Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır, kıdem tazminatı tavanı 2024 kaç lira?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır, kıdem tazminatı tavanı 2024 kaç lira?
A
a

Hazine ve Maliye Bakanlığı Mehmet Şimşek, “Ocak-Haziran” ve “Temmuz-Aralık” olmak üzere yılda 2 kez belirlenen 2024 kıdem tazminatı tavanının yılın ikinci yarısında ne kadar olacağını açıkladı. İşte detaylar...

Sütiş Eskişehir
Çalışılan işyerinden sağlık sorunu ya da askere gitme mecburiyeti gibi haklı sebeplerle ayrılınması veya iş akitlerinin sonlandırılması sonucu hak edilen kıdem tazminatı tavanı, her yıl belirlenen oranda artıyor.

2024 yılı ikinci yarısında kıdem tazminatı tavanı ne kadar olacak?

2024 yılı ikinci yarısında Kıdem tazminatı tavanı, 35 bin liradan, 41 bin liraya yükselecek.

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

1475 Sayılı İş Kanunu'nun 14. Maddesi ve 4857 Sayılı İş Kanunu'nda detaylı bir şekilde ele alınan kıdem tazminatı, sigortalı olarak çalışanlar için işten çıkarma durumunda önemli bir hak teşkil eder. Temel hak oluşması için işverenin işten çıkarma kararı alması gerekirken, askerlik, sağlık sorunları veya kadın işçiler için evlilik gibi özel durumlarda da kıdem tazminatı alınabilmektedir.

İş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle sona ermesi halinde, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında tazminat ödenmektedir. Bir yılı aşan süreler de orantılı olarak hesaplamaya dahil edilir. Bu hesaplarken sadece maaş değil, yol parası, yemek parası ve düzenli ikramiyeler gibi tüm para ve para değerindeki menfaatler de göz önünde bulundurulur. Ödenen tazminat tutarı, her tam yıl için geçerli olan tavan ile sınırlandırılır.

Kıdem tazminatı tavan tutarı (1 yıl çalışma karşılığında alınabilecek en yüksek kıdem tazminatı tutarı) 2024 yılının ikinci yarısı için (01/07/2024 – 31/12/2024 tarihleri arasında) 41 bin lira olarak uygulanacak. Çalışana; her bir yıl için, 30 günlük (aylık brüt ücret) tazminat ödeniyor. Toplam tazminat tutarı da, çalışanın son aldığı aylık brüt ücretin, o iş yerinde çalıştığı yıl süresi ile çarpılması ile bulunuyor. Ücretin içinde yer alan; yol yardımı, yemek, ikramiye, prim gibi tüm ödemeler de tazminat hesabına katılır.
Kaynak : MUHABİR- TUĞÇE KAŞ
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi