Eskişehir'de esnafa bir şok daha: 27 Ağustos'ta...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de esnafa bir şok daha: 27 Ağustos'ta...
A
a

Eskişehir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ersin Karakoç, enflasyon düzeltmesi uygulamasının küçük işletmeler için büyük bir felakete dönüşebileceği uyarısında bulundu. Karakoç, özellikle 27 Ağustos tarihi itibarıyla işletmelerin devasa vergilerle karşı karşıya kalacağını belirtti

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ersin Karakoç, “27 Ağustos tarihi itibarıyla birçok iş insanı ve muhasebeci büyük bir sürprizle karşılaşacak” diyerek birtakım açıklamalarda bulundu.
Ersin Karakoç, Türkiye ekonomisinde gündemde olan enflasyon düzeltmesi uygulamasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Karakoç, enflasyon düzeltmesiyle birlikte iş dünyasının ve özellikle küçük işletmelerin büyük bir vergi yüküyle karşı karşıya kalacağını vurguladı.

80 MİLYAR TL’Yİ BULABİLİR!

Açıklamasında, enflasyon düzeltmesinin teorik olarak şirketlerin bilançolarındaki parasal olmayan varlıkları enflasyonun etkilerinden arındırmayı hedeflediğini belirten Karakoç, ancak bu uygulamanın özellikle küçük işletmelere büyük zararlar vereceğini açıkça ortaya koydu. TÜRMOB’un LUCA Muhasebe programı kullanıcıları üzerinden yaptığı analizlere atıfta bulunan Karakoç, ticari faaliyeti olmayan 45 bin dolayındaki gerçek kişi mükellefin enflasyon düzeltmesi sonucu toplamda 3 milyar TL vergiyle karşı karşıya kalacağını ifade etti. Karakoç, bu rakamın Türkiye geneline uygulandığında vergi yükünün 80 milyar TL’ye ulaşabileceğini tahmin ettiklerini belirtti.
Karakoç, "Hiçbir şey satmayan, hiçbir şey almayan işletmeler bile devasa vergilerle yüz yüze kalacak" diyerek, uygulamanın teknik ve karmaşık doğasına dikkat çekti. Her üç ayda bir enflasyon düzeltmesi yapmanın, bilançoları çıkarmanın ve gelir tablolarını düzenlemenin oldukça zorlu bir süreç olduğunu ifade eden Karakoç, muhasebe ve finans dünyasının bu durumu iki yıldır dile getirdiğini ancak iş dünyasının karmaşıklığı ancak son günlerde fark etmeye başladığını söyledi.
Karakoç, ülkenin bütçe açığını kapatma ihtiyacının tartışılmaz olduğunu ancak bu açığın kapatılması sırasında küçük işletmelere yüklenen ağır vergi yükünün adil olup olmadığının sorgulanması gerektiğini vurguladı. Enflasyon düzeltmesinin geçici vergi dönemlerinde uygulanmaya başladığında küçük işletmeler için büyük bir felakete dönüşebileceğini belirten Karakoç, "Büyük mükellefler öz kaynaklarını güçlendirerek bu duruma hazırlanırken, küçük işletmeler için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Vergi adaletini ciddi anlamda zedeleyen bu uygulama, büyük şirketlerin vergi yükünü azaltırken, küçük işletmelerin daha fazla vergi ödemesine yol açacak" dedi.

KRİTİK TARİH 27 AĞUSTOS 2024

Yaptıkları etki analizlerinin bu adaletsizliği net bir şekilde ortaya koyduğunu belirten Karakoç, enflasyon düzeltmesinin geçici vergi dönemlerinde değil, yıllık bazda uygulanması gerektiğini savundu. Ayrıca, yıl sonuna kadar mevzuattaki eksikliklerin ve uygulamadaki hataların mutlaka düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.

Karakoç, "Eğer Bakanlık bu önerimizi dikkate alırsa, 27 Ağustos tarihi itibarıyla birçok iş insanı ve muhasebeci büyük bir sürprizle karşılaşacak" diyerek, bu sürprizin iş dünyasında ciddi bir sarsıntıya neden olabileceğini ve özellikle küçük işletmelerin bu yükün altında ezilmemek için son haftalarda finansal tedbirler almaya çalıştığını ancak mevzuattaki eksiklikler ve adaletsizlikler düzeltilmezse bu tedbirlerin de yetersiz kalacağını belirtti. Karakoç, aksi halde önümüzdeki dönemde daha büyük bir vergi sarmalına sürüklenebileceğimizi ifade etti.
Kaynak : ANADOLU GAZETESİ - ELİF NUR AKBIYIK
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi