Eskişehir'de ÖTV ve KDV çiftçiyi batırdı!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de ÖTV ve KDV çiftçiyi batırdı!
A
a

Alpu Ziraat Odası Başkanı Hasan Murat Var, son günlerde art arda gelen mazot zamları ve düşük hububat fiyatlarıyla ilgili çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Özellikle buğday fiyatlarının beklenenden düşük açıklanması ve mazota gelen son zamın üreticiler üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulayan Var, çiftçilerin moralinin sıfır noktasına indiğini belirtti.

Sütiş Eskişehir
Buğday fiyatlarının açıklanmasından sonra tepkilerini dile getiren Alpu Ziraat Odası Başkanı Hasan Murat Var, mazota peş peşe gelen zamlardan sonra çiftçilerin  durumunu 'üreterek batıyoruz' diye özetleyerek; "Çiftçiler olarak talebimiz çiftçi mazotunda ÖTV ve KDV  sıfırlansın" dedi.

Açıklanan hububat fiyatlarıyla tüm üreticilerin şoke olduğunu ve harmana moralsiz girdiğini aktaran Başkan Hasan Murat Var; "Çiftçilerimizin düğünü bayramı olan harmana, dünya gerçekleriyle alakası olmayan fiyatlarla girmiştik. Harman devam ederken mazota gelen peş peşe zamlarla tüm çiftçilerimiz de moraller sıfır noktasında. Bizler buğday fiyatlarında iyileştirme beklerken mazota daha yeni 2 lira 7 kuruşluk zam geldi. Üstelik yeni zamların da kapıda olduğunu hepimiz biliyoruz. Çiftçilerimizin yaptığı, bu ülke için inadına üretimden başka bir şey değil. Biz çiftçiler çiftçi mazotundan KDV ve ÖTV sıfırlamasını lüks bir hayat için değil üretime devam edebilmek için istiyoruz. Üreterek batan bir sektörün olması mümkün görünmezken biz Türk çiftçileri üreterek batmayı yaşıyoruz'" dedi. 

Çiftçi tüccarın insafına terk edildi

Üretici olarak karşılaştıkları diğer bir sorunun devlette alımların 45 gün vadeyle yapılması olduğuna dikkati çeken Başkan Var; "Üreticimizin 45 gün bekleyecek gücü yok. Dolayısıyla tüccarın belirlediği fiyattan ürününü vermek durumunda kalıyor. Tüccarın fiyatları da ton başına bin ile bin beş yüz TL daha düşük. Üretici, açıklanan düşük fiyatlar, artan mazot fiyatları ile boğuşurken bir yandan da tüccarın insafına kalarak hayatta kalma mücadelesi veriyor. Oysaki piyasa şartların da 45 gün vade yapılması iyice çiftçinin belini büküyor" şeklinde konuştu.

Desteklemelerde reform çağrısı!

Gıda ve Orman Bakanlığı'nın tarımsal desteklemelerinin çeşitli kalemlerde gerçekleştiğine vurgu yapan Alpu Ziraat Odası Başkanı Var şunları aktardı: "Tarım bakanlığımızın bir çok kalemde uyguladığı desteklemelerde  reform yapmasını bekliyoruz. Girdi maliyetlerimizin ana unsurları olan gübre ve mazotta KDV'nin kaldırılması yapılan çok parçalı bir çok destekten çok daha sonuç odaklı olacaktır. Ülkede tarımda kullanılan mazot ve gübrenin ne kadar olduğu basit şekilde hesaplanabilir maliyemizin bu iki kalemden almadığı vergilerin matrağı da kolayca hesaplanabilir. Tarım bakanlığının hali hazırda ayırdığı yıllık 91 buçuk milyar TL'lik bütçe göz önüne alındığında mazot ve gübreden vergi alınmaması finanse edilebilir. Böyle bir düzenleme bölük pörçük yapılan desteklemelerden kat ve kat sonuca hizmet edecektir."
 
Kaynak : BÜLTEN
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi