Eskişehir'de festival coşkusu başladı!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de festival coşkusu başladı!
A
a

Eskişehir'de Sivrihisar Belediyesi’nce bu yıl 8’incisi düzenlenen Uluslararası Nasreddin Hoca Kültür ve Sanat Festivali coşkuyla başladı. Birbirinden eğlenceli etkinlikler ve konserler tüm vatandaşlara açık olacak. İşte detaylar...

Sütiş Eskişehir
Türkiye, Meksika, Bulgaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Ukrayna’dan katılan grupların bayrak ve flamalarıyla sahneye davet edildiği törene, CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Sivrihisar Kaymakamı Hüseyin Sayın, Sivrihisar Belediye Başkanı Habil Dökmeci, bazı ilçe belediye başkanları ile vatandaşlar katıldı. Tepebaşı Belediye Başkanı Ataç, açılış konuşmasında, atalarının toprağında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ataç: "Sivrihisarlılara büyük hayranlığım var"

Nasreddin Hoca Festivalini düzenleyen İlçe Başkanı Habil Dökmeci ve arkadaşları ile hemşehrilerine teşekkür eden Ataç, şöyle konuştu:

“Böylesine önemli bir konuyu festival haline getirmeniz son derece anlamlı. Bu topraklar, bu coğrafya iki büyük insan yetiştirmiş. Biri Yunus Emre diğeri ise Nasreddin Hoca. İkisi de aynı dönemde Selçuklu döneminde olması çok önemli. Biri dünya şairi, diğeri ise bütün dünyayı güldüren bilge insan. Ben her zaman şunu söylerim Sivrihisarlıların zekiliği, ticaretten anlamları ve ciddi espri yapmaları Nasreddin Hoca’nın torunları olmasından kaynaklanıyor. O açıdan da Sivrihisarlılara büyük hayranlığım vardır. Çocukluğumuzdan beri Nasreddin Hoca’nın fıkralarıyla büyüdük. Sadece biz değil dünya edebiyatında da Nasreddin Hoca’nın yeri çok farklıdır. Kendine has deyişleri vardır, hala kulaklarımızda çınlar. Festivalin başarıyla geçmesini diliyorum.”

Süllü: “Nasreddin Hoca düşündürür ve güldürür”

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü de ‘Nasreddin Hoca’nın güldürdüğü gibi düşündüren bir karakter olduğunu söyledi.

“Bir gün hoca diye başlayan her fıkranın arkasından biraz güler ama biraz da düşünürüz” iyen Süllü, şöyle devam etti: “Göle maya çalma fıkrasının arkasında bir umut vardır. Hiç olmayacak diye düşündüğümüz şeylerin bile olabileceğini bize anlatır. Fıkranın arkasında eşiyle sohbet ederken biz iletişimin önemini anlarız. Hepimizin bildiği kazan fıkrası, orada da yine olmayacak şeylerin olabileceğini ama hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını anlatır. Her bir fıkrasının arkasında mutlaka bir düşündürücü özellik vardır. İşte o düşündürücü özellik ve o güldürme yeteneği Nasreddin Hoca’yı yıllardır bizim anımsamamıza ve her seferinde gülmemize, gülerken de düşünmemize yol açar. Dolayısıyla bu topraklar gerçekten çok büyük değerler yetiştirmiş, bunlardan biri Nasreddin Hoca diğeri ise Yunus Emre. Biz Eskişehir olarak özellikle tasavvuf ve felsefi olarak kültürümüzün temsilcilerine sahip olmaktan büyük gurur ve onur duyuyoruz. Sivrihisar, hocanın dediği gibi dünyanın merkezi olarak kabul ediyoruz. Bugün burada sizlerle dünyanın merkezinde uluslararası bir festival yapmaktan dolayı çok mutluyuz. Bir mutluluğumuz da bu dönem Sivrihisar’ın çok farklı bir belediyecilik anlayışına kavuşması… Büyükşehir Belediyemizin kanatları altındaki Sivrihisarımız, Başkanımız Habil Dökmeci’nin buradaki festivalde de gördüğünüz gibi çok farklı bir anlayışı var… Daha önceki yıllarda da gelme şansım olmuştu. Özellikle gelen tüm konuklara, Uluslararası temsilcilere çok teşekkür ediyorum.”

Ünlüce: “Sivrihisar, değerlerin merkezi"

Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ise medeniyetlerin buluşma noktası, Anadolu’nun kalbi, büyük bir tarih ve kültür hazinesi Sivrihisar’da Nasreddin Hoca’nın torunları olarak bulunmaktan onur ve gurur duyduğunu ifade etti.

Bu kadim toprakların çok kıymetli olduğunu, yetiştirdiği değerlerle insanlığa her zaman doğru rehberlik ettiğini vurgulayan Ünlüce, şunları söyledi: “Nasreddin Hoca asırlar boyunca Anadolu’nun dört bir yanına, hatta dünyanın farklı köşelerine, nükteleri, hikayeleri ve kıssadan hisseleriyle ilham kaynağı olmayı başarmıştır. Onun mizahi anlatımı ve derin düşünceleri kültürümüzün en temel taşlarından birisidir. Bir diğer yönüyle Nasreddin Hoca filozofluğun ve bilgenin yanında dünyaya mal olmuş büyük bir sanatçıdır. Güldürürken düşündürür, düşündürürken güldürür ve burada saygıyla önünde eğiliyoruz. Türk İslam kültür filozofu, büyük bilge ve gülmece ustası Sivrihisarlı Nasreddin Hocamızın mizahı, zekası ve bilgeliğiyle dolu sözlerini, kesitlerini anlamak kadar anlatmak da çok değerli. İşte bugün bu festivalde biraz da bunun için düzenleniyor. Festivalde emeği geçen değerli Sivrihisar Belediye Başkanımız Habil Dökmeci başta olmak üzere tüm ekibine çok teşekkür ediyorum. Üç gün boyunca renkli görüntülere sahne olacak bu festivalin tadını çıkarın, keyfini çıkarın diyorum. Ve dünyanın merkezi Sivrihisar’dan tüm Türkiye’ye selam olsun diyorum.’’

Yalaz: “Nasreddin Hoca Uluslararası bir şahsiyettir”

CHP İl Başkanı Talat Yalaz da Nasreddin Hoca’nın sadece yaşadığı dönemde insanları güldüren bir tarihi büyüğü değil, aynı zamanda güldürürken düşündüren, düşündürürken sorgulatan ve uluslararası ününü de buna borçlu olan büyük bir tarihi şahsiyet olduğunu kaydetti.
“Bu nedenle bu festivalin sadece yerel olarak değil, uluslararası bir nitelikte yapıldığı içinde değerli belediye başkanımızı ve emeği geçen herkesi kutluyorum” diyen Yalaz, “Nasreddin Hoca gibi değerlerimizin gelecek nesille aktarılması ve sosyal kültürel hafızamıza hiç unutulmadan geleceğe taşınması adına bu tür festivaller çok büyük öneme sahiptir. Aynı zamanda bu vesile ile dünyanın dört bir yanından ülkemize gelen sanatçılarımıza hoş geldiniz diyorum’’ değerlendirmesinde bulundu.

Dökmeci: “Nasreddin Hoca’nın mirasını yaşatıyoruz”

Sivrihisar Belediye Başkanı Habil Dökmeci de fıkraları derin anlamlar taşıyan Nasreddin Hoca’nın mirasını gelecek nesillere aktarmak için çalıştıklarını söyledi.

Başkan Dökmeci, şunları dile getirdi: “Yedi farklı medeniyete başkentlik yapmış, birçok değeri yetişirmiş, kültürel zenginlikleriyle, tarih kokan Sivrihisar’ımızda sizleri ağırlamanın mutluluğunu yaşıyorum. 1208 yılında Sivrihisar’ımıza bağlı Hortu köyünde doğan, Türk İslam Kültürü filozoflarımızdan Nasreddin Hocamızı anmak ve gelecek nesillere aktarmak için buradayız. 816 doğum yılında bizleri burada bir araya getiren Nasreddin Hocamız, fıkraları ile sağlam bir dünya görüşü olan yıkıcı değil, yapıcı mizah anlayışı ile insanı önce güldüren sonra düşündüren ve her sözünde bir hikmet bulunduran Türk milletinin mizah anlayışının ve zekasının sembolüdür. Sivrihisar’ımızda yetişen birçok değerin başında Nasreddin Hocamız bizlere büyük bir miras bırakmıştır. Biz de Nasreddin Hocamızın torunları olarak, hocamızı anmaya ve onun değerlerini, düşüncelerini gelecek nesillere aktarmak adına var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. 

Sakin Şehirler adayı güzel ilçemiz Sivrihisar’da bu yıl 8’incisini düzenlediğimiz Uluslararası Nasreddin Hoca Kültür ve Sanat Festivalimizi, UNESCO’nun katkıları ve 5 farklı ülkeden dans topluluklarının katılımıyla gerçekleştiriyoruz. Bu önemli günde bizleri yalnız bırakmayan tüm gruplara da ayrıca teşekkür ederim. Bu sene ilk defa düzenlediğimiz Nasreddin Hoca Sanat Sempozyumu ile festivalimizde ulusal ve uluslararası 40 ressamımızı Sivrihisar’da ağırlıyoruz. 41. ressamımız ise Sivrihisar’ımızın değeri Faruk Mehmet Alper de yer alacak. Farklı ülkelerden gelen ressamlarımız Sivrihisar’da üç gün boyunca Nasreddin Hoca temasıyla resimler yaparak sergileyecekler. Nasreddin Hocamızın Sivrihisarlı olduğunu ve mezarının bulunmasında büyük emekleri olan ve yaptıkları araştırmalar ile bizlere değer katan Prof. Dr. Mehmet Erol Altınsapan, Prof. Dr. Mehmet Mahmut Tulum, Prof. Dr. Zülfikar Bayraktar hocalarımıza, emeklerinden dolayı teşekkür ederim. Bu özel günümüzde bizleri yalnız bırakmayan siz değerli protokole ve vatandaşlarımıza şükranlarımızı sunuyorum.’’ 
Festival, konuşmaların ardından çeşitli etkinliklerle devam etti. 

Dans gruplarının gösterileri ve konserlerle festival 3 gün boyunca ziyaretçileri ağırlamaya devam edecek.
Kaynak : ANADOLU GAZETESİ
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi