Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Karaoğlu, Manisa'da keşfedilen 5 kilometre derinlikteki magma odasının püskürme riski taşıdığına dair yeni açıklamalarda bulundu.
Kula ilçesinde, Türkiye’nin en genç volkanlarının bulunduğu bölgede, bilim insanları 8 farklı magma odası tespit etti. Yüzeye yakın en büyük magma odasının, depremler gibi etkenlerle volkanik faaliyetleri tetikleme potansiyeli bulunduğu bildirildi.
Prof. Dr. Karaoğlu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin yürütücülüğünü üstlendiği TÜBİTAK destekli projede, magma odalarının görüntülenmesinde daha önce hiç uygulanmamış bir yöntem kullanıldığını vurguladı. "Bu magma odaları oldukça büyük ve yalnızca bir akışkan olarak düşünmemek gerekiyor. Burada yarı kayaç, yarı ergiyik durumda ısıtıcı kaynaklar da var," diyen Karaoğlu, magma odalarının faydalı çıktılarının olduğunu belirtti. Özellikle Alaşehir grabeninin, Kula bölgesine yakın magma odalarından ısınan sıcak sularla işletilen termal tesisler için önemli bir kaynak oluşturduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Karaoğlu, Kula, Salihli, Simav, Demirci gibi geniş alanlarda birçok irili ufaklı magma odası bulunduğunu ve bu durumun bölgedeki jeotermal potansiyeli artırdığını düşündüklerini belirtti. Ayrıca, Kızgın Kuru Kaya yönteminin Türkiye'de henüz uygulanmadığını söyleyen Karaoğlu, bu yöntemin yer altındaki magma odalarının doğru tespiti ile ülkenin enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilecek potansiyele sahip olduğunu kaydetti.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...