CHP’li İbrahim Arslan, 2025 yatırım bütçesinde Eskişehir için ayrılan payı eleştirerek iktidar vekillerine, "Elinizi tutan mı var?" diye seslendi.
2025 Yılı Yatırım Programı Resmi Gazete’de yayımlandı. CHP Milletvekili İbrahim Arslan, düzenlediği basın toplantısında yatırım programı ve Eskişehir’i ilgilendiren projelerle ilgili CHP İl Başkanlığı’nda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Toplantıya CHP İl Başkanı Talat Yalaz da katıldı. 3 bin 783 projenin olduğu 2025 Yılı Yatırım Programı’nda kenti ilgilendiren sadece 49 projenin yer aldığını söyleyen Arslan, “Üzülerek ifade etmeliyim ki Eskişehir’imiz, önceki yıllarda olduğu gibi yine üvey evlat muamelesi görerek yatırımlardan ve kamu kaynaklarından hakkı olanı ne yazık ki alamamıştır” dedi. Arslan, Eskişehir’e sadece 3 milyar 686 milyon liralık ödenek ayrıldığını söyledi.
ÖLÜM YOLLARI VE ÇEVRE YOLU 2025’TE DE YAPILMAYACAK
Kentin kronik sorunu olan, “Ölüm Yolu” olarak nitelendirilen yolların 2025 yılında da bütçeden yeterli pay alamadığının ve bitirilemeyeceğinin altını çizen Arslan, “2017 yılında, tam 8 yıl önce yatırım programına giren, toplam proje tutarı 1 milyar 938 milyon lira olan Eskişehir – Alpu – Mihalıççık 40 kilometrelik yol için toplam ödeneğin sadece yüzde 11’i kadar bütçe ayrıldı. 6 yıl önce yatırım programına giren, toplam proje tutarı 1 milyar 58 milyon lira olan, 31 kilometrelik Eskişehir – Sakarıılıca – Mihalgazi Yolu için toplam proje beledinin yine sadece yüzde 11’inin ödeneği ayrıldı. 2020 yılında, 5 yıl önce yatırım programına giren, toplam proje tutarı 1 milyar 227 milyon lira olan, 28 kilometrelik Eskişehir – Sarıcakaya – Nallıhan Yolu için yine toplam proje tutarının yüzde 9.5’i kadar ödenek ayrıldı. Kamuoyunda Ölüm Yolu olarak nitelenen ve önceki gün yine gerçekleşen kazada 1 canımızı yitirdiğimiz, 2022 yılında genel seçimden hemen önce milletvekilleri tarafından müjdeler verilerek yatırım programına alınan, 5 milyar 872 milyon toplam proje tutarlı Eskişehir – Seyitgazi – Kırka Yolu için ise toplam proje tutarının sadece yüzde 2.86’sı kadar ödenek ayrıldı. Bu 4 proje için 2024 yılına göre maliyetlerde yüzde 30.70 oranında artışlar yapıldı. Uzun yıllardır bitirilemeyen 5 ilçe bağlantı yollarımızın ne yazık ki 2025 yılında da bitirilemeyeceği programda ortaya çıkıyor. Öte yandan Eskişehir’in bütün kesimlerinin tartıştığı çevre yolumuzun ise yatırım programında esamesinin bile okunmadığı gerçeği ile karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.
HASANBEY – OSB HATTI İÇİN 1 LİRA BİLE HARCANMADI
Hasanbey Lojistik Merkezi – Eskişehir OSB demiryolu hattı ile ilgili konuşan Arslan, “AKP sözcüleri Eskişehir’de ‘müjde, bir sorunu daha çözdük’ diyerek, 2020 yılında yani 5 yıl önce yatırım programına alınan, toplam proje tutarı 1 milyar 465 milyon lira olan, 7 buçuk kilometrelik Hasanbey Lojistik Merkezi – Eskişehir OSB hattı için 2020 yılından bu yana 1 lira dahi para harcanmadığı; 2025 yılında da sadece ödeneğin yüzde 27’si kadar bir bütçe ayrıldığı, bu anlamda Hasanbey Lojistik Merkezi hattının 2025 yılında da bitirilemeyeceği çok açık bir biçimde ortaya çıkıyor. 2024 yatırım programında 293 milyon lira olarak hesaplanan yaklaşık maliyetin 2025 yılında yüzde 400 artışla 1 milyar 465 milyon liraya yükseltilmiş olması da ayrı bir dikkat çekici unsur olarak karşımızda duruyor” şeklinde konuştu.
YA BAŞLAMIYOR YA DURDURULUYOR
Programa giren ancak tamamlanmayan veya durdurulan çok sayıda proje olduğunun da altını çizen Arslan, “2024 yılında programa giren, DSİ tarafından Eskişehir Sulaması Yenileme Projesi’ne yıl içinde hiçbir harcama yapılmadı, 2025 yılında da ödeneğin sadece yüzde 8’i kadar bütçe ayrıldı. 2023 yılında programa giren Mihalıççık Seki Erken Özgün Göleti ve sulamasının projenin durdurulması nedeniyle sadece 1000 lira değerinde iz bedelinin yatırım programına konulduğunu görüyoruz. 2024 yılında programa konulan 2 bin baş damızlık koyun tesisinin yapımı projesi için bugüne kadar hiçbir para harcanmadığı, 2025 yılına tekrar projenin konulduğunu görüyoruz. 2022 yılında başlanmış olmasına rağmen hala tamamlanamayan ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün 3. Susuz Boraks Üretim Tesisi’nin 2025 yılına konulan ödenekle bitirilemeyeceği, 2022 yılında başlanmış olmasına rağmen yıllık 600 ton kapasiteli Kırka Lityum Karbonat Üretim Tesisi projesi için aradan geçen 2 yıllık zaman diliminde hiçbir harcama yapılmadığı, 2025 yılında da toplam maliyetin sadece yüzde 10’u kadar ödenek ayrıldığını ve bu projenin 2025’te bitirilemeyeceğini görüyoruz” dedi. Arslan ayrıca 30 yıl önce yatırım programına giren Seyitgazi – Kırka Kültür Merkezi yapımı projesi ile Mihalgazi Hükümet Konağı yapımı ve İnönü Hükümet Konağı yapımı projelerinin durdurulduğunu açıkladı.
TIP FAKÜLTESİ İÇİN AYRILAN PAY MALİYETİN SADECE YÜZDE 10’U
ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nin güçlendirilmesi ile ilgili projenin de 2025 yılında gereken payı alamadığının altını çizen Arslan, “Güçlendirilmesi gerektiği raporlanan ve kamuoyundaki gündemindeki yerini koruyan, toplam proje maliyeti 400 milyon lira olan ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Klinikler Binası Güçlendirme Projesi için 2025 yılında sadece proje maliyet bedelinin yüzde 10’u kadar ödenek konulduğu, 2025 yılında binanın güçlendirilemeyeceği ortaya çıkıyor. Hastane yetkililer tarafından kamuoyuna daha önce açıklama yapılmıştı. Güçlendirmenin maliyetli olacağı ve zamana yayılacağı; yeni hastane yapımı için gerekli yazışmaların yapıldığı yönünde. 2025 yatırım programında Tıp Fakültesi’ne yeni hastane yapılması ile ilgili bir projenin yer almadığı gerçeği ile karşı karşıya kaldık” ifadelerini kullandı.
HATİPOĞLU ACI BİR ŞEKİLDE İTİRAF ETTİ
AK Parti Milletvekili Nebi Hatipoğlu’nun MÜSİAD Genel Kurulu’nda partisinin önceki dönem vekilleri ve il başkanları ile ilgili söylemlerine atıfta bulunan Arslan, “ Hatipoğlu, AKP çevreleri tarafından yıllarca inkar edilen çevre yolu sorununun varlığına dikkat çekerek, çevre yoluna ihtiyaç olduğunu acı bir şekilde itiraf etmiştir. Yine aynı konuşmasında ilçe yollarının bugüne kadar bitirilmesi gerektiğini, yine aynı konuşmasında ilçe yollarının bugüne kadar bitirilmesi gerektiğini; yine bugüne kadar inkar ettikleri Gündoğdu Mahallesi ile 8 yıldır sürüncemede bırakılan Küçük Sanayi Sitesi afet riskli alanlarla ilgili de değerlendirmede bulunmuştur. Burada bir diğer itirafta da bulunarak suçlunun iktidarın eski milletvekilleri ve eski il başkanları olduğunu vurgulayarak kendi partisini ve AKP iktidarını sorumlu tutmuştur. Sayın Vekil haklıdır, Eskişehir’in merkezi idareyi ilgilendiren çözülmeyen sorunları, yapılmayan yatırımları yıllara yayılarak sürüncemede bırakılan projelerinden elbette AKP iktidarı ve mensupları sorumludur. Ancak Sayın Vekile buradan sormak istiyorum; siz AKP’ye 2023 yılında katıldınız. Öncekiler kötüydü, onu anladık. Başta siz olmak üzere diğer milletvekillerinizin ve il başkanlarınızın elini tutan mı var? 2024 yılında, 2025 yılı yatırım programlarında çevre yolu projesi neden yok” diye sordu.
PİNOKYO BİLE SİZE “PES” DER
İlçe bağlantı yolları ile ilgili de Hatipoğlu’na sorular yönelten Arslan, “2024’te ve 2025’te ilçe bağlantı yollarımızın tamamlanması için yeterli ödeneğin ayrılmamasından kendinize bir pay biçiyor musunuz? Yatırım programlarında yer alan projeler neden tamamlanamıyor? Bunların yanıtlarını bekliyoruz. Bir yandan partililerinizi Eskişehir’in yatırım projelerini yapmamakla suçlarken diğer yandan da bir çelişkiye imza atarak belediyelerimizi engellemekle suçluyorsunuz. Bu 49 projenin hangisini CHP’li büyükşehir ve ilçe belediyeleri engellemiştir? Pinokyo bile sizin bu hallerinize ‘pes’ deme noktasına gelmiştir” ifadelerini kullandı.
FAİZE VAR ESKİŞEHİR’E YOK
Hatipoğlu’nun aynı kurulda “Tek şanssızlığımız var, para yok” ifadelerini de tepki gösteren Arslan, “Yok öyle yağma! 2025 yılında toplayacağınız 365 milyar dolarlık vergiyi, bu vergi içerisinden 55 milyar doları faize ayırırken para bulmakta hiçbir güçlük çekmeyen iktidar temsilcileri, Eskişehir’in çevre yolunu, 600 milyon Avro’ya mal olacak proje için, yıllardır kanayan yaramız için para yok edebiyatı yapmaktan da utanmamaktadır” açıklamasını yaptı.
Kaynak : HABER MERKEZİ