Eskişehir'de esnafın "zam" sınavı: Sahte ve kaçaklar artacak!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de esnafın "zam" sınavı: Sahte ve kaçaklar artacak!
A
a

Eskişehir Bakkal ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Ördek, son zamanlarda sigara ve alkole yapılan zamların esnaf üzerindeki olumsuz etkilerini dile getirdi. Ördek, artan maliyetlerin ürünlere yansıyacağını ve esnafın zor günler geçirdiğini vurguladı. Ayrıca bu durumun kaçak içkiye de ortam hazırlayacağının altını çizdi. İşte ayrıntılar...

Sütiş Eskişehir
Sigaraya ve alkole yapılan zamların kaçak ürünlere yönlendireceğini söyleyen Eskişehir Bakkal ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Ördek, esnafın ayakta durmakta zorlandığını dile getirdi. Ördek, “Esnafımız gerçekten ciddi mücadele veriyor” dedi.

Eskişehir Bakkal ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Ördek, sigara ve alkole yapılan zamlar hakkında açıklamalarda bulundu. Aynı zamanda esnafın maliyetlerindeki artışın ürünlere de yansıyacağını belirten Ördek, esnafın zor ayakta kaldığına dikkat çekti. Sigara ve alkole yapılan zamların kaçağa yönlendireceğini dile getiren Ördek, “Asgari ücret zamları, akaryakıt zamları, işçi maliyetlerinden dolayı sigaraya ve alkole zam yapılıyor. Tabii zamların bu kadar yüksek olması etik değil. Çünkü alkol ve sigaranın yüksek olmasından dolayı insanlar maalesef kaçağını içiyorlar. Açık tütün ve açık alkol sağlıklı mı, sağlıksız mı, vergisi ödenmiş bilmiyorsunuz.  Yapılan zamlar makul seviyelerde olmalı, insanların ulaşabileceği seviyelerde olmalı” şeklinde konuştu.

MALİYETLER ÜRÜNLERE DE YANSIR

Ördek, ocak ayından itibaren 60 dükkanın kapandığını ve 82 dükkanın devrettiğini dile getirdi. Dükkan kiralarının ve elektrik zamlarının esnafın belini büktüğünü belirten Ördek, “Elektriğe yapılan zamla birlikte10 bin lira gelen elektrik faturası bu ay itibariyle 14 bin lira gelecek. Şimdi bu esnaf bu giderlerini çıkartabilecek para kazanacak ki ayakta kalabilecek. Mecburen bunu sattığı ürünün üstüne koyacak ki ödeyip ayakta kalabilecek. Esnafımız gerçekten ciddi mücadele veriyor. Bu aydan itibaren kira artışlarındaki oranlar da kalktı. Biz bununla alakalı mücadele veriyoruz dükkân sahipleriyle. Bunlar tabii bizim esnafımızın belini büküyor. Dükkân sahipleri vicdanlı ve hakkaniyetli davranmalı. Bunun karşılığı mutlaka fiyat artışı olarak yansıyor, yansımak da zorunda. Çünkü artış yapmazsa esnaf ayakta kalamaz” dedi.

VERESİYE VERECEK GÜCÜMÜZ KALMADI

Veresiye sisteminin devam etmediğini söyleyen Ördek, “Esnafın eskisi gibi veresiye verecek durumu kalmadı, gücü kalmadı” dedi. Tekel bayilerin 22.00’dan sonra alkol satamaması hakkında konuşan Ördek, “Alkol yasası ile ilgili 2018 yılında açtığımız davadan geçen hafta ret geldi. Biz bunu yine bir üst muhakemeye taşıyacağız. Çünkü burada bir adaletsizlik var, yargısız infaz var, büyüğü gözetme var. Şu anda tekel bayide akşam 10’dan sonra bir bira satmanın cezası 340 bin TL iken Barlar Sokağı gece ikiye kadar açık, alkol serbest. Üniversite caddesinde, otel ruhsatlı mekanlar sabaha kadar açık. Bu alkol sadece tekel bayide satılınca suçlu olunuyor, sıkıntılı oluyor” ifadelerini kullandı.
 
Kaynak : ANADOLU GAZETESİ MUHABİRİ - BERİVAN HALİS
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Murat 6 Temmuz 2024 20:31

İçmeyin çok basit

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi