Eskişehir'de esnafı bunalıma sokan zam!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de esnafı bunalıma sokan zam!
A
a

Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bahar Bilen'in son açıklamaları, elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 38'lik zamın hem esnafı hem de vatandaşı derinden etkileyeceği endişesini ortaya koydu. Bilen, esnafın büyük çoğunluğunun borç içinde olduğunu ve mali sıkıntılar yaşadığını vurgularken, bu durumun sonucunda işletmelerin kapanma eğilimine girdiğini de vurguladı.

Sütiş Eskişehir
Elektriğe gelen yüzde 38’lik zammın esnafı da vatandaşı da olumsuz etkileyeceğini söyleyen Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bahar Bilen, “Esnafımızın yüzde 80’i borç içinde, hesapları takibe uğramış ve bunalımda. Son zamanlarda çok fazla kapatanlar ve yerine yeni açanlar, devir sirkülasyonları olmaya başladı” dedi.

Seçim sonrası zam furyası başladı. 1 Temmuz’dan itibaren elektriğe yüzde 38 zam geldi. Tabii ki iyi değil. Esnafımız çok zor süreçten geçiyor.  Yüzde 38 çok ciddi bir rakam. Bunun yanı sıra KDV girdilerimiz de bizi çok ciddi manada etkilemekte. Temel tüketim maddelerini yüzde 1 KDV ile alıyoruz. Çıkışımız yüzde 10  ile yapıyoruz. Aradaki yüzde 9’u vatandaşa yansıtmak zorunda kalıyoruz. Bu da esnafımızı zor durumda bırakıyor. Ay sonunu getiremiyoruz. KDV oranlarını yatırmakta zorlanıyoruz. Girdi ile çıktı eşitlenmeli, kısa vadede enflasyonla mücadelede esnafımızı bu yükün altından kurtarılmalı, tüketicinin alım gücünü artırılarak yansıtılmalıdır” dedi. POS ve komisyon bedellerinde de ciddi haksızlık olduğunu vurgulayan Bilen, “Bankalar 1 gecelik repo için memura, işçiye, emekliye promosyon vermekte. Biz de bugün kredi kartını kullandığımız zaman parayı yarın almaktayız. Bize promosyon vermek yerine komisyon kesiyorlar. Burada bir haksızlık var, BDDK’nın bu haksızlığı gidermesi gerekiyor. Yüzde 4’e varan bir fark var bu da maliyetlerimize yansıyor” ifadelerini kullandı. 

KADERİNE TERK ETMEYİN

Devletin vergi toplama modelini değiştirmesi gerektiğini ve döviz girdileri, enerji fiyatlarının yükselişi, kira, kira stopajı ile personel giderlerinin esnafı zor durumda bıraktığını söyleyen Bilen, özellikle küçük esnafın ağır ekonomik koşullar altında ezildiğini vurgulayarak, “Son zamanlarda çok fazla kapatanlar ve yerine yeni açanlar, devir sirkülasyonları olmaya başladı. Maliyet hesabı yapabilenler bir şekilde ayakta kalıyor ama bilmeyenler 6 ay veya bir sene içinde bir şekilde devrediyor veya kapatıyorlar. Sektörümüz rastgele birilerinin eline bırakılamayacak kadar önemli, söz konusu insan sağlığı olunca mutlaka liyakat getirilmelidir. Vergi toplama modeli kökten değiştirilmeli. Esnafımızın yüzde 80’i borç içinde, hesapları takibe uğramış ve bunalımda. Daha sağlıklı hizmet verebilmemiz açısından bu taleplerimiz gözden geçirilmeli, esnafımıza kontrollü bir şekilde para kazanması sağlanmalı, kaderine terk edip, alternatif çıkış yolları arama zorunda bırakılmamalı” şeklinde konuştu.
 
Kaynak : ANADOLU GAZETESİ MUHABİRİ - M.ANIL AKSOY
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi