ulaşabiliyor. Yani pasaport kontrolünden sonra aşağı yukarı 20 dakika içinde Eskişehir'de evine ulaşanlar var.
Bu da havacılık standartlarında en hızlı hizmetlerden birisi olabilir.
Döndük, Dolaştık Aynı Yere Geldik
Aslında bu konuda dönüp dolaşıp aynı yere geldik diyebilirim. Bizim şehir olarak daha fazla yolcu ve uçuşu hedeflememiz ve bunun için çok organize bir şekilde çalışmamız lazım.
Mesela EOSB geride kalan aylarda bunun için bir çalışma yaptı ve sefer sayılarını artırmak için ciddi bir mesai harcadı. Henüz sonuca bağlanmadı ama bu gayret önemlidir.
Biz sürekli yaz sezonunda tatil beldelerine gidecekler için seferler yapılsın, haftada bir uzak şehirlere seferler olsun, kesin dolar, kesin rağbet görür diyoruz. Ancak bu kesinliğe inanan ve bunun için ben bir kaç özel sefer düzenleyip ispat edeyim diyen hiç bir kurum olmadı.
Havalimanı için bugün yüksek sesle ve durmadan tepki gösterenler, gündemi soğutmayan kurumlar ne yazık ki aynı tepkiyi resmi seferlerin yapılması için göstermedi.
En kötü bu konuda bir şehir çalıştayı yapalım. Ne yapabiliriz diye kafa yoracak ve sinerji oluşturacak bir kolektif olmadı.
Belki bu süreç en azından bu işi tetikler. Birileri seçime giden süreçte bunu kafasına takar ve derman olmaya çalışır diye umuyorum.
En azından dönüp dolaşıp aynı yere gelmeyi ise eksiye düşmekten iyidir diye yorumluyorum.