Eskişehir'de iyileşmeye zam geldi!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de iyileşmeye zam geldi!
A
a

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayımlanan yeni tebliğle, muayene katılım payı ücretlerinde yüzde 234 ile yüzde 542 arasında değişen oranlarda artış yapıldı. Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Mustafa Çelik, zamlarla birlikte eczacılarla vatandaşlar arasında daha fazla karşılaşmalar yaşanacağına dikkat çekti

Sütiş Eskişehir
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile muayene katılım payı tutarlarına yüzde 234 ile yüzde 542 arasında değişen oranda zam geldi. Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Mustafa Çelik, vatandaşların muayene ücretlerini eczanelere ödediğini hatırlatarak, “Eczaneler vezne olarak kullanılıyor. Bu yüzden biz vatandaşla karşı karşıya geliyoruz” dedi.



25 Ocak tarihli Resmi Gazete’deSosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafındanyayımlanan tebliğ ile sağlık hizmetlerinden alınacak katılım payı tutarlarına zam geldi. Muayene ücretlerinde yüzde 234 ile yüzde 542 arasında değişen bir artış yaşandı. Muayene ücretleri emeklilerin aylıklarından direkt kesilirken emekli olmayan hastalar ise bu tutarı eczanelerden ilaç alırken ödeyecek. 

MUAYENE ÜCRETLERİNDE YÜZDE 542 ARTIŞ

Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Mustafa Çelik, söz konusu artışlarla birlikte eczacılarla vatandaşın daha çok karşı karşıya geleceğini söyledi. Tebliğ ile birlikte değişen muayene ücretlerini anlatan Çelik, “Eskişehir özelinde bahsedeyim; Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde daha önce muayene ücreti 6 liraydı, bu rakam 20 lira olarak revize edildi. Buradaki artış oranı yaklaşık yüzde 234’e tekabül ediyor. Şehir Hastanesi’nde muayene ücreti daha önce 7 liraydı, Tıp Fakültesi’nde de 8 liraydı. Buradaki rakam da 45 liraya yükseltildi. En yüksek artış oranı bu oldu. Yüzde 542’ye tekabül ediyor. Özel hastanelerde de 15 liraydı, bu da 50 liraya yükseltildi” ifadelerini kullandı.

ECZANELER VEZNE GİBİ KULLANILIYOR

Eczacıların adeta vezne gibi kullanıldığını belirten Çelik, “Burada aslında bizim açımızdan sorun yaratan durum, bizim bu konuda dahlimiz yokken, bu devletin aldığı bir ücret olmasına rağmen tahsilatlarına eczanelerden yapılıyor. Eczaneler vezne olarak kullanılıyor. Zaten basit bir gribal enfeksiyon reçetesinden dahi vatandaştan 100 – 150 lira gibi ücretler çıkıyorken, bu muayene ücretleriyle birlikte bu rakam daha da katlanacak. Vatandaşın ilacı ve eczacılık hizmetlerine ulaşma noktasında sıkıntılar yaratacak. Biz vatandaşla karşı karşıya geliyoruz. ‘Muayeneyi sen mi yaptın da parasını sen alıyorsun’ gibi tepkiler alıyoruz. Vezne memuru gibi görev yapmak zorunda kalıyoruz. İtiraz ettiğimiz nokta da bu. Tahsil ettiğimiz an SGK tahsilatı gerçekleştiriyor. Bu yüksek rakamlar sonrasında daha da sorunlar yaşayacak gibi duruyoruz” şeklinde konuştu. 

İLACA ULAŞMAK DAHA DA ZORLAŞACAK

Muayene ücretlerindeki artışla vatandaşın ilaca ulaşmasının daha da zorlaşacağını vurgulayan Çelik, “Biz hastanın reçetesini girdiğimiz an, muayene ücretini almış gözüküyoruz. O ücreti almadan ilacı verme şansımız yok. Biz sadece aracılık yapıyoruz. Vatandaştan alıp SGK’ya veriyoruz. Bunun için de herhangi bir pay almıyoruz. Bu yüzden parayı almadan ilacı verme durumumuz olamaz. Bu yüzden eczacılar vatandaşla karşı karşıya geliyor. Bu noktada, ülkenin ekonomik durumunu da göz önüne alırsak fiyatlar yükseldiği için ilaca ulaşım da zorlaşacaktır” açıklamasını yaptı.

Çelik ayrıca aile hekimliklerinde muayenenin ücretsiz olduğunu belirterek, hastanelere aile hekimlerinden sevk alarak giden hastaların muayene ücretlerinde ise yüzde 50 oranında düşük olduğunun altını çizdi.
Kaynak : HABER MERKEZİ
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi