Türkiye’de son yıllarda artan şiddet olayları herkesin malumu… Tabii ki şiddete dünyada sadece kadınlar maruz kalmıyor ancak şu bir gerçek ki, Türkiye’de maalesef bunun daha fazla yaşandığına tanık olmuyoruz.
Türkiye’de son yıllarda artan şiddet olayları herkesin malumu…
Tabii ki şiddete dünyada sadece kadınlar maruz kalmıyor ancak şu bir gerçek ki, Türkiye’de maalesef bunun daha fazla yaşandığına tanık olmuyoruz.
Kadına yönelik şiddetin nedenlerine bakılınca araştırmalar gösteriyor ki, “Toplumsal ilişkilerden, ailede ve toplumda kadınlara verilen daha düşük değer. Yakın ilişkilerdeki sorunlar. Erkek egemen toplumlarda iki cinsiyet arasında eşit olmayan ilişkileri sürdürmek için baskı aracı olarak kullanma” konuları öne çıkıyor.
Kadına yönelik şiddetin artmasında içinde bulunduğumuz ekonomik krizi de yok saymak mümkün değil.
Eskişehir’i Türkiye gerçeğinden ayrı tutmak imkansız.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun verilerine göre, 2024 yılında 421 kadın öldürülürken, 77 kadının ölümü şüpheli olarak kayıtlara geçti.
Eskişehir özelinde ise 6 kadın öldürüldü.
Bu veriler sivil toplum kuruluşları nezdinde farklı, devlette farklı görünse de ortak yanı, son 10 yılda kadın cinayetlerinin artmış olması.
ESTV’de yayınlanan Günaydın Eskişehir programında konuk ettiğimiz Eskişehir Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Funda Güney Kökçınar, önemli bir ayrıntıya işaret etti.
2024 yılında kadın cinayetlerinin rekor seviyeye ulaştığına dikkati çeken Kökçınar, “Artışın pik noktasına ulaştığı yıl 2021 oldu. 2021’den beri kadın cinayetlerinin çok daha vahşice işlendiğine tanıklık ediyoruz. 2021 yılının özelliği İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiğimiz yıl olması... Kadınların en büyük hukuki kazanımlarından biri olan İstanbul Sözleşmesi'nin çekilmesinin toplumda büyük bir negatif etki uyandırdığını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Ve ekledi:
“Şiddet yüzde 70’e yakın oranda aile içinde gerçekleşiyor. Eski eş, eski partner, baba veya abi tarafından uygulanıyor. Ailenin kutsallaştırılması ‘kol kırılır yen içinde kalır’ anlayışını egemen kılıyor. Ne yazık ki saygı ve sevgi temelli aileler üretmiyor toplum. Ama diyor ki, ‘Ne olursa olsun aile dağılmamalı.’ Böyle olunca kadınlar ya da erkekler boşanmayı tercih etmiyor. Erkekler o birliği devam ettirmek için şiddet uygulamaya devam ediyorlar. Eskişehir'de de bu durum böyle.”
Hasılı…
“Emekli Yılı” ilan edilen 2024 yılında perişan olan kesim emekliler oldu.
Umarım “Aile Yılı” ilan edilen 2025’te ailelerin kaderi emekliler gibi olmaz.
Eskişehir’in başkanları yine zirvede!
Eskişehir’de oylarını artırarak yine yeniden başkan seçilen Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın yanı sıra ilk kez seçmen karşısına çıkıp rakibine büyük fark atan Ayşe Ünlüce’nin başarıları araştırmalarda da kendini gösteriyor.
ORC Araştırma Şirketi’nin düzenlediği Büyükşehir ve İlçe Belediyelerinin 2024 yılı başarı düzeylerinin ölçüldüğü Siyasetin EN’leri Raporu’nun Eskişehir ayağı açıklandı.
Rapora göre:
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Türkiye genelinde 245 ilçe belediyesi arasında 13. sırada yer alarak yüzde 54,9 başarı oranıyla ilk 15 ilçe belediye başkanı arasında yer aldı.
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, 245 ilçe arasında 21. sırada yüzde 51,1 başarı oranını yakaladı.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ise, 30 büyükşehir arasında 15. sırada yüzde 46,4 başarı oranıyla yer aldı.
Vatandaş odaklı hizmet anlayışı ve projeleriyle Eskişehirlilerin gönlünü kazanan başkanların başarıları anketlerde de zirveyi zorluyor.